Maastricht magazine >
fashion

Marina Toeters in gelaste Hema BH

Marina Toeters in gelaste Hema BH

‘Voor modeontwerpers is ze een nerd, technici zien haar als een ontwerper’, schrijft NRC Next. Nieuwsgierig naar wat een modetechneut nu eigenlijk is en wat Marina drijft, raak ik op Facebook met haar aan de praat. Doelt men met modetechnoloog doorgaans op kunstenaars of technici die de modewereld opzoeken, zoekt Marina als ontwerper juist de technici op. Na een studie grafische vormgeving studeerde ze tot 2007 mode op de HKU in Utrecht, daar is ze ondertussen bekend als docent modetechnologie en ecologie. Daarnaast prijken de modetechnologie website by-wire.net, het Kenniscentrum Smart in Enschede en de TU in Eindhoven op haar cv.

Artikel begint onder de advertentie

Ze is in de ban van technische innovatie. Ze somt een aantal toepassingen op, zoals brandwerende stoffen, materialen die niet vies worden, textieltechnologie die afscheidt neemt van zweetplekken. Hoewel gedreven door het innovatieve karakter van technologische toepassingen in de mode, proef ik een boodschap richting de consumptiemaatschappij. Wars van kasten vol onnodige kledingstukken. Ze stelt mij de vraag hoe verantwoord het is om zijde en kasjmir uit het Verre Oosten te halen, wanneer ik wil weten of de innovatie materialen op kunnen tegen de schoonheid van klassieke, natuurlijke materialen  zoals die van Escada.

Haarbewustzijn en zorg voor het milieu proef ik ook terug in haar pleidooi over wassen. Marina schrijft: ‘Goed opletten of je kleding écht vies is en gewassen moet worden. Over het algemeen worden kledingstukken veel vaker en veel heter en met veel meer water gewassen dan nodig is. Zet de wasmachine een aantal graden lager. Daarnaast kunnen veel kledingstukken af met luchten’, schrijft zij op haar Facebook-prikbord. Terloops begrijp ik opeens dat ik één van die mensen ben die nooit begrepen heeft dat het 15 graden wasmiddel van Ariel niet meer werkte doordat ik de wasmachine uit voorzorg toch op 30 graden liet draaien. Daarmee de innovatieve werking van het wasmiddel om milieuvriendelijk schoon te wassen om zeep hielp.

Ik vraag Marina wat ik kan doen om de ontwikkeling te stimuleren. Ze schrijft: ‘Door kleding te zoeken waar innovatieve aspecten in zitten en draag je aankopen op straat. In sport- en werkkleding gebeuren bijvoorbeeld leuke dingen. Maar ook bijvoorbeeld Hema (naadloze BH’s met gelaste naden) of Zeeman (3d gebreid ondergoed).’ Uhh, dat wordt dus met m’n naadloze Hema BH en gebreide Zeeman onderbroek over straat… En wat draagt ze zelf vandaag dan? ‘Vintage jaren ’60 Trevira jurkje. Trevira is een van de laatste nieuwe materialen toegepast in de confectie. Zeeman sokken met anti-slip siliconen bloemetjes. O’Neill jas van gelamineerd textiel met een super zachte binnenkant. Paarse-lak-disco sportschoenen van Dolcis.’ Ze voegt toe dat haar kledingstijl duidelijk maakt dat ze alles combineert: ‘Niet alleen mijn kleding, maar ook verschillende branches.’

Als laatste vraag ik of we mogen verwachten dat de Gucci’s en Prada’s van deze wereld het technisch ontwerpen adopteren. Ze deelt: ‘Mode is altijd in beweging, dit moet ook op materiaal en technische niveau zichtbaar gaan worden. Dus ik heb goede hoop voor een hele mooie toekomst.’ En zo sluiten we het Facebook-interview af, terwijl ik besluit mijn Missoni de volgende keer te luchten in plaats van te wassen.

Schermafbeelding 2012-06-10 om 13.43.50

Facebook-interview op prikbord van Marina Toeters.

Volgende interview online volgen? Dat kan door vrienden met mij te worden op Facebook!

Foto boven heb ik gestolen van de Facebook-pagina van Marina Toeters.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *