Maastricht magazine >
lifestyletravel

Dit zijn de mooiste kastelen in Duitsland

Dit zijn de mooiste kastelen in Duitsland
Artikel begint onder de advertentie

Duitsland is een land dat voor liefhebbers van natuur, geschiedenis en cultuur meer dan genoeg te bieden heeft. Deze drie elementen zijn tijdens een bezoek aan enkele van de mooiste steden van het land allemaal aanwezig. Door de jaren heen hebben onze oosterburen heel wat heersers gekend. Daardoor zijn overal nog kastelen en andere imposante bouwwerken te vinden. Van ijzersterke forten tot romantische paleizen, er is meer dan genoeg te kiezen. Wij vertellen je meer over de mooiste kastelen van Duitsland, zodat je inspiratie op kunt doen voor een dagje of weekendje weg of op nieuwe ideeën komt tijdens het uitstippelen van je Duitslandvakantie.

1. Schloss Neuschwanstein

Slot Neuschwanstein is niet alleen het mooiste kasteel van Duitsland, maar volgens velen ook een van de mooiste van heel Europa. Een mening die wij delen. En niet alleen wij, want zelfs de tekenaars van Doornroosje lieten zich door dit prachtige staaltje architectuur inspireren. Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd voor Koning Ludwig II, die vanwege zijn kwetsbare psychische gezondheid op zoek was naar een plek om te kunnen ontsnappen en op zichzelf te zijn. Na zijn dood in 1886 werd het kasteel opengesteld voor publiek. Kasteel Neuschwanstein is, geheel terecht, onderdeel van de route Romantische Straße.

2. Kasteel Marksburg

Iets minder bekend is Kasteel Marksburg. Het werd in het begin van de twaalfde eeuw gebouwd en raakte, in tegenstelling tot veel andere kastelen in de omgeving, nooit verwoest of ernstig beschadigd. Ook vandaag de dag heeft Kasteel Marksburg nog een onberispelijke verschijning. Met zijn witte muren en grijze daken steekt het bouwwerk duidelijk af tegen de groene heuvel waarop het gebouwd werd. Het kasteel kijkt uit op het dorpje Braubach en is dagelijks geopend. Middels een rondleiding krijg je er gedetailleerd inzicht in het vroegere leven van ridders en andere voormalige bewoners.

3. Burg Eltz

Burg Eltz is in een al net zo groene omgeving te vinden. Het bouwwerk is gelegen in een dal, maar op een rots gebouwd. Nog een bijzonder feit is dat het al negen eeuwen lang in het bezit is van dezelfde familie. De torens van het kasteel hebben een hoogte van tot wel 35 meter en met hun spitse puntdaken lijken ze de wolken te trachten aan te raken. De vele rode luiken geven Burg Eltz een extra charmant uiterlijk. Het kasteel ligt in het bos van de Eifel en er worden dagelijks rondleidingen gegeven.

4. Schloss Nordkirchen

Kasteel Nordkirchen vind je in Münsterland en wordt ook wel het Versailles van Westfalen genoemd. Een bijnaam die geheel niet onterecht is, want het imposante, brede kasteel in het uitgestrekte park werpt je in gedachten direct terug naar de Franse architectuur van eeuwen geleden. Het Franse model was dan ook het uitgangspunt tijdens het ontwerp van het kasteel. In het gebouw zelf zetelt nu een prestigieuze hogeschool. Een wandeling door het kasteelpark is wel mogelijk en is een minstens zo goede manier om de sfeer van vroeger te proeven.

5. Slot Heidelberg

Het laatste, maar zeker niet minst mooie kasteel in deze lijst is Slot Heidelberg. Deze draagt dezelfde naam als de stad waar hij werd gebouwd. Deze indrukwekkende ruïne staat midden in de bossen en behoort tot de bekendste van Duitsland. In de loop der tijd heeft het kasteel heel wat te duchten gehad: van aanvallen van de Fransen tot hevige blikseminslagen en daaropvolgende branden. Het slot heeft een karakteristieke, roodbruine kleur. Neem vooral de tijd voor je bezoek: wandel door de kasteeltuinen en bezoek onder andere het Apothekersmuseum. Het dertiende-eeuwse kasteel is dagelijks te bezoeken.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *