Exfoliëren van de huid is vergelijkbaar met scrubben, maar dan een stuk milder en minder schadelijk voor de huid. Het is een manier om op een chemische of mechanische manier de dode huidcellen te verwijderen van je huid, zodat er ruimte gemaakt wordt voor nieuwe cellen. Dit heeft diverse voordelen, waaronder het voorkomen van huidveroudering en het voorkomen van overtollig talg. Lees snel verder om meer te ontdekken over het exfoliëren van de huid.
Er zijn drie verschillende soorten exfolianten
Het exfoliëren van de huid betekent dus dat je dode huidcellen verwijderd. Het is een milde vorm van scrubben zonder gebruik te maken van een harde korrel. Exfolianten zijn vaak erg vloeibaar, zoals een lotion, maar zijn soms ook verkrijgbaar in een crème-structuur. Er bestaan twee soorten:
AHA = Alpha Hydroxy Acids
AHA is een mildere exfoliant die zeer geschikt is voor elk huidtype, zelfs voor de gevoelige huid. Er zijn verschillende ingrediënten waaruit een AHA exfoliant kan bestaan: glycolzuur, melkzuur, appelzuur, wijnsteenzuur, citroenzuur & amandelzuur.
Het heeft verschillende doeleinden, zoals:
- Dode huidcellen verwijderen
- Andere producten worden beter opgenomen in de huid
- Hydratatie
- Voorkomen van talgophoping
- Voorkomen van huidveroudering
- Verminderen van acne of ontstekingen
- pH-waarde wordt hersteld
BHA = Beta Hydroxy Acids
Een Beta Hydroxy zuur is een iets heftiger zuur omdat het de huid sneller kan uitdrogen. Het is daarom ook niet geschikt voor elk huidtype en het is heel belangrijk om deze exfoliant rustig op te bouwen. Een BHA bestaat uit salicylzuur.
Er is één type BHA en dat is salicylzuur.
Ook BHA heeft weer verschillende doeleinden, zoals:
- Dode huidcellen verwijderen
- Overtollig talg verwijderen
- Verminderen van acne of ontstekingen
- Verminderen van grote poriën
- Sebum reguleren
- Fijne lijntjes tegengaan
- Lichte hydratatie
PHA = Poly hydroxy acids
Het zou best kunnen dat jij AHA & BHA wel eens voorbij hebt zien komen, maar de PHA niet. Dat is vrij logisch, want hij is niet heel erg bekend onder deze naam. Het is ook één van de nieuwste zuren die goed in te zetten is bij de heel gevoelige huid. Het is ook een groot verschil met de BHA of AHA exfoliant, omdat PHA niet zo diep doordringt tot in de cellagen en daarom niet geschikt is om ontstekingen aan te pakken of verstopte poriën.
Andere namen voor PHA zijn: Gluconolacton, lactobionzuur & maltobionzuur.
Verschillende voordelen van PHA zijn onder andere:
- Geschikt voor de overgevoelige huid
- Uitstekend bij huidveroudering
- Verbeterd de aanmaak van collageen en elastine
- Versterkt de huidbarrière
Wanneer gebruik je een exfoliant?
Een exfoliant heeft plek in je huidverzorgingsroutine na je reiniger en bij voorkeur in de avond. Een exfoliant verwijdert namelijk je ‘eerste huidlaag’ (de epidermis), waardoor je bescherming tegen de zon flink vermindert wordt. Als jij het in de ochtend zou gebruiken is je huid dus veel gevoeliger voor de zon. In de avond is dit een stuk milder en kan je huid herstellen in de nacht. Het is natuurlijk wel belangrijk om elke dag een SPF te dragen, ook in de winter, herfst en op een druilerige dag. UVA is het gehele jaar aanwezig, zelfs bij bewolking.
Reacties (0)