Maastricht magazine >
tips

Boven de 40 en aan de leesbril

Boven de 40 en aan de leesbril
Artikel begint onder de advertentie

Het is al jaren geleden dat ik binnenhuppelde bij Mestrini Optiek in Maastricht. Ik wist zeker dat de bril die in de auto op me wacht aan vervanging toe was. Al net zo zeker dat ik een leesbril nodig had. Mestrini verkocht een ‘nee’.

‘Nee’ wordt ‘ja’

Mijn ogen werden destijds nauwkeurig door Mestrini getest. En hoewel ik mijn lange afstandsbril elders had gekocht, werd deze ook doorgemeten. Een beetje verslagen verliet ik de winkel. Stiekem best zin in een bril. Een bril die ik niet nodig had. Let wel ‘niet nodig had’, want een tijdje geleden kwam ik Monique, de eigenaresse van Mestrini Optiek, tegen. Op mijn verzoek moedigde ze me aan om nogmaals een oogmeting te doen.

Wegwerpleesbril van de Hema

Nu is die tweede, recente meting ook alweer een tijdje geleden. Wat is blijven hangen, is de rust waarmee de meting in een aparte kamer werd uitgevoerd. Ook de tijd die ze namen en aandacht die ze voor me hadden, herinner ik. Niks geslijm, maar professioneel hulpvaardig. In tegenstelling tot de meting enkele jaren geleden, dit keer het advies een leesbril te overwegen. Dat advies kwam niet als een verrassing. Toch koos ik niet meteen een bril uit. In de eerste plaats omdat ik dat in alle rust wilde doen (en op dat moment door moest naar een afspraak). Bovendien omdat ik het advies op me wilde laten inwerken. Daarbij de overweging me te redden met een wegwerpleesbril van het Kruidvat of de Hema. Grappig genoeg ging Mestrini daarop niet in de push-verkoop-modus. Ze lieten me mijn overwegingen maken.

Iedereen boven de 40 heeft een leesbril

Ik vroeg rond in mijn omgeving. Ontdekte dat de meeste van mijn vriendinnen een leesbril hebben. Sommigen om te weten wat ze van de menukaart bestellen, anderen om ’s ochtends de krant te lezen en weer anderen doen eigenlijk niets meer zonder. Dan is er nog een groep die aangeeft dat alle letters over het papier dansen, maar het laten voor wat het is. De diversiteit binnen de groep vriendinnen met leesbril is groot. Van wegwerpleesbrillen tot de meest fancy, onbetaalbare exemplaren. Denk je er net zicht op te hebben, doet iemand aan pleidooi voor Specsavers. Keuzes worden kennelijk door tal van factoren beïnvloed. En echt wijs word ik er niet van.

Wegwerpleesbril of eentje van de opticien

Ik weet ondertussen dat er vriendinnen zijn met wel tot wel acht leesbrillen overal en nergens. Ze slingeren door het huis en nog kunnen ze een bril niet vinden als ze deze zoeken. Dit is duidelijk de partij die overal en nergens een leesbril binnen handbereik wil hebben. Voor hen is de wegwerpleesbril dan ook ideaal. Doorvraag leert echter ook dat de meesten tevens tenminste één ‘goede’ leesbril van de opticien hebben. Niet om het wasvoorschrift te lezen, wel om in dat zichzelf lang beloofde zomerboek te duiken. Waarom die goedkope leesbril dan niet volstaat? Omdat een leesbril op maat precies is gemeten op wat de ogen willen. De juiste sterkte, rekeninghoudend met de stand van de pupillen en ook nog met glas naar keuze. En dan is er natuurlijk nog een vierde argument om te kiezen voor een leesbril van de opticien. Het beste argument! Fashion.

Fashionable leesbril van Caroline Abram

Uiteindelijk, na meerdere wegwerpers te hebben geprobeerd, besluit ik dat een leesbril me veel brengt. Het is zo fijn om ’s ochtends niet eerst een half uur te moeten knipperen alvorens een krant te kunnen lezen. Maar ondertussen erger ik me aan het hoge plasticgehalte van de wegwerpleesbrillen. Ook ben ik ze continue kwijt doordat mijn lief er mee sleept. En als laatste merk ik dat ik in de zon bij het minste of geringste in huilen uitbarst. En dus beweeg ik me naar Mestrini. Ik probeer precies 3 brillen om te weten dat ik definitief in love ben met Caroline Abram (misschien was zij überhaupt de aanleiding dat ik ooit een leesbril wilde). En over de glazen hoef ik niet lang na te denken. Ik trakteer mezelf op een set die me tegen UV beschermt.

Knijpbril Caroline Abram

Twijfel over je ogen? Doormeten dan. Dat kan bij Mestrini Optiek en kost helemaal niets. En maak je geen zorgen. Ze zijn er, al is het maar door mij, ondertussen wel aan gewend dat je misschien pas na een jaar terugkomt om het advies op te volgen. En dat vinden ze best! Weten waarom ik Caroline Abram zo’n stoer vind? Dat lees je hier! En dank Timo voor de begeleiding!

De herintroductie van de knijpbril zette Caroline Abram wereldwijd op de kaart. Deze Franse ontwerper is beroemd om haar brillen en bijbehorende accessoires. Zoals deze matching armbanden.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *