Maastricht magazine >
fashiontips

Hoe vind je echt duurzame schoenen?

Hoe vind je echt duurzame schoenen?
Artikel begint onder de advertentie

Duurzaamheid is vandaag de dag heel belangrijk. We denken bij dat woord al snel aan het milieu en aan de planeet, maar eigenlijk betekent duurzaam vooral dat een product lang mee gaat. En ook dat is belangrijk voor onze planeet, want schoenen die je niet hoeft te vervangen, zijn schoenen die geen voetafdruk op het milieu achterlaten.

Kijk naar de materialen

Wil je echt iets goeds doen voor het milieu, kijk dan eens naar vegan schoenen. Dat zijn schoenen die zijn gemaakt zonder dierlijke materialen. Kies geen leer, suède of nubuck, maar rubber, appelschillen of karton. Je kunt zelfs de lijmsoorten beoordelen. Wanneer een fabrikant met ‘vegan schoenen’ adverteert, mag je ervan uitgaan dat al het materiaal diervriendelijk is.

Dacht je vroeger nog dat een vegan schoen van lage kwaliteit was, is dat tegenwoordig heel anders. Het is vreselijk hard gegaan met de innovatie. Vandaag de dag wordt er veel moois gemaakt van toffe materialen. Schoenen van paddenstoelen kunnen net zo comfortabel, stevig en hip zijn als ‘gewone’ schoenen.

Ontdek het productieproces

Staar je niet blind op de materialen. Een echte duurzame schoen wordt gemaakt met oog voor het milieu én voor goede arbeidsomstandigheden. Tijdens het maakproces moet de fabrikant zich zo veel mogelijk inspannen om milieuvriendelijke materialen te gebruiken en om arbeiders een eerlijk loon te geven. Fabrikanten die alleen om winstmaximalisatie geven, hebben vaak geen oog voor de arbeiders. Dan worden de schoenen bijvoorbeeld in sweatshops gemaakt.

Doe onderzoek naar de fabrikant. Welke beloftes maakt de fabrikant? Heeft het op de website een pagina over duurzaamheid, arbeidsomstandigheden en inclusie? Kun je meer vinden bij onafhankelijke partijen over het productieproces? En wanneer je al deze zaken goed hebt onderzocht en je de keuze voor een merk hebt gemaakt kan je via sites zoals TrustDeals bijvoorbeeld een hele fijne korting krijgen. Wie wil dat nou niet?

Betalen voor kwaliteit

Schoenen niet vervangen, dát is pas duurzaam! De beste duurzame schoen kun je lang dragen en gaan nog jaren mee. Verwar de verschillende termen niet met elkaar: een vegan schoen hoeft nog niet per se een duurzame keuze te zijn. Het kan wel goed zijn voor het milieu, op korte termijn, maar het is belangrijk juist te kijken naar de lange termijn.

Hoe lang een schoen meegaat, hangt maar net af van de kwaliteit. Je weet bijvoorbeeld van Nike dat het een merk is dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Niet alleen als het gaat om het milieu, maar zeker ook om de kwaliteit van de schoenen. Het is niet voor iedereen even betaalbaar. Houd daarom een kortingscode voor Nike in de gaten. Dan kun je alsnog kennismaken met echte Nikes, zonder daarvoor de hoofdprijs te hoeven betalen. Het zal een goede investering zijn, want die draag je echt nog wel een paar jaar.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *