Maastricht magazine >

 
fashiontips

Heel veel shoes in Kunsthal Rotterdam

Heel veel shoes in Kunsthal Rotterdam

Afgelopen week bezocht ik de tentoonstelling S.H.O.E.S., een ode aan de ontwerpers van de damesschoen. Van Manolo Blahnik en Jimmy Choo tot Christian Louboutin en Sergio Rossi. Dames waren er genoeg in de schoenenhal, euh, Kunsthal in Rotterdam. Want ja, welke vrouw houdt niet van schoenen? Om ze in een museum te zien in plaats van in een winkel of je eigen kast weer een hele andere beleving. Is het kunst? Moeilijk te zeggen. Maar de ontwerpers zoeken zeker de grenzen op tussen esthetiek en functionaliteit.

De opzet van de tenstoonstelling even wennen. Bij de schoenen staan nummertjes, die je kunt opzoeken in de bijbehorende XXL brochure van de expo. Maar met een fototoestel in de hand is het een heel gedoe om deze uit de kluiten gewassen folder te hanteren. Dan maar vertrouwen op mijn persoonlijke schoenenkennis.

Ontwerpen uit 1900 staan gewoon naast die van nu, en dat maakt het spannend. Een oud paar kan nog steeds een eigentijdse uitstraling hebben terwijl je een schoen van nu vastberaden in het hokje ‘vast van vroeger’ plaatst. Naast iconische klassiekers vind je er ook schoenen die eerder hier op Loves to Have voorbij kwamen. Zoals mijn all time favourites van Miu Miu en de Orchid Shoe van Jan Janssen.

BetteMidler_shoes MarcbyMarcJacobs_Rotterdam

Links quote van Bette Midler, rechts wit schoentje met zwarte bol van Marc by Marc Jacobs.

Bij de grotere presentaties betrap ik mezelf er steeds op dat ik het veiligheidstouwtje raak dat me op gepaste afstand van de schoenen moet houden. Ik wil zo graag die bijzondere hak of die versiering van die ene schoen goed in me opnemen, maar de afstand is simpelweg te groot. Gelukkig staan er ook enkele exemplaren achter glas, zodat je je wel aan de details van sommige high heels kunt vergapen. Zoals een ‘onzichtbare’ sandaal van Savatore Ferragamo uit 1947 die stiekem bandjes van doorzichtige nylondraad heeft.

Al met al een leuk uitje voor wie van designerschoenen en mode houdt. Fan van printjes? Loop dan zeker even door naar de expositie over marimekko in de aangrenzende hal. Een explosie van kleuren en prints die blij maken. S.H.O.E.S. en marimekko zijn nog tot en met 11 mei 2014 te zien in Kunsthal in Rotterdam.

Schoenen_tentoonstelling

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *