Maastricht magazine >
lifestyleinterieur

Stijlvol dineren: hoe je je tafel verfraait met een bestekset

Stijlvol dineren: hoe je je tafel verfraait met een bestekset
Artikel begint onder de advertentie

Wij Nederlanders zijn een nuchter volk. We eten een boterham uit het vuistje en dineren met het bord op schoot voor de TV. Maar er zijn van die gelegenheden waarbij je echt wilt uitpakken. Tijdens het kerstdiner bijvoorbeeld of als je een gezellig etentje organiseert voor vrienden en/of familie. Dan wordt de tafel netjes gedekt en doe je je best om het er allemaal feestelijk en verzorgd uit te laten zien. Naast mooi servies kan fraai bestekset ook het verschil maken in de uitstraling van het eten.

Hoe dek je de tafel volgens de etiquette?

Wanneer je een diner met meerdere gangen serveert dan is het gebruikelijk om het bestekset voor alle gangen alvast klaar te leggen. Dit gebruik je van buiten naar binnen volgens het etiquette. Het bestek voor het voorgerecht leg je dus aan de buitenkant, daarnaast het bestek voor het hoofdgerecht. Dan het bestek voor een eventueel tussengerecht. Het bestek voor het nagerecht leg je boven het bord of leg je neer als het nagerecht wordt geserveerd. Voor alle schalen die op tafel komen, zoals salade, aardappelgerechten, sauzen en andere bijgerechten, gebruik je uiteraard apart bestek om op te scheppen. Plaats een onderbord op elke plaats aan tafel met een mooi gevouwen servet. De glazen plaats je ook in volgorde bovenaan het bord als er meerdere wijnen worden geschonken bij de gerechten.

Welke bestekset kies je voor je diner?

De keuze voor een bestekset is heel persoonlijk. Sommige mensen houden van strak en modern, anderen hebben een voorkeur voor wat meer bewerkt bestek. Bij adellijke families en het Koninklijk Huis is het gebruikelijk om te dineren met bestek met het hologram van de koning. Er zijn meerdere gerenommeerde merken die fraai bestek op de markt brengen. Meestal koop je dit in een cassette. Die is geschikt voor zes en soms voor twaalf personen. Daarnaast bevat een bestekcassette meestal opscheplepels en een slacouvert. Speciale messen maken hier meestal geen deel van uit. Wil je over een goede set messen beschikken dan koop je die apart.

Houd ook rekening mee wat je gaat eten en wie je gasten zijn. Een goed voorbeeld is pasta eten met een vork of een lepel. De voorkeur kan per persoon verschillen. Hetzelfde met stokjes eten voor Aziatische gerechten. Niet iedere nuchtere Hollander kan dit, dus zorg dat je het bestek op de (verwachte) behoefte aansluit.

Bestekset volgens het etiquette tijdens de feestdagen

Hoe onderhoud ik mijn bestekset het beste?

Hoewel bestek over het algemeen vaatwasmachinebestendig is, is het voor een lange levensduur raadzaam om je bestek met de hand af te wassen. Doe dit bij voorkeur direct na de maaltijd. Zo voorkom je dat etensresten, en met name zout en zuren, inwerken op het bestek. Droog het bestek na het afwassen ook meteen af en berg het op in je besteklade of in de cassette. Zilveren bestek gaat uiteraard nooit in de vaatwasmachine in verband met de kwetsbaarheid. Zilver en verzilverd bestek moet regelmatig worden gepoetst om het mooi en glanzend te houden. Hiervoor gebruik je zilverpoets en een speciaal voor zilver geschikte doek. Als je dit niet doet dan wordt het bestek dof.

Wat is de prijs van een mooie bestekset?

Bestek kun je in principe voor elke prijs kopen. De kwaliteit speelt daarbij natuurlijk wel een rol. Kies je voor bestek uit een gemiddeld woonwarenhuis dan gaat dit minder lang mee. Een bestekcassette van een A-merk koop je doorgaans voor het leven. Het is dus een prima investering. Want wat is er nu leuker dan je tafel feestelijk te dekken met mooi bestek als je iets te vieren hebt of een belangrijk diner geeft waar misschien veel van afhangt.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *