Maastricht magazine >
lifestyletip

Onderhoudstips voor hout- en gashaarden

Onderhoudstips voor hout- en gashaarden
Artikel begint onder de advertentie

Sinds de prijzen voor gas en stroom fors zijn gestegen stappen steeds meer mensen over op een houthaard. Ook gaskachels zijn weer populair, omdat je daarmee slechts één ruimte verwarmt in plaats van het hele huis, wat een besparing kan opleveren. Het is wel zo dat je goed moet weten wat je doet als je besluit om de cv niet meer te gebruiken. Veiligheid is heel belangrijk. Je moet uiteraard voorkomen dat je een koolmonoxidevergiftiging oploopt of dat de brandweer moet uitrukken om bij jouw huis een schoorsteenbrand te blussen. De plaatselijke brandweer kan je tips geven over veilig stoken, raadpleeg hiervoor hun website of die van de gemeente.

De installatie van een gashaard

Een haard gas mag alleen worden geïnstalleerd door een erkende installateur. Deze moet het CO-certificaat hebben, anders mogen de werkzaamheden niet worden uitgevoerd. Deze maatregel is genomen om de kans op koolmonoxidevergiftiging te verkleinen. Daarnaast is het natuurlijk sowieso verstandig om deze werkzaamheden toch niet stiekem zelf te doen. Als je een fout maakt kan het zomaar misgaan. Koolmonoxide is reukloos, je merkt pas dat het mis is als het in veel gevallen al te laat is. Je verliest het bewustzijn en voordat er hulp komt is de kans dat je overleden bent groot. Neem dus geen risico en kies voor veiligheid en zekerheid.

Het veilig gebruiken van een open haard

Een open haard kan heerlijke warmte geven. Daarnaast is het natuurlijk ook knus en gezellig, zo’n knapperend haardvuur. Maar zeker voor een houtkachel geldt dat veiligheid altijd voorop moet staan. Laat de kachel nooit branden als je geen toezicht op het vuur kunt houden. Zorg er dus voor dat het vuur uit is als je naar bed gaat. Kies bij voorkeur voor een kachel met een deur zodat er geen vonken de kamer in kunnen spatten. Gebruik voor je houtkachel alleen hout dat goed gedroogd is. Nat hout brandt niet of slecht en kan bovendien veel rook veroorzaken. Haardhout moet, afhankelijk van het houtsoort, minstens een jaar drogen, soms nog langer. Als je haardhout koopt bij een handelaar dan is dat al gedroogd en kun je het direct gebruiken. Sla het wel op in een schuur of een speciaal houthok zodat het niet nat kan regenen.

Laat je schoorsteen regelmatig controleren

Ga je een gas- of houtkachel gebruiken dan betekent dat ook dat de schoorsteen weer geveegd en gecontroleerd moet worden. Na afloop van het stookseizoen, dus meestal in mei of juni, maak je daarvoor en afspraak met de schoorsteenveger. Die reinigt het rookkanaal zodat je de volgende winter weer veilig kunt stoken. Ook controleert hij de schoorsteen op mogelijke schade. Om te voorkomen dat vogels in de schoorsteen nestelen kun je vogelwering op de schoorsteen laten aanbrengen. Er worden pijpen op de schoorsteen geplaatst die te krap zijn voor vogels maar die wel de rook uit je kachel goed kunnen afvoeren. Als de schoorsteen in goede staat is kun je veilig stoken en dus de volgende winter weer genieten van aangename warmte zonder risico’s.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *