Maastricht magazine >
lifestyleinterieur

Lekker gedurfd: de blauwe woonkamer

Lekker gedurfd: de blauwe woonkamer
Artikel begint onder de advertentie

De lucht en de zee, kalmte en rust. Blauw heeft verschillende associaties, en ze zijn bijna allemaal ontspannen. Blauw is evenwichtig en zen, en dus heel geschikt voor het inrichten van de plek waar je tot rust komt na een lange dag: woonkamer.

Wil jij een blauwe woonkamer? Dan is er een aantal dingen waar je op moet letten. We geven je graag een paar inspirerende en slimme ideeën en tips.

Blauw hoeft niet koel te zijn

Blauw is een primaire kleur en wordt ook wel een ‘koele’ of ‘koude’ kleur genoemd. Dat wil echter niet zeggen dat je een kille woonkamer krijgt als je deze inricht met blauw. Afhankelijk van de tinten blauw die je kiest, de lichtinval en de kleuren waarmee je blauw combineert, creëer je een warme en rijke sfeer in de kamer.

Ton sur ton

Wil jij een woonkamer helemaal in het blauw? Dat noemen we ton sur ton (kleur op kleur). Hierbij gaat het niet om het combineren van verschillende kleuren, maar om het gebruik van diverse tinten van dezelfde kleur. Je begint met de grotere oppervlakten zoals de muren en het plafond. Hiervoor kies je een lichte tint blauw. Kies je voor een donkere tint, dan lijkt de kamer al snel kleiner en minder gezellig. Lichte tinten laten een ruimte juist groter en frisser lijken.

Na de grotere oppervlakten werk je verder met iets donkerdere tinten in de rest van het interieur. Natuurlijk hoeft bij ton sur ton niet werkelijk alles blauw te zijn, en kun je ook werken met een paar kleuraccenten in andere kleuren, bijvoorbeeld met kussentjes, kleedjes en gordijnstof.

Combineer met kleur

Wil je geen ton sur ton woonkamer maar combineer je liever met één of meerdere kleuren? Blauw past goed bij veel verschillende kleuren. Grijs bijvoorbeeld, wit en zwart zijn prima om mee te combineren. Wil je een iets meer uitgesproken combinatie, kies dan voor okergeel, goud, beige of diepgroen.

De kleurencombinaties maak je met onder meer natuurlijke materialen om een warme sfeer te creëren. Terracotta is een warm materiaal, net zoals hout, riet en rotan. Ook velours gordijnen geven dankzij de rijke stof een warme sfeer in een ruimte.

Warme lichtinval

Lichtinval heeft invloed op de kleuren in een ruimte. Blauw doet het goed bij een warme lichtinval. We spreken van een warme lichtinval als de zon uit het oosten en zuiden komt. Bij deze lichtval kun je dus prima met blauw werken.

Licht vanuit het noorden heeft van zichzelf al een blauwe gloed. Het is dan beter de kleur blauw te vermijden; de ruimte lijkt er alleen maar koeler door. Licht vanuit het westen is in de ochtend koeler, en in de avond warmer. Kijk dus op welke kant de ramen van de woonkamer liggen en houd hier rekening mee bij het kiezen van de tinten blauw.

Raamdecoratie in een blauwe woonkamer

Kies bij een blauwe slaapkamer prachtige gordijnen in een natuurlijke kleur. Zoals beige linnen gordijnen die licht doorlaten. Ook houten jaloezieën in een zwarte kleur staan prachtig.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *