Maastricht magazine >
lifestyletip

Flexibele banen voor ouders: het beste van twee werelden

Flexibele banen voor ouders: het beste van twee werelden
Artikel begint onder de advertentie

Het is tegenwoordig heel gebruikelijk dat ouders allebei werken. De gezinnen waarvan één van de ouders, en dat is dan meestal de moeder, fulltime voor het huishouden zorgt, worden steeds schaarser. Dit heeft verschillende oorzaken. Enerzijds willen ook vrouwen financieel zelfstandig zijn. Anderzijds wordt het leven steeds duurder en is het dus financieel niet meer haalbaar dat slechts één van beide partners de kost verdient. Om een huis te kunnen kopen moet je bijvoorbeeld in de meeste gevallen beiden werken en dan ook nog het liefst fulltime. Maar als er kinderen zijn dan moet daar natuurlijk ook voor worden gezorgd. Gelukkig is er veel mogelijk.

Werken als de kinderen naar school zijn

Als je reageert op een vacature huishoudhulp dan kun je meestal flexibele werktijden afspreken. Die zijn dan in de meeste gevallen prima te combineren met de schooltijden van de kinderen. De meeste kinderen worden ’s morgens rond kwart voor negen bij school afgeleverd. Dat betekent dat je, als je werkplek niet te ver uit de buurt is, je om 9:00 uur op je werk kunt zijn. Bij huishoudelijke hulp is dat meestal het geval. Vaak gaat het om gezinnen, ouderen of mensen met een beperking in je eigen omgeving die hulp nodig hebben. Je kunt de werktijden vaak ook zodanig afstemmen dat je op tijd klaar bent met werken om je kind weer uit school te halen.

Thuiswerken

Vooral sinds de corona pandemie wordt er veel thuiswerk aangeboden. Het gaat dan om werk dat je volledig vanuit huis kunt doen. Als jobs huishoudhulp je niet zo aanspreken, dan kun je bijvoorbeeld aan de slag als helpdeskmedewerker. Internetaanbieders, banken en verzekeraars hebben regelmatig vacatures die uitgaan van 100% thuiswerken. Wel moet je meestal 1 of 2 weken op locatie komen voor het volgen van een interne training op opleiding. Tijdens deze training wordt ook beoordeeld of je geschikt bent voor het aangeboden werk. Tijdens de training ben je al in dienst en krijg je dus gewoon betaald. Als je de training met succes hebt doorlopen krijg je een laptop en randapparaten in bruikleen en kun je direct aan de slag. Je kunt je eigen uren indelen omdat een helpdesk meestal ook in de avonduren en in het weekend bereikbaar is.

Voor jezelf beginnen

Je kunt natuurlijk ook overwegen om aan de slag te gaan als zzp’er. Ook dan kun je zelf je werktijden indelen en deze dus afstemmen op de schooltijden van de kinderen of de momenten dat je partner niet voor ze kan zorgen. Bedenk je wel heel goed dat er een paar nadelen zitten aan werken als zelfstandige. Je krijgt dan niet doorbetaald als je ziek bent of vakantie wilt nemen. Bovendien heb je geen zekerheid. Als een opdrachtgever je geen werk meer geeft, dan moet je zelf op zoek naar wat anders. Als je een opdracht krijgt dan moet je die binnen de afgesproken tijd afronden, ook als je dat qua planning niet zo goed uitkomt. Je hebt ook geen recht op een WW-uitkering als je stopt. Recht op bijstand is er meestal niet als je partner ook een inkomen heeft. Het is dus zeker een optie, maar bedenk goed wat de consequenties zijn.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *