Maastricht magazine >
beautyskincare

Drie voordelen van een massage

Drie voordelen van een massage
Artikel begint onder de advertentie

Wanneer heb jij voor het laatst een massage geboekt? Tegenwoordig doen mensen goed hun best om gezond en fit te blijven, onder andere door gezond eten, sporten en mediteren. Massage wordt vaak nog als een luxe gezien, terwijl het vele voordelen voor de gezondheid heeft en zelfs een positief effect heeft op de weerstand. Dit zijn enkele voordelen van een massage.

Betere bloedcirculatie

Via het bloed worden voedingsstoffen naar cellen vervoerd en afvalstoffen afgevoerd. Een goede bloedcirculatie is dan ook van groot belang voor een gezond lichaam. Ook in de spieren is een goede doorbloeding van belang. Bij het bewegen maken spieren melkzuur aan. Deze afvalstof wordt normaliter goed afgevoerd door de bloedvaten in de spier. Soms ontstaan er echter knopen, oftewel triggerpoints. Dit is een bundeltje spiervezels dat niet meer soepel in en uit elkaar beweegt doordat het aan elkaar blijft plakken. Melkzuur hoopt zich op in de knoop en zorgt voor een zwaar en moe gevoel in de spier. Bij een massage worden de knopen verwijderd uit de spieren, zodat het melkzuur weg kan. Hierdoor voelt je lichaam een stuk vrijer en meer ontspannen. Een goede doorbloeding vertaalt zich ook in een gezonde huid. In enkele gevallen wordt een massage verzekerd door de zorgverzekeraar als deze wordt uitgevoerd door de fysiotherapeut. Vul een zorgvergelijker in om een verzekering te vinden die bij jouw persoonlijke situatie past en eventuele behandelingen door een fysiotherapeut of masseur vergoedt.

drie voordelen van een massage

Ontspannen door massage

Door massage kan je tot rust komen. Boek bijvoorbeeld een massage als je blijft piekeren door relatieproblemen of een kwestie op het werk. Niet alleen voelt de aanraking fijn, maar daarnaast bevordert een massage de aanmaak van feelgoodhormonen oxytocine en serotonine. Deze hormonen zorgen ervoor dat jij je rustig en ontspannen gaat voelen en na afloop van de massage een prettig gevoel hebt. Doordat je wordt aangeraakt tijdens de massage ga je jouw lichaam beter voelen en verdwijnt het gepieker meer naar de achtergrond. Een fijne massageolie kan het ontspannende gevoel nog verder vergroten. Zo werkt de geur van lavendel bewezen ontspannend. Ontspanning van de spieren en geest zorgt er ook voor dat je beter gaat slapen. Dit komt onder meer door het hormoon serotonine dat vrijkomt bij een massage.

ontspannen door massage met massageolie

Betere weerstand door massage

Het effect van massage op de gezondheid wordt steeds vaker onderzocht. Er is onder andere ontdekt dat de hoeveelheid witte bloedcellen in het bloed na een massage verhoogd is. Deze bloedcellen helpen bij het bestrijden van infecties en virussen. Daarbij verlaagt een massage het stresshormoon cortisol. Dit draagt bij aan het ontspannende effect en ook heeft cortisol een ongunstig effect op de weerstand. Door de diepe staat van ontspanning in je lichaam tijdens een massage schakelt je zenuwstelsel over op de herstelstand.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *