Maastricht magazine >
lifestyletip

Het wassen van je auto als een professional: Stap-voor-stap gids

Het wassen van je auto als een professional: Stap-voor-stap gids
Artikel begint onder de advertentie

Auto wassen, een taak die velen uitstellen tot het echt niet langer kan. Je kunt de auto naar de wasstraat brengen, maar wil je hem écht brandschoon krijgen, dan moet je zelf aan de slag. Dit biedt niet alleen de kans om moeilijk bereikbare plekken aan te pakken, maar stelt je ook in staat om eventuele schade of roestplekken sneller op te merken. Snel handelen kan verdere problemen voorkomen. Met dit stappenplan kun je binnen no-time weer trots rondrijden in een auto die glimt als nieuw. Als het zelf wassen je niet ziet zitten, kun je deze taak natuurlijk ook uitbesteden aan een professionele car detailer, die ervoor zorgt dat je auto eruitziet alsof hij net uit de showroom komt.

Hardnekkig vuil verwijderen

Voordat je begint, zet je de auto op een plek in de schaduw. Begin met het verwijderen van hardnekkig vuil, zoals vogelpoep, maar wees voorzichtig om krassen in de lak te voorkomen. Voor de velgen gebruik je speciale velgenreiniger en voor de ramen een mengsel van water en spiritus, gevolgd door een raamwisser om strepen te voorkomen. Vergeet niet zowel de binnen- als de buitenkant van de ramen te zemen.

Stofzuigen

Gebruik een stofzuiger voor het schoonmaken van de binnenkant van je auto. Verwijder eerst eventuele rommel, zoals lege blikjes en verpakkingen, voordat je begint. Stofzuig vervolgens de stoelen en de matten. Losse matten kun je ook buiten de auto uitkloppen. Vergeet niet de kofferbak, die vaak ook wel wat aandacht kan gebruiken.

Werk van boven naar beneden

Bij het poetsen van de auto werk je van boven naar beneden. Dat klinkt logisch, maar toch zijn er nog mensen die beginnen bij de bumpers en met het dak eindigen. Dat is niet handig, want op die manier sijpelt vuil water over delen die je al schoongemaakt had. Dat is dubbel werk en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Gebruik bij het afspuiten van je auto liever geen hogedrukspuit. Hoe verleidelijk het ook is, de kans op lakschade is zeker niet ondenkbaar.

Het gebruik van foam

Voor het reinigen van de buitenkant van je auto kun je foam gebruiken. Breng dit aan met een spons en laat het even inwerken voordat je de auto afspoelt of met een vochtige doek schoonmaakt. Gooi geen emmers water over de auto om deze af te spoelen. Hiermee verspil je veel water en het resultaat is vaak verre van bevredigend. Vergeet de velgen niet schoon te spuiten, deze worden soms over het hoofd gezien.

De lak beschermen

Om krassen te voorkomen, kun je de auto simoniseren voor een mooie glans en extra bescherming van de lak. Houd er rekening mee dat deze behandeling om de paar maanden herhaald moet worden, afhankelijk van hoe vaak je de auto gebruikt en of deze buiten staat of in een garage. Je kunt de lak ook beschermen door een waxlaag aan te brengen.

Met deze stapsgewijze handleiding en een beetje inspanning, kun je je auto weer laten stralen als nieuw.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *