Maastricht magazine >
fashionfashion-news

De hype rondom een vintage horloge

De hype rondom een vintage horloge
Artikel begint onder de advertentie

De afgelopen jaren zijn vintage horloges populairder dan ooit, en zijn de prijzen ook flink gestegen. Waar ligt dat aan en waarom is dat ineens zo’n hype? Om te beginnen is het een les economie: je hebt vraag en aanbod. En het aanbod is beperkt, de vraag is gigantisch. Als je je ogen hebt laten vallen op een luxe horloge van bijvoorbeeld Omega of Rolex en je probeert een nieuw horloge te bemachtigen bij de zogenaamde authorized dealer: je zult flink moeten investeren in andere sieraden bij dit soort winkels voordat je een Rolex mag kopen. En vaak moet je nog jaren wachten ook, terwijl jij net je succes wilt vieren. Dit kan wel per model verschillen. De langste wachttijd bij Rolex zijn voor de Rolex Cosmograph Daytona en de GMT-Master II. Deze kan wel oplopen tot 5 jaar.

Je kunt dan uitwijken naar de grijze markt, oftewel: juweliers waar wel Rolex horloges verkocht worden, maar die geen officiële merkdealer zijn. Deze juweliers verkopen zowel nieuwe, pre-owned als vintage horloges aan enthousiastelingen. En aangezien de markt van nieuwe horloges schaars is, zijn veel mensen op zoek naar een vintage horloge. Deze vintage horloges zijn niet alleen uniek door het verhaal wat ze vertellen, je kunt ook nog eens opzoek gaan naar een zogenaamde birthyear-watch. Een horloge uit hetzelfde bouwjaar als jij. En aangezien dat steeds populairder wordt, stijgen de prijzen van deze vintage horloges dus rustig mee.

Vintage houten horloge Greenwatch

Is een vintage horloge net zo goed als nieuw?

Je hoort mensen vaak denken (of zelfs zeggen) dat een vintage horloge gewoon oude zooi is, en dat de beste horloges nieuw zijn. Niet alleen nieuwe horloges zijn goed, maar ook de vintage horloges kunnen bij juist onderhoud jaren meegaan. Kijk maar eens online op verschillende fora of platformen, waar je al deze vintage horloges kunt bekijken en kunt aanschaffen. Een vintage horloge heeft natuurlijk meer te verduren gehad, waardoor de kans op krasjes en beschadigingen groter is. Dat vertelt niet alleen een mooi verhaal, maar het laat ook nog eens zien hoe goed horloges van 30 jaar of ouder zijn. Ze lopen niet voor niets al zo lang, toch?

Als je ervoor kiest om een vintage horloge aan te schaffen, kun je natuurlijk het horloge een servicebeurt (laten) geven, of een polijstbeurt wanneer de beschadigingen dusdanig heftig zijn, dat je deze wilt verwijderen. Mocht je dat doen, doe dan online je onderzoek bij welke partijen je dit werk onderbrengt, want het gaat hier om een echte ambacht, en ambacht is zeldzaam.

Mocht je geen budget hebben voor een vintage horloge, lees dan onze blog over een houten horloge eens door. Deze zijn al in de prijsklasse tot €100.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *