Maastricht magazine >
lifestyletip

Elektrische auto’s en opladen: Alles wat je moet weten

Elektrische auto’s en opladen: Alles wat je moet weten
Artikel begint onder de advertentie

Steeds meer mensen maken de overstap naar een elektrische auto of hybride auto. Geïnspireerd door de hoge benzineprijzen zien ze de voordelen van een auto die niet meer langs de pomp hoeft maar die je oplaadt met een stekker. Maar het is wel belangrijk dat je weet waar je aan begint. Je moet goed voorbereid zijn als je overstapt op elektrisch rijden. Je hebt er namelijk bepaalde voorzieningen voor nodig. En elektrische auto’s zijn nu nog duurder dan benzine auto’s.

De prijs van een elektrische auto

Als je kijkt naar de aanschafprijs van een elektrische auto dan zie je direct een flink prijsverschil met auto’s op benzine of diesel. Dit komt vooral doordat elektrische auto’s nog op kleinere schaal worden geproduceerd. Ook zijn de accu’s waar een elektrische auto op rijdt nog erg duur. In China wordt momenteel een goedkope elektrische auto geproduceerd, maar daar komen dan weer andere merken tegen in opstand omdat die het zien als concurrentievervalsing. Ook als occasion zijn elektrische auto’s nog flink aan de prijs.

Hoe en waar laad je je auto op?

Om je elektrische auto te kunnen opladen heb je een laadpas nodig. Die steek je in de laadpaal zodat de kosten worden verrekend met jouw abonnement. Soms kun je ergens gratis je accu opladen, dan neemt de aanbieder van de parkeerplaats de kosten voor zijn rekening. Je ziet dit soms bij bedrijven. Als je thuis een privé laadpaal hebt dan heb je hier ook een pas bij zodat je daarmee de accu kunt laden. Zo’n laadpaal bij je huis moet door een erkende installateur worden geplaatst. Er moeten voorzieningen worden getroffen in de meterkast. Het is geen kwestie van simpelweg een stekker in het stopcontact steken. Je kunt in theorie een auto wel opladen via het stroomnet thuis. Maar dan kun je verder niets meer en het duurt uren voordat de accu enigszins is opgeladen. Het is dus feitelijk geen optie. Niet bij elke woning kan een laadpaal worden gerealiseerd. Het is officieel niet toegestaan om de kabel over de stoep te leggen, al wordt dit soms wel gedoogd.

Houd rekening met de actieradius

Als je met een benzine- of dieselauto rijdt dan kun je afslaan bij een tankstation als de meter op je dashboard aangeeft dat je tank bijna leeg is. Als je elektrisch rijdt dan moet je heel goed opletten hoeveel kilometer je nog kunt rijden en waar je moet of beter gezegd kunt stoppen om de accu bij te laden. Vooral in het buitenland is het aantal laadpunten op veel plaatsen schaars. En als er al een laadpaal is dan loop je de kans dat je uren moet wachten voordat je aan de beurt bent. Met de elektrische auto op vakantie naar Frankrijk of Italië is dus best een uitdaging. Ook is de kans aanwezig dat je auto niet kan worden gerepareerd in het buitenland als er iets met het elektrische systeem aan de hand is of een accu sneuvelt. Zorg dus altijd dat je verzekerd bent van goede pechhulp over de grens zodat je eventueel gerepatrieerd kunt worden mocht het nodig zijn.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *