Maastricht magazine >
food-drinks-hotelsfood-and-drinks

De geschiedenis van koffie: van legende tot wereldwijde drank

De geschiedenis van koffie: van legende tot wereldwijde drank
Artikel begint onder de advertentie

Koffie, we vinden het anno nu de normaalste zaak van de wereld. Misschien is het ook voor jou zelfs het eerste wat je doet op een dag: even een kop van je favoriete koffiedrank maken om op gang te komen. Ben je koffieliefhebber, dan is de kans groot dat je op de hoogte bent van wat goede koffiebonen en de juiste zetmethoden zijn. Maar weet je ook over het ontstaan van koffie en de verspreiding ervan over de wereld? In dit artikel vertellen we je meer over de geschiedenis van ‘het zwarte goud’.

Ontdekt door een Ethiopische geitenhoeder

Koffie werd voor het eerst ontdekt in Ethiopië. Dat was in de 10e of 11e eeuw. Een geitenhoeder genaamd Kaldi sliep altijd bij zijn kudde, tot hij op een keer merkte dat zijn geiten de slaap niet konden vatten. Sterker nog, ze waren ontzettend actief. Kaldi zag dat ze de bessen van een bepaalde struik hadden gegeten en probeerde het ook. En inderdaad, ook hij ontdekte het oppeppende effect.

Van Ethiopië via Arabië naar de rest van de wereld

Het duurde niet lang voordat de invloedrijke Arabieren over koffie hoorden. Al snel begonnen zij met het importeren van koffie uit Ethiopië. De Perzen noemden het zelfs ‘Islamitische wijn’. Vanaf toen ging het snel: de duizenden pelgrims die jaarlijks de stad Mekka bezochten, ontdekten de koffie ook. Zo verspreidde de drank zich over een groot deel van de rest van de wereld. Onder andere in Syrië, Egypte, het huidige Turkije en Zuidoost-Europa raakte men in de ban van de drank. Aan het begin van de zestiende eeuw openden de eerste koffiehuizen hun deuren.

Koffie doet zijn intrede in Europa

Pas in de 17e eeuw raakte koffie bekend in heel Europa. Steeds meer Europeanen gingen koffie kopen van de Arabieren. Het eerste koffiehuis van Europa opende in 1615 zijn deuren in Venetië. Al gauw volgden andere grote steden. Nederland bouwde in de loop der tijd een sterke koffiehandel op. Dit had het te danken aan de plantages op de Indische kolonie. Vooral op Java, Sumatra en Sulawesi werd veel koffie verbouwd. 

Van een elitedrank naar een consumptie voor iedereen

Aan het eind van de 17e eeuw was koffie nog een elitaire drank die niet bedoeld was voor een groot deel van de bevolking. Pas in de 18e eeuw raakte de drank ‘ingeburgerd’ in alle lagen van de bevolking. Behalve in koffiehuizen begon men ook thuis steeds meer koffie te drinken. In eerste instantie werd er vooral gemalen koffie geconsumeerd, maar vandaag de dag vind je in steeds meer huishoudens een bonenmachine terug. Inmiddels hoef je dus niet meer de deur uit om van die ultieme kop koffie te genieten.

Moderne koffieculturen

Anno nu heeft ieder land zijn geheel eigen koffiecultuur ontwikkeld. Zo heeft de Oostenrijkse hoofdstad Wenen bijvoorbeeld tal van chique koffiehuizen en is het in Italië gebruikelijk om je espresso ’s ochtends al staand aan een bar te drinken. De Grieken laten op hun beurt weer graag een koude espresso of cappuccino voor zich inschenken, om daar vervolgens wel een uur over te doen op een zonnig terras. En wij in Nederland? Wij drinken de hele dag door en vooral thuis.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *