Maastricht magazine >
lifestyletip

Een huis kopen: hypotheekadvies voor beginners

Een huis kopen: hypotheekadvies voor beginners
Artikel begint onder de advertentie

Een huis kopen is een belangrijke stap in je leven. Zeker het kopen van een eerste huis is een spannende aangelegenheid. In de huidige woningmarkt in Nederland heerst stevige concurrentie. Het is vooral voor starters lastig om een huis te kopen omdat de prijzen nog altijd zeer hoog liggen. Grote stijgingen zoals in de periode 2015 tot 2022 zijn niet meer aan de orde. Maar huizen zijn in die periode zo fors in prijs gestegen dat het in veel gevallen lastig is om een hypotheek te krijgen. Zeker als single of als je partner geen eigen inkomen heeft is de markt zeer beperkt.

Voordelen voor starters op de woningmarkt

De overheid neemt wel maatregelen om starters te helpen. Zo betaal je als je niet ouder bent dan 35 jaar en je eerste huis koopt geen overdrachtsbelasting. Het moet dan wel gaan om een woning die niet meer kost dan 400.000 euro. De overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de koopprijs, dus je bespaart maximaal 8.000 euro. Daarnaast hanteren veel gemeenten een opkoopbescherming voor goedkopere koopwoningen. Die werden in het verleden vaak gekocht door investeerders die de woning vervolgens verhuurden. Starters visten achter het net omdat ze niet op konden tegen het overbieden van deze investeerders. Gemeenten hebben nu vaak een beleid dat een woning tot een bepaalde verkoopprijs alleen voor eigen gebruik mag worden gekocht. Hierdoor worden deze huizen een stuk minder interessant voor investeerders.

Goed advies over je hypotheek

De regels voor het verkrijgen van een hypotheek zijn in de afgelopen jaren veel strenger geworden. Deze maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat huizenkopers in financiële problemen komen omdat ze de maandelijkse lasten niet meer kunnen betalen. Onder andere een hypotheekadviseur van Univé kan voor je uitrekenen hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen op basis van het gezamenlijke inkomen. Soms kun je extra geld lenen, bijvoorbeeld als je de woning wilt verduurzamen. Het is niet meer mogelijk om de kosten voor de aankoop van het huis, de ‘kosten koper’ mee te financieren. Dat betekent dat je zo’n 8 tot 10% van de aankoopsom beschikbaar moet hebben aan eigen vermogen om het huis te kunnen kopen. In deze kosten zitten onder meer de kosten voor de notaris, voor het hypotheekadvies en voor een eventuele bouwkundige keuring. Deze kosten mag je grotendeels wel aftrekken van de inkomstenbelasting als je aangifte doet. Zorg dus dat je de facturen goed bewaart zodat je alle kosten correct in je aangifte kunt (laten) verwerken.

Het energielabel van een woning

Elk huis dat wordt verkocht moet beschikken over een energielabel. Een huis met energielabel A is zeer energiezuinig. Een huis met label G heeft niet of nauwelijks voorzieningen om energie te besparen. Veel oudere woningen in Nederland hebben nog een laag label, bijvoorbeeld E of D. Steeds meer hypotheekverstrekkers geven een lagere maximale hypotheek als het huis een laag label heeft. Dit kan tienduizenden euro’s schelen. Huiseigenaren weten dit vaak ook en treffen soms maatregelen om hun woning energiezuiniger te maken voordat ze het huis in de verkoop doen. Soms wordt de vraagprijs aangepast. Een deskundige van bijvoorbeeld Univé kan je informeren met welke kosten je rekening moet houden als een huis nog niet goed geïsoleerd is, geen zonnepanelen heeft of niet is voorzien van een warmtepomp.

Bieden op een woning

Makelaars moeten gebruik maken van een zogenaamd biedlogboek. Hierin worden de biedingen genoteerd die op een woning zijn gedaan. Als koper, of als een huis aan je neus voorbij gaat omdat je bent overboden, heb je recht op inzage in de biedingen. Uiteraard zijn deze gegevens geanonimiseerd. Maar je kunt wel zien welke bedragen zijn geboden en wanneer dit is gedaan. Zo kun je bijvoorbeeld ook zien of je achteraf gezien te veel hebt overboden, omdat het bod onder dat van jou tienduizend euro lager lag. Deze maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat kopers onder verkeerde voorwendsels worden aangezet om hoog te bieden. Houd hierbij in je achterhoofd dat de makelaar als courtage vaak een percentage van de verkoopprijs krijgt. Hij is in dat geval gebaat bij een hoge verkoopprijs. Bij onrechtmatigheden bij het bieden op een woning kun je eventueel advies inwinnen bij het Juridisch Loket als je stappen tegen de makelaar wilt ondernemen.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *