Maastricht magazine >
lifestyletip

Juridisch advies: wanneer een advocaat inschakelen?

Juridisch advies: wanneer een advocaat inschakelen?
Artikel begint onder de advertentie

Steeds meer mensen in Nederland hebben een rechtsbijstandsverzekering. Een verstandige keuze want als je met een juridische kwestie te maken krijgt en je bent niet verzekerd, dan kunnen de kosten snel oplopen. Misschien denk je nu dat het zo’n vaart niet loopt, maar er kan zomaar iets gebeuren. Stel je krijgt onenigheid met de buren over een schutting of over overlast. Als het tot een rechtszaak komt wil je dan toch wel gesteund worden door een goede advocaat. Datzelfde geldt als iemand je van je fiets rijdt en je houdt daar blijvend letsel aan over. Dit zijn slepende kwesties die soms jaren duren en handenvol geld kosten aan juridische bijstand.

Zelf je verdediging voeren

Sommige mensen menen geen advocaat nodig te hebben, want ze kunnen zelf wel aan de rechter uitleggen waarom zij gelijk hebben. Dat kan zo zijn bij eenvoudige zaken zoals een verkeersboete. Maar als het gaat om ruzie over een erfenis dan kunnen de emoties hoog oplopen. Dan is het toch echt wel fijn als een advocaat erfrecht het nodige voor je uitzoekt en je bijstaat als het daadwerkelijk tot een rechtszaak komt. Veel mensen vinden het heel confronterend om tegen een broer, zus of kind een proces te beginnen. Een jurist kan afstand bewaren en objectief naar de zaak kijken. Als je in hoger beroep gaat dan is een advocaat verplicht.

Minderjarigen voor de rechter

Je moet er vast niet aan denken dat je kind in aanraking komt met justitie. Maar toch kan dit zomaar gebeuren. En het hoeft niet eens zo te zijn dat je kind iets strafbaars heeft gedaan. Hij of zij kan door anderen zijn overgehaald of gedwongen. Maar dan is het wel zaak dat een advocaat jeugdrecht dit goed aan de rechter duidelijk maakt. Als je kind iets strafbaars heeft gedaan dan is het belangrijk dat de staf zo laag mogelijk uitpakt. Een taakstraf bij Bureau Halt is aanzienlijk minder ingrijpend dan jeugddetentie.

Een conflict met je werkgever

Een reden waarom vaak juridisch advies wordt ingewonnen is een arbeidsconflict. Het kan gaan om het aanvechten van ontslag, maar ook om grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, pesten of uitbuiting. Als je wordt ontslagen en je krijgt een zogenaamde vaststellingsovereenkomst aangeboden dan is het heel belangrijk om hier een jurist naar te laten kijken. Als je je handtekening zet en de wettelijke bedenktijd is verstreken dan wordt het heel lastig om de inhoud van deze overeenkomst nog aan te vechten. Als je het niet eens bent met je ontslagvergoeding of andere voorwaarden in de overeenkomst dan kan een jurist arbeidsrecht je bijstaan om via de rechter een betere regeling af te dwingen. Zeker als ontslag onvermijdelijk is vanwege een verstoorde arbeidsrelatie is het belangrijk dat je krijgt waar je recht op hebt, zeker als de kans klein is dat je een vergelijkbare baan kunt vinden.

Een zakelijk geschil

Als je ondernemer bent kun je in conflict komen met een opdrachtgever. Dit kan gaan om veel geld. Het is aan te raden om al in een vroeg stadium juridisch advies in te winnen en een advocaat te vinden die goed thuis is in de materie waar de zaak over gaat. Zakelijke conflicten kunnen verstrekkende gevolgen hebben. Als je onterecht de dupe wordt kan dit zelfs het einde van je bedrijf betekenen. Daarom is goede juridische bijstand in zo’n geval heel belangrijk.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *