Maastricht magazine >
food-drinks-hotelsfood-and-drinks

De verschillende bereidingswijzen van aardappelen

De verschillende bereidingswijzen van aardappelen
Artikel begint onder de advertentie

Aardappelen spelen een belangrijke rol binnen de Nederlandse keuken. Het zogenaamde AVG’tje staat in elk gezin wekelijks en soms zelfs dagelijks op het menu. Geen wonder, want het is ook een heel veelzijdig product. Het is voedzaam, lekker en op heel veel verschillende manieren te bereiden. Koken en stampen weten we inmiddels wel, maar weet je ook op welke andere manieren je aardappelen kunt bereiden? Hieronder volgen enkele bereidingswijzen die je zeker een keer moet proberen.

Bakken in een koekenpan

Gebakken aardappelen zijn bij veel mensen favoriet. Vooral als ze lekker knapperig zijn. Je kunt voorgekookte aardappelschijfjes of krieltjes in de supermarkt kopen, maar je kunt ze ook zelf snijden. Zorg er wel voor dat je de aardappel dan nog wel even kort voorkookt. Op die manier voorkom je dat de binnenkant rauw blijft. 

Het is ook mogelijk om rauwe aardappelen op te bakken, maar dan is de gaartijd wel een stuk langer. Wil je het toch op deze manier doen? Snij dan de aardappelen heel dun of in kleine blokjes. Voeg tijdens het bakken eventueel een klein scheutje water toe, zodat de binnenkant meer kans krijgt om wat zachter te worden. Zodra het water is opgelost, voeg je nog wat extra boter toe voor een knapperig korstje. Op deze manier lust bijna iedereen aardappelen.

Lekkere aardappelen uit de pan
Mijn persoonlijke favoriet: wedges uit de pan of airfryer

Aardappelen uit de frituur of airfryer

Gefrituurde aardappelen, wie houdt daar nou niet van? Je kunt heel eenvoudig zelf een frietje maken. Het vraagt wel om de nodige voorbereiding, maar dan heb je ook een fantastisch gerecht. Serveer de frieten met (Zaanse) mayonaise en een snufje zeezout. 

Voor het maken van zelfgemaakte frieten is het belangrijk om schoon frituurvet te gebruiken. Maak gebruik van ietwat kruimige aardappelen en snij ze in het juiste formaat. Vervolgens frituur je de frieten in kleine porties op een lage temperatuur. Het is de bedoeling dat de frieten enkel voorgegaard worden. Ze hoeven niet gaar of knapperig te zijn. Vervolgens laat je ze afkoelen, dep je al het overtollige vet weg en vries je de frieten in porties in. Deze kunnen op een later moment weer gebruikt worden. Dan hebben ze slechts enkele minuten nodig om heerlijk knapperig te worden. Dat wordt smullen. 

Een andere optie is om zelf een frietje uit de Airfryer te maken, zoals wij recent nog in een artikel hebben geschreven.

Heerlijke aardappelen uit de airfryer
Uit de frituur of airfryer extra knapperig

Aardappelen in de oven

Aardappelen zijn ook heel goed in de oven te bakken. Je kunt allerlei verschillende soorten gebruiken. Als de aardappel een fijne schil heeft, hoef je deze niet te verwijderen. Dit zorgt juist voor wat extra bite. Voeg wat boter of olijfolie toe en bak de aardappelen in de oven op 200 graden. Dit duurt gemiddeld 45 minuten, doorgaans langer dan de andere bereidingsmethodes. Zorg er wel voor dat je het geheel tussendoor even omschept. Zo weet je zeker dat alle stukjes aardappel gaar zijn. 

Extra tip: zet de oven de laatste minuten nog even op de grillstand. Zo creëer je een overheerlijk krokant korstje.

Heerlijke aardappelen uit de oven met kaas & augurk. Smullen!

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *