Maastricht magazine >
fashiontips

Gouden sieraden: wat maakt ze zo bijzonder?

Gouden sieraden: wat maakt ze zo bijzonder?
Artikel begint onder de advertentie

Goud is misschien wel het bekendste metaal dat er is. Van kleins af aan leer je al dat goud een kostbaar metaal is met bijzondere eigenschappen. Het komt voor in Disney-films en kinderboeken. Vrijwel iedere cultuur ter wereld lijkt erdoor te zijn betoverd. Niet zo gek dus dat veel vrouwen graag een gouden sieraad dragen. Gevoelsmatig is een gouden ring of ketting het hoogst haalbare op het gebied van sieraden.

Maar waarom is goud een zo veel voorkomend materiaal voor sieraden en wat maakt het zo bijzonder? We doken erin en leggen het hieronder uit. Kijk wel uit, want het zou zo maar kunnen dat je na het lezen hiervan nieuwe gouden sieraden wil kopen! Laten we erin duiken.

Laten we bij het begin beginnen: wat is goud?

Goud is een relatief zacht edelmetaal met een gele glans. Wat veel mensen niet weten is dat goud zijn naam ook te danken heeft aan de gele kleur. Het woord is namelijk afgeleid van de Indo-Europese wortel genaamd ‘ĝhel’, waar ook ‘geel’ vandaan komt. In het scheikundige periodieke systeem wordt het aangeduid met ‘Au’, wat de afkorting is van het Latijnse woord voor goud: Aurum. Daarnaast wordt goud ook wel ‘de koning van de metalen’ genoemd dankzij de bijzondere eigenschappen.

gouden sieraden bijzonder

Een klein stukje goud geschiedenis

Sinds de mensheid in staat is om goud te delven, wordt het gezien als zeer waardevol. De eerste tekenen waaruit blijkt dat goud als waardevol ruilmiddel wordt gezien, dateren al uit Egyptische hiërogliefen van 2600 jaar voor Christus. Ook zijn er veel gouden sieraden gevonden van honderden jaren oud. In graven over de hele wereld zijn restanten gevonden van overledenen met kostbare gouden sieraden. Men gaat ervan uit dat de gouden sieraden aan het graf werden toegevoegd zodat de overleden persoon veel rijkdom in het hiernamaals zou ervaren.

Een leuk weetje over goud…

Natuurlijk kun je op een verjaardag indruk maken met de Latijnse naam voor goud, maar heel pakkend is het niet. Daarom hebben we nog een leuker weetje voor je over goud: wist je namelijk dat je een blokje goud met het gewicht van 1 gram, plat kunt walsen tot maar liefst één vierkante meter aan bladgoud? Zo zacht en buigzaam is het materiaal.

gouden sieraden set

Karaat: de zuiverheid van goud

Dat goud zo zacht is is natuurlijk bijzonder, maar dat is ook gelijk een nadeel. Als je een armband van puur goud zou dragen dan zou die binnen een dag compleet vervormd zijn. Daarom worden er andere metalen aan toegevoegd, zoals koper, zilver of palladium. De meest voorkomende zuiverheden zijn 14 karaat, 18 karaat en 22 karaat. Een sieraad van 14, 18 of 22 karaat bevat respectievelijk 58,3%, 75% en 91,7% goud. Hoe hoger het karaat, hoe meer goud er dus in je ketting of oorbellen zit verwerkt. Dit bepaalt dan ook grotendeels de waarde. Goed dus om op te letten bij het kopen van een gouden sieraad!

Soorten gouden sieraden

Dat goud een kostbaar goedje is mag inmiddels duidelijk zijn. Toch betekent dat niet dat het alleen voor de allerrijkste is weggelegd. Gelukkig zijn er wel degelijk goedkope gouden sieraden te vinden. Ook kun je kiezen voor gold-plated sieraden. Hierbij is enkel de buitenkant van een goudlaag voorzien.

Gouden sieraden zijn er in allerlei soorten en maten. Van kettingen en armbanden tot ringen en oorbellen. Ook gouden piercings of manchetknopen behoren tot de mogelijkheden. Tegenwoordig kun je prima mixen en matchen met verschillende stijlen sieraden. Maak er geen kermis van, maar draag gerust een gouden ring aan de ene hand en een zilveren ring aan de andere hand. Omdat goud zo bijzonder is heb je vaak verder niet veel nodig om een outfit compleet te maken. Draag bijvoorbeeld een eenvoudige jurk met een mooi gouden collier. Wedden dat je de show zult stelen?!

gouden ketting

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *