Koffie: er wordt heel wat van gedronken in Nederland, gemiddeld zo’n 260 liter per persoon per jaar. Maar is koffie eigenlijk wel zo goed voor je? Of is het juist zo goed dat we er meer van zouden moeten drinken?
Soorten koffie
Allereerst de smaak van koffie. Deze is afhankelijk van de soort en kwaliteit van de koffiebonen, het brandproces en hoe fijn de bonen gemaald zijn. Daarnaast heeft ook de manier van het zetten van de koffie nog invloed op de smaak. Koffie uit een espresso apparaat smaakt bijvoorbeeld heel anders dan filterkoffie. Koffie gemaakt van koffiebonen is vaak het sterkst en meest vol van smaak. Je kunt heel eenvoudig online verschillende smaken koffiebonen kopen bij Koffiecupster.nl.
Cafeïne in koffie
Dat er in koffie cafeïne zit is eigenlijk wel bij iedereen bekend. Wat echter niet iedereen weet is dat de cafeïne die in koffie zit ook de meeste gezondheidseffecten heeft, zowel positief als negatief. Ben je gezond, dan kun je ongeveer 400 mg cafeïne per dag innemen zonder negatieve gevolgen. Dit zijn ongeveer vier kopjes koffie. Neem je meer kopjes per dag dan kan de hoeveelheid cafeïne ongezond voor je zijn.
Gezondheidseffecten
Drink je zo’n twee tot vier koppen koffie per dag, dan zijn de risico’s op een beroerte en hartziekten verlaagt met maar liefst 10%. Het risico op diabetes type 2 kan zelfs verlaagt worden met 30%, mocht je vijf koppen per dag naar binnen werken.
Toch zitten er in koffie ook twee stoffen, cafestol en kahweol, die je LDL-cholesterol kunnen verhogen. Dit is echter pas gevaarlijk bij een teveel aan koffie. Een te hoog LDL-cholesterol kan dan de kans op een hartaanval of beroerte juist vergroten. Hoe beter de koffie gefilterd is, hoe minder het deze twee stofjes zal bevatten. Blijf je op het gemiddelde zitten van twee tot vier kopjes koffie per dag, is er niets aan de hand.
Als laatste zit er nog een kleine hoeveelheid acrylamide in koffie, een stof die kankerverwekkend kan zijn. Dit stofje ontstaat bij het roosteren van de koffiebonen, waarbij de hoeveelheid afhankelijk is van de soort bonen. Echter moeten fabrikanten al voorzorgsmaatregelen nemen om de aanwezigheid van deze stof te beperken. Er zit dan ook zo weinig van deze stof in koffie, dat je het gewoon met een gerust hart kunt drinken.
Is koffie nu gezond of ongezond?
Koffie is overall eigenlijk best gezond en past prima in een gezond voedingspatroon. Let op dat je dan wel blijft bij het gemiddelde van twee tot vier kopjes per dag. Vanaf meer kopjes koffie kunnen de negatieve gezondheidseffecten groter worden dan de positieve.
Ongefilterde koffie kun je beter niet teveel drinken, dit is namelijk niet zo gezond. Voor kinderen en zwangere geldt ook dat je koffie beter kunt laten staan. De cafeïne in koffie is niet goed voor ongeboren baby’s en bij kinderen onder de 13 jaar kan het gevolgen hebben voor de ontwikkeling van hun zenuwstelsel.
Ben jij een echte koffieliefhebber? Hoeveel kopjes koffie drink jij per dag?
Reacties (0)