Maastricht magazine >
fashiontips

5x Tips voor een tweede leven voor je kleding

5x Tips voor een tweede leven voor je kleding
Artikel begint onder de advertentie

Heb je een kastopruiming gehad of ga je dit nog doen, maar geen idee wat je dan aan moet met de kleding die je niet meer wilt hebben? In deze blog geven ik je graag wat tips om je kleding uit de vuilnisbak te houden en ze een tweede leven te geven.

1. Geef je kleding weg

Heb je familie en/of vrienden met dezelfde maat en ziet de kleding die je weg wilt doen er nog goed uit? Dan kun je overwegen om hen blij te maken met jouw kleding! Want wie houdt er nou niet van gratis kleding?!

2. Breng je kleren naar een kringloopwinkel

Niet iedereen denkt hier zo snel aan, maar je kunt je kleding ook afgeven bij kringloopwinkels. Zij verkopen de kleding voor meestal een klein bedrag weer door. De opbrengst gebruiken zij dan om de winkel open te kunnen houden, werkgelegenheid te creëren en om het milieu te verbeteren. Dit laatste gebeurt voornamelijk doordat de verkochte kleding en andere spullen uit de kringloop allemaal worden hergebruikt. Sommige kringloopwinkels doneren daarnaast ook nog geld aan goede doelen. Kortom: je kunt je kleding hier met een gerust hart afgeven!

3. Verkoop je kleren op internet

Kleding die nog nieuw of zo goed als nieuw eruit zien, kun je makkelijk via internet proberen te verkopen. Maak wat leuke foto’s van de kledingstukken en plaats ze op marktplaats of andere sites en apps waar kleding tegenwoordig op verkocht wordt, zoals op United Wardrobe. Naast dat je andere mensen blij maakt met kleding voor een leuk prijsje, verdien je er zelf ook nog wat geld aan.

4. Breng je oude kleding terug naar de winkel

Er zijn winkels waar je je oude, gedragen kleding kunt wegbrengen. Onder andere bij H&M kun je een tas met oude kleding inleveren inruil voor korting. Het maakt hierbij niet uit wat voor kledingstukken het zijn en van welk merk de kleding is.

De kleding die opnieuw gedragen kan worden wordt wereldwijd als tweedehands verkocht. Is dit niet meer mogelijk, dan wordt het hergebruikt voor andere producten zoals schoonmaakdoekjes. Kan het niet worden hergebruikt voor andere producten dan krijgt het een tweede kans als textielvezels of gebruiken ze het als vulling en isolatiemateriaal voor de auto-industrie.

De opbrengst wordt uiteindelijk gedoneerd aan onderzoek naar textielrecycling en andere maatschappelijke projecten. Door je kleding hier in te leveren heb je dus eigenlijk een win-win situatie: je bent goed bezig voor het milieu én je krijgt er nog eens korting voor terug.

5. Stop je kleren in een textielbak

Je bent ze vast wel ergens tegengekomen: de grote, groene textielbakken. Verpak je kleding (ook schoenen en riemen) in een plastic zak, maak deze dicht en stop hem in de bak. Ook versleten of gescheurde kleding mag je in de textielbak gooien. Een beetje zoals de kleding bij H&M gerecycled wordt, zo gebeurt het hier ook. Goede kleding wordt hergebruikt, al de kapotte en versleten kleding worden gerecycled door ze te gebruiken als poetslappen, als vulling en isolatiemateriaal voor autostoelen of als vezels voor in nieuwe stoffen.

Dat waren mijn tips. Heb je zelf nog andere goede tips om je kleding een tweede leven te geven? Laat het ons weten in een reactie!

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *