Maastricht magazine >
fashion

Aynouk Tan schudt wakker

Aynouk Tan schudt wakker

Modejournalist Aynouk Tan winkelt net als ik het liefst in het echt. Ze hecht teveel waarde aan pasvorm en textuur. Ze schrijft o.a. voor NRC en l’Officiel, velen kennen haar ook door haar gewaagde kleding en het altijd overal aanwezig zijn. Trekken haar creaties de aandacht, mijn Facebook-interview met Aynouk maakt duidelijk dat die wokkel op haar hoofd doordacht is. Ze speelt met kledingcodes. Op haar Facebook-prikbord schrijft ze: ‘Het gaat om bewust leven, bewust (eigen) keuzes maken en stilstaan bij waarom je die keuzes maakt.’

Artikel begint onder de advertentie

Over Aynouk Tan zegt men dat wanneer zij iets draagt het daarna hip en hot is. Zelf is ze daar nuchter over: ‘Ik denk dat personen werkzaam in de mode een goed gevoel hebben voor zeitgeist, oftewel mode/trends. Die hebben te maken met maatschappelijke ontwikkelingen. Onbewust en dankzij fingerspitzengefuhl (iets ontzettends ondefinieerbaars) kunnen zij (wij) de tijdgeest vertalen in creatie. Bovendien beïnvloeden wij elkaar ook. Daaruit onstaat een beeld (of een afgeleide daarvan), dat langzaam opgepikt wordt door een breder publiek.’ Haar voorkeur gaat uit naar trends die de tijdgeest weerspiegelen, die 10 jaar na dato iets zeggen over het nu. Ze noemt de punk t-shirts die je momenteel bij de H&M vindt. Daar speelt zij mee door het te combineren met een staartje met wokkel bovenop het hoofd. ‘Daarmee wil ik geen trend zetten, maar mensen bewust maken van wat ze aan hebben en waarom. Zo’n punk t-shirt gaat over het uitstralen van rebellie. Maar als je echt rebels bent met een achterlijk wokstaartje op je hoofd, dan wordt dat niet gezien als ‘rebels’ maar gek… Op die manier speel ik met kledingcodes.’ Ook in NRC Next schrijft Aynouk over de argeloze, luie wijze waarop mensen kleding dragen en haalt zij het punk t-shirt aan.

Wanneer ik mijn eerste vragen aan Aynouk op haar wall schrijf, verwacht ik in haar antwoorden een zekere rebellie. Ik ontdek echter dat ik het ben die ‘bewust maken’ verwar met tegendraads zijn. Ik merk dat haar streven naar ‘bewust maken’ puur is, zonder te trappen tegen de maatschappij. En dat ‘bewust maken’ doet ze met beleid, zoals ook de antwoorden die ze geeft gestructureerd zijn. Haar down to earth zelfbeeld spreekt mij aan: ‘Ik ben geen ‘uberstylist’ of zogenaamd fashion expert die mensen gaat vertellen wat ze wel of niet moeten dragen. Mij gaat het erom mensen uit te leggen hoe het modesysteem werkt, dat bijvoorbeeld seizoentrends in het leven zijn geroepen om mensen zoveel mogelijk te laten kopen, en dat veel zogenaamde fashion experts worden betaald door merken die hun vertellen wat en hoe ze het aan de man moeten brengen. Met andere woorden bewustwording. Vanuit daar kunnen mensen werkelijk hun ‘eigen’ keuzes maken. En dan maakt het niet uit of het een stropdas is of een roze hoed.’ Daarmee maakt Aynouk ook meteen duidelijk dat ze er echt niet op uit is om iedere advocaat of office-manager in punk shirt met wokkel te hijsen.

En voor wie niet met die wokkel de straat op wil, zijn er designers die haar gevoel vertalen? Ja, die zijn er! Net als Aynouk steken de Vlaamse Walter van Beirendonck (Antwerpse Zes), de Nederlandse Bas Kosters en Bernhard Willhelm de draak met kleedgedrag en het modesysteem. Draagbaar? Ik vind van wel. Ik word er zelfs een beetje hebberig van, oeps… val ik dan toch voor het systeem dat mode heet? Aynouk schrijft: ‘Ze dagen uit tot nadenken over mooi en lelijk, gek of normaal. Tegelijkertijd behoren ze tot datzelfde systeem.’ Pff, gelukkig. Het is dus best mogelijk om bewust te zijn en tegelijkertijd deel uit te maken van!

Walter van Beirendonck Bas_Kosters_jas1 Bernhard_Willhelm4

Van links naar rechts: trui van Walter van Beirendonck, jasje van Bas Kosters en jas van Bernhard Willhelm.

En dan kan ik het niet laten. Geprikkeld door het fenomeen mode en de visie van Aynouk vraag ik haar naar wat we binnenkort bij de H&M op de plank waar nu de punk t-shirt liggen mogen verwachten. ‘Wat betreft trends ‘voorzie’ ik lange lappen stof om de nek, rokken tot aan de enkels, fijne schoenen met felgekleurde balletjessokken, groteske capes en een rugzak(je). Een soort Indiana Jones meets Xena Princess Warrior (inclusief ziuurstokroze wokkel!) – gewapend tegen het rechtse (politieke) geweld, de lastige economische tij én ook niet onbelangrijk: de strenge winter!’ En stilletjes vraag ik me af hoe we over 10 jaar op deze trend terugkijken…

Facebook-interview Aynouk Tan

Dit interview is tot stand gekomen op het Facebook-prikbord van Aynouk Tan. Wil je het volgende interview al op Facebook volgen? Word dan vrienden met Klientje.

Scroll naar beneden voor verkoopadressen van Walter van Beierendonck, één van de drie favoriete ontwerpers van Aynouk Tan.

 

 

Foto boven: Facebook profielfoto van Aynouk Tan

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *