Maastricht magazine >
lifestyletip

Van gas naar inductie: hier moet je op letten

Van gas naar inductie: hier moet je op letten

Sta jij graag in de keuken om de lekkerste maaltijden te bereiden? Dan wil je natuurlijk een fijne kookomgeving. Daar hoort bij dat je zo veilig, snel en energiezuinig mogelijk wil kunnen koken. Een goede manier om dit te bereiken is stoppen met het koken op gas. Koken op inductie heeft een hele hoop voordelen ten opzichte van het gebruik van gas. Zo ben je een stuk goedkoper uit met een elektrische kookplaat. Gas wordt immers steeds duurder. Wil jij graag overstappen van gas naar inductie? In deze blog lees je waar je op moet letten.

Het verschil tussen koken op gas of inductie

Vanaf het moment dat jij gaat koken op inductie in plaats van gas, zal je al snel de verschillen gaan merken. Het werkt beide namelijk compleet anders. Zo wordt de inductieplaat bijvoorbeeld alleen warm waar deze in contact komt met een pan. Het verwarmt de bodem van de pan door middel van het magnetische veld. De rest van de inductieplaat blijft koel en ook de plekken waar je gekookt hebt koelen snel af. De koelere kookplaat is een heel stuk veiliger dan wanneer je met gas zou koken. Er komt ook geen vuur meer aan te pas en dus kan er ook niets per ongeluk vlam gaan vatten. Let er wel op dat je over de juiste pannen beschikt. De bodem moet magnetisch zijn zodat deze contact kan maken met de kookplaat en daardoor warm kan worden. Het is daarnaast dan ook belangrijk dat de bodem van je pannen goed plat zijn en niet krom gebogen.

Hoe stap je over van gas naar inductie?

Je zult met een aantal zaken rekening moeten houden wanneer je van gas af wilt stappen. Zo zal je rekening moeten houden met het schakelmateriaal en het aantal fasen in je keuken. Deze bepalen namelijk of het voor jou mogelijk is om op inductie over te gaan en welke kookplaat het meest geschikt is. Wanneer je het stopcontact beoordeelt, controleer dan of deze 5 ingangen heeft. Is dit het geval? Dan is deze aansluiting waarschijnlijk geschikt voor een inductie kookplaat. Je kunt kiezen voor een 2-fasen kookplaat of een 3-fasen kookplaat. Het verschil hiertussen bepaalt hoe krachtig je kookplaat is. De 3-fasen kookplaat is vaak overbodig voor de meeste huishoudens.

Enkel een 2-polig stopcontact

Wanneer jouw keuken alleen over een 2-polig stopcontact beschikt, moet je gaan bepalen hoe krachtig je wilt gaan koken. Je kunt met een 2-polig stopcontact ook overgaan op een inductie kookplaat, maar deze zal minder krachtig zijn. Je zult dan enkel gebruik kunnen maken van een 1-fase kookplaat. Deze is vooral geschikt als je niet zo vaak kookt of voor bijvoorbeeld in een vakantiehuisje. Wil je toch een 2-fasen of een 3-fasen kookplaat? Dan kun je het beste een elektricien inschakelen om jouw aansluiting te vervangen en je groepenkast te controleren.

Nederland van het gas af

De Klimaatwet wil dat de CO2-uitstoot nog voor 2050 met wel 95% gereduceerd is. In 2030 moet de uitstoot zelfs al met 49% verminderd zijn. Dat betekent dat een groot gedeelte van Nederland van het gas af zal moeten. Daardoor zullen woningen eraan moeten geloven en zal ieder huishouden van het gas af gaan. In bestaande woningen betekent dit onder andere dat gaskookplaten vervangen zullen gaan worden door een elektrische kookplaat. Nieuwe woningen worden vaak al niet eens meer aangesloten op het gasnet.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *