Maastricht magazine >
food-drinks-hotelsfood-and-drinks

Valpolicella vs. Montalcino: twee Italiaanse wijnregio’s onthuld

Valpolicella vs. Montalcino: twee Italiaanse wijnregio’s onthuld
Artikel begint onder de advertentie

Toscane, Sicilië, Sardinië, Lombardije, Puglia, de Abruzzen en Veneto. Het zijn zomaar enkele regio’s in Italië die bekendstaan om hun wijnbouw. Het land van de laars is dan ook een heerlijk wijnland. De druivenrassen zijn van hoge kwaliteit en worden gebruikt voor de meest uiteenlopende wijnen. Ben jij gek op (Italiaanse) wijn? Dan ben je het vast met ons eens dat je de meest verrassende smaken vaak ontdekt door op zoek te gaan naar de verborgen parels. In dit artikel lichten we er daarvan twee uit: de Amarone della Valpolicella en de Brunello di Montalcino.

Wijnregio Valpolicella

Valpolicella is een subregio in de provincie Verona, die in het noorden van Italië is gelegen. Verona ken je wellicht wel van de gelijknamige stad, maar ook van Venetië en het Gardameer. Het is de Italiaanse regio waar de meeste wijn wordt geproduceerd. Valpolicella is onderdeel van grotere wijnbouwgebied Veneto, waartoe ook Soave en het veel bekendere Prosecco toe behoren. Het aangename, zachte klimaat dat er heerst, zorgt voor druivensoorten van onweerstaanbare klasse.

De kenmerken van de Amarone della Valpolicella

Dé parel van Valpolicella is Amarone della Valpolicella. Deze heeft het DOCG keurmerk en wordt door kenners in binnen- en buitenland als één van de beste rode wijnen beschouwd. De wijn verkrijgt zijn karakteristieke smaak doordat de makers uitsluitend écht rijpe druiven gebruiken. De Corvinadruif en de Rondinelladruif worden het vaakst voor deze wijn gebruikt. Ook Corvinone en Molinara zijn echter van belang.

De geplukte druiven ondergaan een drogingsproces van vier maanden, waardoor ze erg geconcentreerd van smaak worden en een hoog alcoholgehalte bevatten. Een intense wijn dus! De Ripasso-wijn, die uit hetzelfde gebied komt en tegenwoordig sterk in opkomst is, wordt niet ingedroogd en heeft daardoor een fruitiger smaak.   

Wijnregio Montalcino

De tweede tot op heden nog behoorlijk goed verborgen parel is de Brunello di Montalcino. De wijnregio Montalcino ligt in Toscane, is beperkt van omvang en heeft een exclusief imago. Niet voor niets noemen ze het gebied ook wel het Saint Tropez van Toscane. In de chique wijnhuizen maakt men de wijnen met aandacht voor ieder detail. Bovendien gebeurt dit met oog voor het behoud van het karakter van de omgeving.

In Montalcino gebruiken wijnmakers de Sangiovese-druif. Deze vormt overigens de basis voor het grootste deel van de wijnen die afkomstig zijn van Toscaans grondgebied. Soms voegt men daar ook nog Cabernet of Merlot aan toe. Het druivenras Brunello, dat afkomstig is van de Sangiovese-druif, vormt de basis voor de Brunello di Montalcino. De wijn wordt volledig van deze druif gemaakt.

De kenmerken van de Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino behoort tot de sterren van Toscaans grondgebied. Het is een dieprode wijn met een fruitige smaak, maar ook aroma’s van kruiden en vanille. Men combineert hem vaak met gerechten waarin vlees en wild de hoofdrol spelen. Zijn sterke, karakteristieke smaak dankt de wijn aan het feit dat hij minimaal twee jaar moet rijpen, alhoewel wijnmakers vaak ook vier jaar aanhouden. De boodschap is in elk geval duidelijk: tijdens een volgend bezoek aan Toscane mag een wijnproeverij in Montalcino niet ontbreken!

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *