Maastricht magazine >
beautyhair

Jeukende hoofdhuid? Zo kom je ervan af!

Jeukende hoofdhuid? Zo kom je ervan af!
Artikel begint onder de advertentie

Een jeukende hoofdhuid is een vervelend probleem dat je in het dagelijks leven behoorlijk kan belemmeren. Het kan roodheid, rode bultjes en/of puistjes, korstjes en schilfers opleveren. Ook kan er -mede door het vele krabben- haaruitval optreden. Verschillende zaken kunnen tot een jeukende hoofdhuid leiden. Denk bijvoorbeeld aan eczeem, dermatitis of psoriasis. Maar ook hormonale veranderingen, stress en seizoenswisselingen kunnen de boosdoeners zijn. Tot slot kunnen ook haarproducten, geneesmiddelen en een ongezond eetpatroon een rol spelen.

Het is dan ook belangrijk om zelf na te gaan welke factoren ten grondslag zouden kunnen liggen aan een jeukende hoofdhuid. Met onderstaande tips ben je hopelijk snel van de jeuk af. Gaat deze niet over? Bezoek dan je huisarts of dermatoloog.

1. Stap over op milde haarverzorgingsproducten

Een shampoo heeft als doel je hoofdhuid te ontvetten, maar vele soorten bevatten dusdanig veel chemicaliën, dat ook de natuurlijke huidoliën worden verwijderd. Dit kan een jeukende hoofdhuid tot gevolg hebben. Het beste kun je kiezen voor een shampoo (en conditioner) zonder sulfaten. Deze stoffen verwijderen namelijk de talg van je hoofdhuid. Zeker wanneer je je haar dagelijks wast, kan dit tot irritaties leiden. De meest ontvettende en dus agressieve sulfaten zijn Ammonium Lauryl Sulfate (ALS) en Ammonmium Laureth Sulfate (ALES). Was je haar daarnaast niet met water warmer dan 38 graden en spoel je haarverzorgingsproducten goed uit.

2. Laat je haar ademen

Je haar moet kunnen ademen. Heb je lang haar? Bind dat dan niet te strak samen en draag ook niet dagelijks strakke haarstijlen. Ermee slapen moet je vooral niet doen. Strakke kapsels kunnen een dusdanige druk op je haarzakjes veroorzaken, dat er haarverlies kan optreden. Dit heet tractie alopecia. Om goed te kunnen ademen, dien je je haar ook te drogen na het wassen. Dit doe je het beste eerst met een microvezeldoek en vervolgens met een föhn, die je op de lage hittestand gebruikt en niet te dicht op je hoofdhuid houdt.

3. Probeer stress te vermijden

Langdurige, heftige stress doet ontstekingen veroorzaken. Ook op de hoofdhuid, wat jeuk kan opleveren. Automatisch ga je krabben om van dit vervelende gevoel af te komen. Hiermee kun je nog meer roodheid, wondjes en korstjes veroorzaken. Heb je een jeukende hoofdhuid? Probeer daar dan niet aan te krabben. Zeker met lange nagels moet je oppassen, want hieronder kan zich vuil bevinden. Kloppen is een betere optie om van het vervelende gevoel af te komen.

4. Let op je algemene gezondheid

Gezond haar en een gezonde hoofdhuid gaan hand in hand met een gezonde leefstijl. Dat betekent voldoende bewegen en slapen, water drinken en een evenwichtig dieet hanteren. Suiker en zuivel kunnen bij degenen die daar gevoelig voor zijn een overmatige talgproductie tot gevolg hebben, ook op de hoofdhuid. Magere eiwitten, gezonde vetten zoals omega-3, noten, fruit en groenten (vooral groene bladgroenten) bevorderen hoofdhuid en haar. Zorg er dus voor dat je van deze voedingsmiddelen genoeg in je eetpatroon opneemt. 

5. Gebruik een hoofdhuidscrub

Door een hoofdhuidscrub voorzichtig, maar grondig in te masseren, verwijder je restjes van haarverzorgingsproducten en stimuleer je de doorbloeding van je hoofdhuid. Je huid en haarzakjes zullen zich zo een stuk beter voelen, wat een jeukende hoofdhuid voorkomt. Kies je voor een hoofdhuidscrub, ga dan wederom voor een soort die sulfaatvrij is. 

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *