Maastricht magazine >
skincare

Top 10 parfums en wijsheden van Coco Chanel

Top 10 parfums en wijsheden van Coco Chanel

Coco Chanel, de pionier van de mode. Een vrouw met een afwijkende smaak. Een vrouw die in stijl leefde tot de allerlaatste dag. De dag waarop zij overleed in een suite van het Ritz in Parijs. De invloed van Coco zien we tot vandaag de dag terug in de collectie van Chanel, met dank aan modeheld Karl Lagerfeld.

In 1921 verwierf Coco haar eerste, grote succes met de garçonne-stijl. Dit is ook het jaar waarin de beste verkopende parfum ter wereld, Chanel No. 5, werd geboren. Destijds de eerste kunstmatige parfum. Een parfum die vrouwen niet naar bloemen deed ruiken. Of zoals Coco daarover zei: ‘Een vrouw moet ruiken als een vrouw en niet als een roos.’ Dit is slechts één van de vele citaten die Coco heeft achtergelaten.

Artikel begint onder de advertentie

Over elegantie zei Coco het volgende: ‘Elegant zijn is geen kwestie van een nieuwe jurk aantrekken. Je bent elegant, omdat je elegant bent.’ Eén van haar mooiste fashioncitaten vind ik: ‘Mode is niet gemaakt om in de mode te zijn.’ Veel vrouwen kunnen nog iets opsteken van de kunst van het weglaten: ‘Levenskunst is de kunst om het juiste weg te laten, dat begint bij praten en eindigt bij het décolleté.’ Als levensmotto: ‘Ik berouw niets in mijn leven, behalve dat wat ik niet gedaan heb.’ En om naar te leven: ‘Je verliest heel veel zorgen als je besloten hebt niet iets te zijn, maar iemand.’

Een vrouw met een visie op het leven én op mode. Een vrouw die een geweldig mode-imperium heeft achtergelaten, waarover meerdere films zijn gemaakt en waarnaar een parfum is vernoemd. De vrouw die bovendien ‘s wereld best verkochte parfum introduceerde. Wat mij vooral opvalt aan het lijstje van de tien best verkochte parfums ter wereld, is dat de toppositie wordt gevoerd door de ‘oudste’ parfum en dat de tiende plaats juist wordt ingevuld door de laatste nieuwkomer ‘Black Orchid’ van Tom Ford uit 2007. Een man die er volgens mij nog heel veel mooie citaten op na zal laten!

De tien best verkocht parfums ter wereld vind je naast veel andere bijzondere luchtjes o.a. bij Mignonne in Maastricht en By John in Maarssen.

Schermafbeelding 2011-02-20 om 11.27.13

Over Coco Chanel zijn meerdere biografieën geschreven. Niet verwonderlijk. Het levensverhaal van deze vrouw die opgroeide in een weeshuis, het kerkhof bezocht om met de doden te praten en aan haar bed moest worden vastgebonden om niet te ontsnappen, is bijzonder.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *