Maastricht magazine >
fashionmusthaves

Historie van de klassieke Aran kabeltrui

Historie van de klassieke Aran kabeltrui

Ja, ik wil een kabeltrui. Maar dan zo’n echte. Die ik over 10 jaar nog draag. Niet zo’n mode breisel. Maar een authentieke Ierse Aran sweater.

Artikel begint onder de advertentie

Musthave basic: de Aran trui uit Ierland

In 2013 zagen we de gebreide kabeltrui terug opkomen. Ik kocht er eentje. Van de Zara. Ik droeg het ding nooit. Het voelde teveel als wannabe stuk. Ik heb de trui ondertussen weggegeven. Ik weet niet eens meer aan wie. Ik mis de trui niet, maar een echte kabeltrui wel. Zo’n Aran breiwerk uit Ierland. Om te dragen bij mijn jeans en om mijn nieuwe, lange, kantenrok van LaDress te down-tunen tot overdag item.

Aran visserstrui

Wat is een Aran kabeltrui?

De Aran kabeltrui is de meest authentieke, grof gebreide trui die er is. Alleen de herkomst maakt de trui een stuk voor de rest van je leven. De Aran trui dankt haar naam aan de schapen die oorspronkelijk op drie kleine eilanden in het westen van Ierland leefden. De vissersvrouwen op die eilanden breidden er wat op los als hun mannen op zee waren. Ze gebruikte hiervoor niet ontvette vol, waardoor de kabeltruien een soort van waterproof werden.

Aran trui in het modebeeld

In de jaren 60 nam de export van de truien toe en werd de visserstrui een mode-item. Zoals de meeste modestukken zo nu en dan op het toneel verschijnen, maakte de Aran trui in 2013 een voorzichtige comeback. Dit jaar, anno 2015, is ook de col weer terug op het toneel. Je raadt het al: een Aran trui met col om je gezicht in te verbergen en winterse kou te trotseren is dikke, vette liefde. De plaats die de Aran trui vandaag de dag heeft, wordt mede toegeschreven aan onze toenemende voorliefde voor kwalitatief hoogwaardige kleding als tegenwicht tegen massaproductie en de consumptiemaatschappij. Tegenwoordig wordt de benaming Aran overigens gehanteerd voor grove breisels from all over the world. Mag champagne enkel champagne heten wanneer afkomstig uit de omgeving Reims, is het gebruik van de naam Aran knitwear of Aran visserstrui niet beperkt tot wol afkomstig uit Ierland.

Symbolisch breiwerk

Weet je dat de patronen van de visserstrui betekenis hebben? De trui is een soort van good-luck-charm voor de mannen op zee. Vaak zelfs met een religieus tintje. Dat religieuse sluit aan bij het verhaal dat de truien diende als communiekleding. Er gaan overigens ook verhalen dat de patronen per familie varieerden. Met soms wel 10 of 12 kinderen de voorkeur naar een zo eenvoudig mogelijk patroon om het breiwerk nog een beetje binnen de perken te houden.

Wie mij kent, weet dat sommige items al decennia in mijn kast hangen (en af en toe het daglicht zien). Dat is precies waarom ik een Aran trui met pracht patroon wil. Eentje die vooral eenvoud ademt. Om nu te dragen, maar ook nog over 10 jaar!

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *