Maastricht magazine >

 
tips

10 tips om een miskoop te voorkomen

10 tips om een miskoop te voorkomen

Zelden doe ik een miskoop. Ik kan me mijn laatste miskoop zelfs niet herinneren. Hoe? Door me bij het passen slechts één enkele vraag te stellen.

Natuurlijk zijn er daarnaast een aantal algemene regels. Maar die zijn rationeel. En laat mode dat nu net even niet zijn. Maar voor wie eigenwijs is, deel ik aanvullend 10 algemene wijsheden om een miskoop te voorkomen.

 

One and only regel om een miskoop te voorkomen

De vraag die ik me stel bij het passen van een item, is of ik het morgen meteen aantrek. Als het antwoord ‘ja’ is, dan is het stuk van mij!

Waarom deze anti-miskoop aanpak zo goed werkt? Omdat deze aanpak me dwingt om het betreffende item te visualiseren als onderdeel van mijn garderobe en leefstijl. Als ik het morgen meteen aantrek, dan weet ik dat het bij mijn stijl en bij mijn items past. Twijfel ik, dan is de kans groot dat ik dat blijf doen. Omdat het mogelijk niet bij mij als persoon past of omdat ik niet de juiste kledingcollectie heb om ermee te combineren.

En ja, ook ik twijfel weleens. Bijvoorbeeld wanneer een item wel erg aan de prijs is. Soms ook omdat een vriendin me aanmoedigt of juist afremt. De volgende 10 tips zijn dan een leidraad om een miskoop alsnog te voorkomen.

10 aanvullende tips om een miskoop te voorkomen

1. Blokje om

Je vindt het item te gek, toch twijfel je. Misschien komt het door de sfeer in de winkel of die verkoper die wel heel goed weet hoe een item aan de man te brengen. Wellicht ook omdat je eigenlijk wilde sparen voor die it-bag of vakantie. In dat geval? Loop een blokje om. Drink een latte of doe even niets. Blijf je die vlinders voelen in jouw buik, dan weet je het wel…

2. Je kunt het vermaken

En dat is waar. Je zult verbaasd zijn hoeveel kledingstukken je met een kleine ingreep of twee een nieuw leven kunt geven. Maar toch doe ik het niet meer. Als ik geld uitgeef, dan wil ik dat het past. Dat vermaken doe ik wel met stukken die al in mijn kledingkast hangen.

3. Het past niet

Deze miskoop ligt in het verlengde van het vermaken. Als een kledingstuk niet past, dan past het niet. Denken dat je morgen opeens een maat kleinere kleding draagt, is jezelf voor de gek houden. Je koopt kleding om er beter uit te zien, niet om jezelf slechter te laten voelen. Je hebt niets aan items in maatje te klein. Hou je gewoon aan de regel en stel je zelf de vraag: ‘Trek ik dit morgen aan?’ Met een te klein item is die kans minder dan miniem. Laten hangen dus!

4. Uitverkoopje

De uitverkoop is nooit een reden om dat ene item te kopen. Ook nu geldt de vraag of je het item morgen draagt. Het liefst bij het slapen gaan zelfs onder je hoofdkussen legt. Is dat het geval, dan mag het! Meteen doen! Anders je geld lekker laten waar het zit. Jouw item komt nog wel.

5. Mijn credit card jeukt

Ja, we hebben er allemaal weleens last van: enorme zin om iets te kopen. Doe het gerust, mits je zeker weet dat je het morgen draagt!

6. Gat in m’n hand

Het beste advies is waarschijnlijk om het te laten hangen. Maar als jij liever die vakantie annuleert om dat ene stuk te kopen, van mij mag het (mits je het morgen draagt). Je weet heus zelf wel hoe je leven te leiden.

7. Goed bedoelde adviezen

Jij bent jouw beste raadgever. Sterker nog: vriendinnen schijnen de kans op een miskoop alleen maar te vergroten. Gewoon bij jezelf blijven en jezelf de vraag stellen of je het morgen draagt. Wat zij leuk vinden, mogen ze lekker zelf kopen.

8. Maar het is zo duur

Iets laten hangen omdat het zo duur is, is al net zo onhandig als een uitverkoopje scoren vanwege de lage prijs. Kans is groot dat je met heel veel muk eindigt. Beter bedenken hoe duur iets is en het bedrag delen door het aantal keer dat je het denkt te gaan dragen. Straks ontdek je nog dat die Birkin-bag in praktijk een stuk goedkoper is dan al die eendags niemendalletjes.

9. Combineren

Combineren is de vervolgcursus van voorkom een miskoop. Je bedenkt nu niet alleen of je jouw geplande aankoop morgen meteen aantrekt, maar ook hoe je het item de dag daarop combineert. Als je weet dat je het item op minimaal twee manieren kunt dragen (in lijn met jouw stijl), is geen twijfel meer mogelijk. Om deze methode toe te passen, is het wel zo handig als je jouw kledingkast op orde hebt. Hoe je dat doet, lees je in mijn eerdere blog over basic essentials voor iedere kledingkast.

10. Hoe kom je van die miskoop af

Terugbrengen! Niet eerst maanden in je kast laten hangen, maar meteen retour. Te laat? Geef het kado aan die vriendin die het wel draagt. Zo maak je van die miskoop een topkoop. Niet jouw ding om je vriedinnen aan te kleden? Leen het uit aan de Kledingbibliotheek, dan draagt tenminste nog iemand het. Natuurlijk kun je het ook verkopen via DesignerVintage.com.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *