Maastricht magazine >
fashiontips

5 Tips voor een duurzame kledingkast

5 Tips voor een duurzame kledingkast
Artikel begint onder de advertentie

De gemiddelde Nederlander koopt 46 kledingstukken per jaar. In haar kledingkast liggen zo’n 173 kledingstukken. We zijn dus aardige grootverbruikers als het om onze outfit gaat. Dat is goed voor de kledingindustrie, maar minder voor het milieu. De kledingindustrie behoort namelijk tot de meest vervuilende en oneerlijke industrieën van de wereld. Tijd dus om onze kledingkast te verduurzamen.

Vervuilende en oneerlijke industrie

Maar eerst even kort over die vervuilende industrie. Waar ligt dat aan? De grootste vervuiling komt door chemicaliën en pesticiden die gebruikt worden in de katoenteelt en bij het verven van textiel. Het afvalwater dat hierbij vrij komt wordt geloosd in rivieren, meren en sloten. Dit zorgt in deze productielanden voor enorme milieuschade. Daarnaast kost het produceren van textiel ontzettend veel energie en water. Wist je dat het maken van een spijkerbroek 7500 liter water kost?

En dan tot slot nog even over de oneerlijkheid in de industrie: de werkomstandigheden van de arbeiders in de katoenteelt en de fabrieken waar de textiel wordt geverfd en afwerkt, zijn erbarmelijk. En dat ook nog eens voor een zeer schamel loon. En dan heb ik het nog niet over kinderarbeid. Van een eerlijke inkomensverdeling is in de kledingindustrie geen sprake. Wil je meer weten over hoe de kledingindustrie werkt? Kijk dan eens naar de documentaire The True Cost.

Een duurzame kledingkast

Gelukkig kan het ook anders. En veranderen is makkelijker dan je denkt. Het belangrijkste van een duurzame kledingkast is dat je weet wat je in je kast hebt hangen, daar zuinig op bent en het ook echt draagt. Koop niet om te kopen, om vervolgens dat leuke jurkje met prijskaartje en al een jaar later weer tegen te komen. Laat die snelle koopjes liggen en investeer in kwalitatief goede en eerlijke kleding.

Met deze 5 stappen creëer je simpel een duurzame kledingkast:

1. Kies voor duurzame kleding

Nu je weet onder welke omstandigheden de meeste kleren worden gemaakt, wil je natuurlijk weten of dit bij jouw favoriete merken ook aan de hand is. Kledingmerken zijn helaas niet heel transparant over hun hele keten. Twijfel je, ga dan op zoek naar duurzamere merken, zoals Kuyichi, Mud Jeans, Armed Angels, Teym, Kings of Indigo of Alchemist, bedrijven die zijn ontstaan vanuit de gedachte om eerlijke en milieuvriendelijke kleding te maken. Zij maken stuk voor stuk kledingstukken met respect voor mens, dier en de planeet. 

2. Koop tweedehands

Het is nog niet zo lang gelden dat we ons liever niet lieten zien in muffige kringloopwinkels met verstofte ouderwetse kleding. Tegenwoordig ziet het assortiment er echter heel anders uit. De kringloopwinkel is hip. Het is er altijd druk en de klanten zijn zeer gevarieerd. De kringloopwinkel is niet de enige plek waar je tweedehands kleding koopt. De app Vinted telt inmiddels 30 miljoen gebruikers wereldwijd. De tweedehandse kledingplatform is daarmee razend populair. Ga je voor design, dan is The Next Closet een goede optie. Of organiseer een kledingruilfeestje met je vrienden. Wat voor de één oud is, is voor jou nieuw!

3. Ga voor minder kleding

Een minimalistische kledingkast, waar alles keurig netjes en overzichtelijk inhangt. Wie droomt daar niet van? In een minimalistische kledingkast zie je in één oogopslag wat je hebt hangen. Geen jurkje verdwijnt meer achterin met het prijskaartje er nog aan.

Hoe organiseer je een minimalistische kledingkast? Ruim je kast eerst helemaal op. Bewaar je favoriete kledingstukken en kijk hoe je combinaties kunt maken. Wanneer je iets nieuws koopt, vraag je jezelf eerst af of je het ook echt nodig hebt. Vervolgens kijk je of het kunt combineren met de kledingstukken die je al hebt hangen. En of het kledingstuk duurzaam gemaakt is en van goede kwaliteit is. Tot slot bedenk je ook wel kledingstuk uit je kast er dan uit gaat. Want de regel bij een minimalistische kledingkast is: iets nieuws er in, iets ouds eruit. Wist je dat een minimalistische kledingkast gemiddeld 37 kledingstukken telt? Lees ook zeker eens de gastblog van Mirjam over haar eerste capsule wardrobe.

4. Repareer het

De rits is stuk, er zit een vlekje in je broek of een klein gaatje. Wanneer nog geen 1% van het kledingstuk kapot is zijn we al in staat om het weg te gooien. Zonde! Want repareren is niet zo moeilijk. Toegegeven: een nieuwe rits in een winterjas zetten is alleen weggelegd voor mensen met heel veel geduld, priegelvingers en kennis. Gelukkig is in elke stad een kleermaker te vinden. Of breng het naar een Repaircafé. Daar krijg je gelijk de kans om te leren hoe je een kleine reparatie uitvoert. Handig voor de volgende keer.

5. Geef jouw kleding een tweede leven

Draag je je kleding niet meer? Gooi het dan niet weg. Alles wat in de grijze container belandt, wordt verbrand. En dat is zonde. Kijk liever of je er iemand blij mee kunt maken. Geef het weg of verkoop het. Of organiseer dat kledingruilfeestje. Wil je er zonder gedoe van af, breng het dan naar een kringloopwinkel of kledingcontainer. Zelfs textiel dat kapot is mag in de kledingcontainer. Dit wordt gerecycled tot vul- of isolatiemateriaal.

Tip: Was je kleren niet te vaak. Wassen kost niet alleen veel water en energie, het zorgt er ook voor dat je kleren sneller slijten. Liever hang je ze regelmatig te luchten. Moet het echt in de was? Vermijd dan de droger. Laat je kleding lekker in de buitenlucht drogen.

Deze blog is geschreven door Ageda Venema van Elkedaggroener.nl.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *