Maastricht magazine >
fashion

Het speelse karakter van Costanza Aprea

Het speelse karakter van Costanza Aprea

Dit keer geen interview via Twitter of Facebook maar een heuse ontmoeting, en wel met Constanza Aprea. Deze kleine, goedlachse italiaanse werd door Leon Martens Juweliers uitgenodigd om Nederland kennis te laten maken met Chantecler. Chantecler is een opvallend juwelenmerk met wortels in Capri, in 1947 opgericht door Savatore Aprea – de vader van Constanza – en Pietro Capuano. Al snel was het label populair bij de jetsetters die in Capri genoten van la dolce vita. Celebs als Audrey Hepburn, Grace Kelly en Jackie O droegen de juwelen van Chantecler met verve en gaven bekendheid aan het merk. Vandaag de dag is het label nog steeds in handen van de familie Aprea. Samen met broer Gabriele, schoonzus Teresa en zus Elena houdt Constanza het erfgoed levend. 

Artikel begint onder de advertentie

Volgens Constanza had haar vader veel mensenkennis. Dames stonden in de rij om door hem geholpen te worden. Met zijn zachtaardige karakter en goede manieren wist hij ze voor zich te winnen, waarna ze uiteraard met aankoop richting huis vertrokken. Persoonlijke aandacht is nog steeds belangrijk binnen Chantecler. Constanza wil niet zomaar juwelen verkopen, want een mens heeft ze niet persé nodig zegt ze. Ze zet zich dan ook af van merken die alleen voor verkoop gaan. Chantecler wil vrouwen betoveren; de enige goede reden om sieraden te kopen is als je er echt verliefd op bent aldus Constanza.

En verliefd worden op de sieraden van Chantecler is niet zo moeilijk. In mijn geval ringen en hangers met vlinders. Het blijken unieke stukken te zijn die Constanza speciaal voor het event van Leon Martens uit Italië heeft meegenomen. Ik mag ze even proberen, maar pas als ik samen met haar als een vlinder door de ruimte heb gefladderd. En daar gingen we, met de armen wapperend en mensen verbaasd achterlatend. Als de juwelen je nog niet overtuigd hebben, dan wint Constanza je dus wel met haar humor en haar open karakter. Een heerlijk mens!

Chantecler_LeonMartens_vitrines Chantecler_vlinders1 Chantecler_Anello

Links vitrines met de sieraden van Chantecler, in het midden de vlinders van koraal en turkoois, rechts juwelen uit de ready to wear collectie.

Chantecler biedt voor ieder wat wils. Deze veelzijdigheid en de ruimte om te spelen is typerend voor het merk. Een voorbeeld is La Campanelle, het populairste item uit de collectie. Dit belletje is er in verschillende verschijningsvormen. Je draagt de hangers in combinatie met een parelketting voor een klassieke look, of aan een gouden ketting als je wil opvallen. Ook hier benadrukt Constanza weer de persoonlijke aandacht, bij Chantecler zoeken ze naar juwelen die de persoonlijkheid van de dame in kwestie onderstrepen.

Naast speels is ook tijdloos een kernwaarde van het merk. Ontwerpen die in de beginjaren gemaakt zijn, zijn eigenlijk nog steeds helemaal van nu. Wat het design betreft leunt het werk dus nog steeds op de designprincipes uit de jaren vijftig. Zo wijst Constanza me er op dat er nergens scherpe hoeken of randen te zien zijn, alleen afgeronde vormen. Om uit te leggen waarom moet ik mijn ogen van haar sluiten en denken aan geluk en blijdschap. “Dan zie je toch geen driehoek!”, zegt ze, het antwoord al verklappend. En gelijk heeft ze. “Denk aan het verkennen van Capri op een Vespa”, vervolgt ze. “Ronde vormen!”

Chantecler_Campanelle Chantecler_Rendezvous Capri1947_chantecler

Links verschillende La Campanelle hangers, Rendez-Vous ring met lavasteen en oorbellen uit de Capri 1947 collectie.

Nadat Constanza me op alle bijzonderheden van de aanwezige sieraden heeft gewezen ben ik verkocht. Niet alleen door de filosofie achter het merk en de ontwerpen, maar ook door haar persoonlijkheid. Is het een cliché om te zeggen dat iemand gepassioneerd met zijn werk bezig is, voor Constanza gaat deze vlieger echt op. De vreugde die ze uitstraalt is aanstekelijk en zegt veel meer over Chantecler dan alle mooie woorden in een brochure!

De juweeltjes van Chantecler koop je bij Leon Martens Juweliers in Maastricht.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *