Maastricht magazine >
fashiontips

Ik doe mee aan Slow Fashion Season. Jij ook?

Ik doe mee aan Slow Fashion Season. Jij ook?

 

 

Artikel begint onder de advertentie

Mijn naam is Mirjam Hart. Op mijn blog ‘Een Goed Verhaal’ schrijf ik regelmatig over duurzaam wonen en leven, naast heel veel interieurinspiratie, leuke uitjes en simpele DIY’s. Ik kom uit de tijd dat de reclamespotjes van ‘Een beter milieu begint bij jezelf’ overal te zien waren. En ik geloofde daar heilig in. Nog steeds vind ik dat we er zelf voor moeten zorgen dat we deze wereldbol netjes achterlaten voor de volgende generaties. Daarom heb ik mij opgegeven voor Slow Fashion Season. Een kleine moeite voor een groots effect!

Wat is Slow Fashion Season?

De textiel industrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Fast Fashion heeft hier een groot aandeel in. Met Fast Fashion bedoelen ze mode die zo snel en goedkoop mogelijk wordt geproduceerd. Denk aan wat je in de overvolle rekken bij Primark, Zara en H&M ziet hangen bijvoorbeeld.  

Maar gelukkig is er ook een tegenbeweging: Slow Fashion. Mode die wel duurzaam en ethisch is geproduceerd. Wil je het heel “slow” aan doen? Dan koop je helemaal geen nieuwe kleding meer, maar koop je alleen nog maar tweedehands kleding of ga je kleding ruilen om je kledingkast te vullen.

Het zogenaamde Slow Fashion Season duurt dit jaar van 21 juni tot en met 21 september. Deelnemers nemen zich voor tijdens deze periode dus geen nieuwe kleding te kopen. Geen Fast Fashion, maar eigenlijk ook geen andere nieuwe items.

Slow fashion kleding kopen

Vorig jaar heb ik mij al voorgenomen geen Fast Fashion meer te kopen. Voor mijn kinderen kocht ik allang zoveel mogelijk tweedehands kleding en anders (fairtrade) items van biologisch katoen of andere milieubewuste materialen. Maar nu heb ik voor mezelf deze regels ook opgelegd.

Ik koop bijna alles tweedehands, wat ze nu heel hip ook wel ‘preloved’ noemen. Hier haal ik mijn meeste kleding vandaan:

  • Kringloopwinkels
  • Rommelmarkten
  • Marktplaats
  • Verkooppagina’s via Facebook

Mocht je nog wel wat tips kunnen gebruiken voor het vinden van mooie preloved kleding in de kringloop of tweedehands kleding via Marktplaats neem dan vooral even een kijkje op mijn blog.

Verder zou je bijvoorbeeld ook nog kunnen slagen op zogenaamde swops (kledingruilfeestjes), Fashion United of in tweedehands kledingzaken.

Let’s go!

Koop ik alles tweedehands? Nou, ik moet eerlijk bekennen dat ik ondergoed, sokken en zwemkleding voor mezelf liever nieuw koop. Ook schoenen voor mijn kinderen koop ik liever nieuw, maar ik kan op Marktplaats vaak al mooie ongedragen exemplaren vinden.

Gelukkig heb ik deze items de aankomende maanden niet nieuw nodig. In Slow Fashion Season zie ik dan ook niet echt een uitdaging.

Geloof het of niet, maar een paar jaar geleden was ik nog een echte fashion victim. Na jaren in kledingzaken te hebben gewerkt, ontkom je daar denk ik ook niet aan. Nog steeds heb ik een goedgevulde kledingkast en weet ik dat ik nooit een minimalist zal worden. Maar die kast wordt dus nu veel (milieu)bewuster gevuld. Dus als je twijfelt of jij het wel aan kan -3 maanden geen nieuwe kledingstukken kopen- dan wil ik zeggen: “Als ik het kan, kan jij het ook”!

Wie weet ontdek je wel een hele nieuwe creatieve kant van jezelf. Misschien ben je wel een superspeurneus in tweedehands winkels en weet je feilloos de mooiste items voor weinig geld te scoren. Wie weet kun je die saaie blouse met een DIY omtoveren tot een fashionable item? Of misschien heeft je moeder nog gave vintage items voor je op zolder liggen? Het wordt ongetwijfeld geen saai, maar wel heel low-budget seizoen!

Lijkt het jou ook leuk om mee te doen aan deze actie? Via deze pagina van Slow Fashion Season kun je je aanmelden.

Liefs, Mirjam

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *