Maastricht magazine >
tip

Het cadeau van een cadeautje geven

Het cadeau van een cadeautje geven
Artikel begint onder de advertentie

Een vriendinnetje komt aanwaaien. Ze heeft een cadeautje bij zich. ‘Voor Kerst, je verjaardag en meteen ook Pasen’, grapt ze. Het is een groots cadeau. Een sjaal van Vandien. Eentje die ik nota bene al heb. Beter had ze het niet kunnen bedenken! Doordat we elkaar niet heel vaak zien, weet ze niet dat ik de exact dezelfde sjaal al heb en dat ik ermee getrouwd ben. Ding is dat er ondertussen een glas rode wijn over alle meters cashmere is gegaan en dat ik ergens in een stoel ben blijven hangen. Mijn sjaal is dus eigenlijk een vodje. Een nieuwe mocht ik, waarschijnlijk vanwege Calvinistische grondslagen, van mezelf niet kopen. Jubelblij als ik met het paascadeau ben, geef ik beschaamd mijn cadeautje aan haar. Met de toevoeging: ‘Ook voor Pasen’, probeer ik nog iets te maken van het boekje dat ik voor een pre-reading sessie al uit het cellofaan heb getrokken. Wanneer ze na een sloot thee (het is immers de alcoholvrije januarimaand) bijna huppelend afscheid neemt, verraadt haar glimlach wie zojuist het grootste cadeau heeft gekregen.

Het plezier van geven

Alsof ik het nog niet wist; een cadeautje geven is eigenlijk veel leuker dan ontvangen. Dat geven zoveel leuker is, stelt ook Professor John F. Helliwell in The World Book of Happiness 2.0: ‘Gevers zijn doorgaans gelukkiger dan ontvangers.’ In een grotere context geplaatst, betekent dit zoveel als dat vrijgevigheid, oftewel prosociaal gedrag, bepalend is voor geluk. Wie de ander iets geeft, geeft dus eigenlijk zichzelf iets cadeau. Kort door de bocht is een cadeautje geven dus een op jezelf gerichte actie.

Yin en yang – Altruïsme en egoïsme

Altruïsme, onbaatzuchtigheid of het handelen vanuit het belang van de ander, is het tegenovergestelde van egoïsme. Dat altruïsme hoort thuis in de familie van sociaal gedrag. Het bestaat bij de gratie van de keerzijde, namelijk egoïsme. Als yin en yang houden ze elkaar in stand. Sociaal gedrag vraagt om spelers, niet om coaches, verslaggevers of supporters aan de zijkant van het veld. Dat meespelen of meedoen vindt haar basis in het eigen belang. En dat maakt dat egoïsme alles behalve ‘vies’, zolang maar in het juiste perspectief gedoseerd. Een uitleg in Jip en Janneke taal? Om van een ander te houden, dien je van jezelf te houden. Of dacht jij dat jouw relatie met de wereld bij de buurvrouw begint?

stichting-hein-pien

Geluk bij de gratie van Hein en Pien

Omdat geluk niet bij de buren begint, besluit ik mezelf een cadeau te doen. Wanneer op de site van Stichting Hein en Pien voel ik me even heel slecht. Haal ik nu echt een goed gevoel uit het geven van een donatie aan doodzieke kinderen? Aan een stichting die zich inzet in de strijd tegen leukodystrofie? Een stichting die de naam draagt van twee kindjes uit één en hetzelfde gezin. Een Nederlands gezin dat op kerstavond 2015 te horen krijgt dat hun zoontje aan de dodelijke stofwisselingsziekte MLD lijdt. Waar een paar dagen later blijkt dat ook hun 7 jaar oude dochter de erfelijke ziekte heeft. De wereld van de familie stort in. Nu, een jaar later, gaat de inspanning uit naar de best mogelijke zorg bieden aan Hein in de jaren die hem nog gegeven zijn. Voor Pien is het hopen dat de stamceltransplantatie aanslaat. Het werk van de stichting draagt hieraan bij. Terwijl ik iDeal activeer, zit ik met tranen in mijn ogen. Het beoogde geluksgevoel is ver te zoeken.

Supporters winnen de wedstrijd niet

Bij het afronden van de donatie, realiseer ik me dat niets doen geen optie is. Door aan de kant te blijven staan, winnen we de wedstrijd niet. Mijn donatie levert me dan wel niet die instant stralende lach en het bijbehorende geluksgevoel op, diep in mijn hart ervaar ik verbondenheid. Het is die verbondenheid die mij als individu bestaansrecht geeft. Een recht dat ik Hein en Pien zo gun!

Meer lezen over geluksbepalers doe je in The World Book of Happiness 2.0 dat je bijvoorbeeld bij de Dominicanen shopt. Wil jij ook zo’n fijne Vandien sjaal? Die shop je hier. Een bijdrage leveren aan het welbevinden van Hein en Pien doe je via hun website.

Foto’s met op de achtergrond de stadswal in Maastricht en sjaal van Vandien Cashmere uit eerder blogje op LovestoHAVE. Foto van Hein en Pien van de site van de Stichting Hein en Pien.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *