Maastricht magazine >
fashion-news

17-jarige ontwerper adresseert Trump’s vrouwenhaat

17-jarige ontwerper adresseert Trump’s vrouwenhaat
Artikel begint onder de advertentie

De 17-jarige modedesigner Lisa Aarts had recent de maandelijkse Catwalk Maastricht als haar toneel. Hier showde ze de door haar ontworpen collectie SCRASH’D. Onder de naam A Girl’s Vote maakte ze met haar ontwerpen een vuist, ofwel fashion statement, tegen de vrouwenhaat die president Trump oproept. Als winnares van de modewedstrijd Kunstbende mocht zij haar ontwerpen tonen tijdens de Catwalk Maastricht.

Catwalk Maastricht

Een Woerds meisje met zachte G

Lisa is 17 jaar en komt oorspronkelijk uit Woerden bij Utrecht. Maar, zoals ze zelf zegt: “Eigenlijk ben ik gewoon een echte Limburger met een zachte ‘G’.” Bij Lisa thuis werd creativiteit erg gestimuleerd. Ze mocht overal mee experimenteren. Haar moeder is van mening dat wanneer een kind leert creatieve oplossingen te bedenken, zich dat door zet naar het latere volwassen leven. Het is duidelijk dat ze trots is op de manier waarop ze is opgevoed.

“Ik heb met zoveel materialen en technieken geëxperimenteerd en dat vind ik nog steeds heerlijk om te doen.”

 

SCHRAS'D Lisa Aarts

Lisa’s oma was coupeuse en zo begon de liefde voor mode. Uren keek ze mee hoe haar oma broeken kleiner maakte en knopen op jassen naaide. Van de vaatdoekjes uit de keukenla plakte ze de eerste kleertjes voor haar poppen, maar oma leerde haar al snel ouderwets naaien met naald en draad. Toen ze 9 werd, kreeg ze haar eigen naaimachine en een koffer met stoffen.

Van workshop tot designer

Op de middelbare school ontdekte ze de ARTI-klas, en ging ze intensiever bezig met het maken van haar kunst. Daar kwam ze in contact met de vrijwilligers van Kunstbende. Hun enthousiasme werkte zo aanstekelijk dat Lisa zich opgaf voor een workshop. “Het valt me nu pas op hoe erg ik ben gegroeid door mijn deelname aan Kunstbende.”

fashionshow Maastricht

Gedreven op idealen

Het idee voor de collectie SCRASH’D werd geboren uit haar verbijstering over de verkiezing van Donald Trump als president. Lisa: “Ik geloof in democratie waarin ieder een mening mag hebben en die mag uitspreken, maar ik geloof ook in gelijkheid. De belangrijkste man ter wereld op economisch en politiek vlak, zou niet moeten kunnen zeggen dat vrouwen gewoon bij hun ‘pussy’ gepakt mogen worden. Ik kan best tegen een schuine grap op z’n tijd,” voegt ze eraan toe, “maar dit gaat te ver.” Ze verdiepte zich in de man die deze uitspraken deed, maar moest concluderen dat een paar uur googelen naar informatie, niet leidde tot meer sympathie.

Positieve benadering

Haar irritatie besloot ze om te zetten in iets waar ze haar ei in kwijt kan; kunst en mode. “Ik heb geleerd dat je van elk negatief ding iets positiefs kunt maken.” Dat begon met een paar steekwoorden op papier, een paar schetsjes die ze tientallen keren verscheurde, doorkraste en verbeterde. Het was nooit de bedoeling om er een groot werk van te maken, maar het resultaat is een complete collectie vrouwelijke, fijne maar krachtige items met een overduidelijk statement.

Doorzetten

Haar boodschap voor andere creatievelingen en beginnende ontwerpers? “Doorzetten!! Het leven is te kort om te dromen en spijt te hebben van de dingen die je niet hebt gedaan. Ik heb er 17 jaar over gedaan om zelfverzekerd genoeg te zijn om mijn werk te publiceren en ik ben van mening dat dit de beste beslissing is geweest die ik heb gemaakt. Het heeft me zoveel opgeleverd, ik ben gegroeid als persoon en ik voel me zo goed nu ik mijn ontwerpen kan laten zien aan anderen!”

Op dit moment werkt Lisa aan een nieuw project. Meer weten? Kijk dan op https://agirlsvote.jimdo.com/

Foto boven van de collectie van Lisa zoals getoond tijdens de Catwalk Maastricht. Overige beeldmateriaal van items winkels in Entre Deux en Mosa Forum. Ook a.s. zaterdag vindt er weer een fashionshow plaats.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *