Maastricht magazine >
lifestyleinterieur

Hoe je een tuin kunt omtoveren tot een ontspannende oase

Hoe je een tuin kunt omtoveren tot een ontspannende oase
Artikel begint onder de advertentie

Zodra de lente zich aankondigt krijgen we zin om weer naar buiten te gaan. De dagen worden langer, de koude natte winter laten we achter ons en we kijken verlangend uit naar mooi weer en lekker veel buiten zijn. Daar hoort voor sommige mensen ook een make-over van de tuin bij. Een huis met een tuin geeft je de mogelijkheid om van de tuin de ideale plek te maken om je te ontspannen. Ook als je maar een kleine tuin hebt is daar wat leuks van te maken.

De tuinstoel maakt plaats voor de loungeset

De tijd dat we in de tuin zaten op inklapbare campingstoelen ligt wel een beetje achter ons. Vandaag de dag staat op het terras een royale loungeset met lekker zachte kussens. Een loungeset bestaat meestal uit banken en losse stoelen. Ook kun je er een tafel in dezelfde stijl bij bestellen. Kijk wel goed naar de afmetingen, loungesets zijn nogal grof van formaat en het moet natuurlijk wel passen op je terras. Het voordeel is dat je deze banken en stoelen in de zomer en winter buiten kunt laten staan. Na de winter ontdoe je ze met een sopje van groene zeep van eventuele groene aanslag en je kunt weer een hele zomer lekker buiten zitten. Berg de kussens wel op ’s nachts, en ook zeker als het gaat regenen. Doe je dat niet dan zullen ze veel sneller slijten.

Een groene tuin heeft de voorkeur

Als je niet van tuinieren houdt dan is het heel verleidelijk om de tuin volledig te betegelen. Lekker makkelijk. Maar bedenk wel dat je daarmee de kans op wateroverlast flink vergroot als het langdurig regent. Het water kan veel minder gemakkelijk wegstromen als er weinig open groen in de tuin is. Daarnaast draag je bij aan de biodiversiteit als je je tuin wat groener maakt. Dat kan ook met planten die weinig onderhoud vragen. Langzaam groeiende vaste planten of kleine bomen hoef je echt niet iedere drie weken te onderhouden. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor plantenbakken waar je kleurige eenjarige plantjes in zet. Let wel op dat deze niet winterhard zijn. Koop ze dus pas als het ’s nachts niet meer vriest, op zijn vroegst eind april maar liever nog half mei, na de IJsheiligen.

De tuinafscheiding

Naast mooie en comfortabele tuinmeubelen en frisse groene planten heeft je tuin natuurlijk ook een fatsoenlijke afscheiding nodig. Ook die kan groen, bijvoorbeeld met een haag of met coniferen. Er zijn hagen die niet snel groeien en die je dus niet heel vaak hoeft te snoeien. Bij coniferen of vergelijkbare bomen is het belangrijk een soort te kiezen die niet te hoog wordt. Als de bomen te groot worden dan heb je kans dat de buren gaan klagen omdat ze geen zon meer in hun tuin hebben. Laat je door een hovenier of tuincentrum goed informeren over het onderhoud. Op die manier kan de natuurlijke tuinafscheiding jarenlang meegaan voordat je deze weer moet vernieuwen.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *