Maastricht magazine >
beautyskincare

Hoe bescherm je jezelf het beste tegen de zon?

Hoe bescherm je jezelf het beste tegen de zon?
Artikel begint onder de advertentie

De zon is op dit moment erg aanwezig. Dit betekent dat wij ons goed moeten beschermen tegen de zon om zo min mogelijk schade te krijgen aan onze huid. Onze huid is namelijk van nature niet beschermt tegen de UV-stralen van de zon. Zonnebrandproducten zijn hier erg geschikt voor. Er zijn veel verschillende factoren, formules en huidtypes. Vandaag leg ik jullie graag uit hoe jij jouw huidtype het beste kan beschermen tegen de zon.

Welke huidtypes bestaan er?

De zogeheten ‘Fitzpatrick’ formule wordt gebruikt om de huidtypes te bepalen. Er bestaan 6 huidtypes, waarbij type 1 erg licht is en type 6 het donkerste.

Type 1

Dit zijn vaak mensen die licht blauwe, grijze of groene ogen en natuurlijk blond of rood haar hebben. De huidskleur is vaak erg licht en daarmee erg schadelijk voor de zon. Deze huidtype staat er om bekend dat zij erg snel rood worden, vervellen en niet bruin worden. Sproeten zijn ook erg kenmerkend.

Type 2

Kenmerkt zich door dezelfde kleur ogen, maar dan alleen natuurlijk blond haar. Daarnaast verbranden en vervellen ze vaak, maar kunnen ze wel bruin worden. Dit duurt vaak wel erg lang, en gaat erg moeilijk.

Type 3

Dit is een huidtype die vaak voorkomt bij mensen met bruine ogen en natuurlijk licht of bruine haren. De huidskleur is vaak ietsje donkerder, maar nog wel licht. Je kunt met deze huidtype bruin worden, maar verbranden komt nog wel voor.

Type 4

Vaak kenmerkt dit type zich door een olijfkleurige huid tot bruine huid met bruin of zwart haar en donkerbruine ogen. De huid verbrand zelden en bruint goed.

Type 5

Deze huid is bruin of donkerbruin van kleur en deze mensen hebben vaak donkerbruine ogen en natuurlijk bruin of zwart haar. Bruin worden ze altijd en verbranding komt zelden voor.

Type 6

Deze huid is donkerbruin tot bijna zwart met hele donkerbruine ogen en zwart haar. Er zijn nooit sproeten aanwezig, verbrand nooit en krijgt altijd een donkere kleur.

In principe kun je aannemen dat type 1 en 2 het gevaarlijkste zijn voor de zon. Deze huidtypes zijn namelijk erg kwetsbaar door hun lichte huidskleur en haren. Zij hebben veel bescherming nodig tegen de zon. Maar vergeet niet dat elk huidtype schade kan oplopen en dat het dus van belang is om je altijd in te smeren.

Welke factor (SPF) past bij welk huidtype?

Zoals de huidtypes zijn opgedeeld in 6 huidtypes, zo zijn er ook verschillende hoogtes in SPF. Welke SPF je nodig hebt is afhankelijk van je huidtype, maar ook van de zonkracht. SPF staat voor Sun Protection Factor.

Huidtype 1: SPF 30-50
Huidtype 2: SPF 30
Huidtype 3: SPF15+
Huidtype 4: SPF 10-15
Huidtype 5: SPF 10
Huidtype 6: SPF 5-10

Als je twijfelt over je huidtype kun je het beste altijd SPF 30 gebruiken. Hoe hoger de factor hoe langer je ook beschermt bent tegen de zon.

Wat is het verschil tussen UV-A en UV-B?

Zoals je aan het kopje ziet, bestaan er 2 verschillende soorten UV-straling. Stiekem zijn het zelfs 3 soorten, maar UV-C bereikt de aardbodem niet omdat de atmosfeer dit volledig tegenhoudt.

Wat is UV-A?

UV-A is een straling die het gehele jaar aanwezig is. Ook in de herfst en winter. Dit is belangrijk om te weten, omdat mensen vaak denken dat in de herfst en winter de zon niet schadelijk is. Deze straling wordt niet tegengehouden door wolken of ramen. Het bekende fenomeen over het vrachtwagenchauffeurs effect komt hier ook uit voort. UV-A staat bekend om de Aging. Van deze zonnestralen krijg je voornamelijk rimpels en dus een snelle huidveroudering. UV-A is tevens de grootste boosdoener van huidkanker.

Wat is UV-B?

UV-B straling komt voornamelijk in de zomer en lente voor. Dit is de straling die zorgt voor het bruine kleurtje en waardoor je kunt verbranden. Naast het bruin worden en verbranden kun je door de zon ook een allergie krijgen. Dit wordt veroorzaakt door UV-B. UV-B kan een rol spelen bij huidkanker, maar speelt hierin een kleinere rol dan UV-A.

Het verschil tussen UV-A en UV-B is belangrijk om te leren om je goed te beschermen tegen de zon, omdat elke straling een ander schadelijk gevolg kan hebben.

Hoe kies je de juiste zonbescherming?

Er zijn tegenwoordig zoveel soorten zonbescherming dat het erg lastig is om de juiste keuze te maken. Nu weet je inmiddels welke hoogte SPF je moet kiezen, maar er zijn ook nog verschillende filters en substanties. Zo bestaan er spray’s, lotions en dikke crèmes. Welke is nu het beste?

Over het algemeen kun je de zonbescherming opdelen in twee soorten:

  1. Fysische filters in zonbescherming: dit legt een laagje op de huid en weerkaatst de uv-straling.
  2. Chemische filters in zonbescherming: dit trekt in de huid en absorbeert de uv-straling. Ook kan deze soort doordringen in het lichaam en opgenomen worden door het bloed.

Het beste kun je gebruik maken van fysische filters omdat chemische filters irriterend kunnen zijn voor de huid. Daarnaast kunnen chemische filters vrije radicalen genereren waardoor de DNA cellen in het lichaam beschadigd kunnen raken. Beschadigde DNA cellen kunnen leiden tot huidkanker.

Een fysische filter legt alleen een laagje op de huid, waardoor het niet in het lichaam terecht komt. Je kunt deze filter herkennen aan het ouderwetse ”witte waas” effect. Ook staan ze bekend onder de naam zinkoxide en titaniumoxide.

Welke formule is het beste?

Zoals eerder genoemd zijn er van drie soorten substanties zonbescherming waar je uit kunt kiezen:

  1. Crèmes
  2. Spray’s
  3. Lotions

Een kort maar krachtig antwoord is dat crèmes het beste hun werk doen. Dit komt omdat spray’s en lotions hun werking sneller vervagen doordat het niet direct op de huid komt. Door de wind vervaagt een deel van de spray, waardoor je ook altijd meer nodig hebt van dit product. Een lotion heeft vaak een erg lage SPF-factor.

Mijn favoriete zonnebrandcrèmes

Ik heb een aantal favorieten qua zonnebrandcrèmes en die deel ik graag met jullie. Afgelopen zomer heb ik voornamelijk drie producten gebruikt. Het allerbelangrijkste voor mijn huidtype is dat hij beschermt tegen UV-A en UV-B, maar ook dat hij de huid hydrateert. Daarnaast wil ik dat het niet plakt, de juiste ingrediënten bevat en een fysische filter heeft.

Je huid beschermen tegen de zon is het belangrijkste om huidschade te voorkomen

Tips om jezelf nog meer te beschermen

  • Draag een hoed
  • Blijf tussen 11 en 3 uur uit de zon
  • Smeer je altijd in, ook in de schaduw kun je verbranden
  • Smeer je elke 2 uur in
  • Smeer extra na het zwemmen en bij veel zweten
  • Draag een zonnebril om schade aan de ogen te voorkomen
  • Erg verbrand? Bescherm je lichaamsdelen met kleding

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *