Maastricht magazine >
food-drinks-hotelsfood-and-drinks

Rode wijn wereldwijd: druivenrassen en regio’s verkennen

Rode wijn wereldwijd: druivenrassen en regio’s verkennen
Artikel begint onder de advertentie

Wijn is de ultieme drank voor de levensgenieters onder ons. Een fles open je niet alleen als je iets te vieren hebt, maar ook op een ontspannen momentje voor jezelf of natuurlijk in gezelschap. Het aanbod is enorm gevarieerd en dat betekent dat er voor ieder seizoen en bij ieder gerecht wel een wijn bij uitstek bestaat. Vandaag nemen we je mee op een reis door de wereld van rode wijn. We vertellen je meer over verschillende regio’s, zowel binnen als buiten Europa, en hun bekendste druivenrassen.

1. Rioja wijn uit Noord-Spanje

Spanje doet als wijnland geenszins onder voor landen als Italië en Frankrijk. Velen zijn het erover eens dat de lekkerste wijnen afkomstig zijn uit het noorden van het land. In de directe omgeving van Bilbao, de grootste stad van Baskenland, ligt de wijnregio Rioja. De wijnen die er worden geproduceerd, dragen dezelfde naam en zijn vooral rood. De Rioja wijn was de eerste wijn van Spanje die, nu bijna een eeuw geleden, de D.O. status verwierf. Inmiddels heeft het een nog hogere status, de DOCa, verkregen. De Tempranillo druif is de belangrijkste voor de rode wijn.

2. Malvasia wijn uit Sicilië

Op de tweede plaats in de lijst vind je Sicilië. Het Italiaanse eiland staat garant voor de grootste wijnproductie van heel het land. Het telt al meer hectare aan wijngaarden dan in heel Duitsland bij elkaar. Sicilië heeft een zeer gunstig klimaat voor de wijnbouw en de wijnen van het eiland worden alsmaar populairder. Vooral de wijnen van de Malvasia druif. De rode wijnvariant noemt men Malvasia Nera. De wijn staat bekend om zijn rijke geuren en smaken.

3. Amarone della Valpolicella uit Veneto (Italië)

Valpolicella is een subregio van de grotere wijnregio Veneto, die in het noorden van Italië is gelegen. Deze regio produceert veel bekende wijnen, waaronder Soave en Prosecco. Nog ietwat onbekend bij het grotere publiek, maar gewaardeerd door wijnliefhebbers uit binnen- en buitenland is de Amarone della Valpolicella. De geplukte druiven worden vier maanden gedroogd en verkrijgen zo een intense smaak. De Corvinadruif en de Rondinelladruif zijn het belangrijkst voor deze wijn. 

4. Napa Valley wijn uit Californië

Voor de volgende wijn uit de lijst reizen we wat verder weg. Ook aan de Amerikaanse westkust worden namelijk wijnen verbouwd die over de hele wereld op waardering mogen rekenen. De rode Napa Valley wijn uit Californië wordt gemaakt van de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot. Napa Valley ligt op een uur rijafstand ten noorden van San Francisco.

5. Bordeaux wijn

Hoe kan het ook anders: natuurlijk is ook de Franse Bordeaux wijn, vernoemd naar de gelijknamige regio, in deze lijst opgenomen. Het is de wijnstreek die enkele van de meest exclusieve wijnen ter wereld maakt. Ruim 90% van alle wijnen uit deze regio zijn rood. De beroemdste druif is de blauwe Cabernet Sauvignon. Ook de Merlot speelt een hoofdrol in de wijnbouw van deze Franse regio. In de wijngaarden heersen ideale omstandigheden voor milde, subtiele wijnen.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *