Maastricht magazine >
fashiontips

Welke kleding moet ik kopen voor mijn figuur?

Welke kleding moet ik kopen voor mijn figuur?
Artikel begint onder de advertentie

Kleding kopen is soms best lastig. Zeker als je geen makkelijk figuur hebt is het lastig om te weten welke kleding nou eigenlijk het beste past bij jouw figuur. Eerder schreef ik al een blog over welke jeans het beste past bij jouw figuur, maar in deze blog gaan we voor het totale plaatje.

We duiken wat dieper in de volgende figuren:

 • Zandloper
 • Acht
 • Appel
 • Peer
 • Omgekeerde driehoek
 • Plank

Zandloper

Het zandloperfiguur is het figuur wat de meeste graag willen hebben: wat bredere symmetrische schouders en heupen en een smalle taille. Dit gaat vaak samen met volle borsten en ronde billen.

Als zandloper kun je makkelijk kleding dragen die goed aansluit waardoor je figuur mooi uit komt. Voornamelijk je taille kun je mooi benadrukken met strakke bovenkleding of een riempje. Voor de onderkant kan bij een zandloperfiguur eigenlijk alles wel.

Acht

Het achtfiguur lijkt een beetje op het zandloperfiguur, alleen bij een acht zijn de rondingen wat meer aanwezig. Je schouders en heupen zijn symmetrisch en je hebt een duidelijke taille, maar anders dan bij het zandloperfiguur heb je hierbij nog vollere borsten.

Aan de bovenkant kun je het beste strakke kleding dragen, maar let op dat je niet té strak gaat waardoor het misschien wat ordinair wordt. Met te losse bovenkleding moet je ook oppassen, want door de volle borsten zal de taille anders niet meer zichtbaar zijn. Accentueer je taille met bijvoorbeeld een jasje waarvan je een knoop dicht kunt doen rondom je taille.

Draag aan de onderkant niet al te strakke jeans, voor de rest is er wel veel mogelijk. Broeken en rokken kun je allemaal prima dragen.

Appel

Heb je een appelfiguur dan heb je vaak een ronde buik waardoor je taille niet goed meer zichtbaar is. De borsten zijn vol, maar de heupen zijn meestal smal en de billen wat platter. De benen van een appelfiguur zijn vaak slank.

Om de nadruk van de buik af te halen, accentueer je juist de bovenkant: je schouders, borsten en hals. Kies voor shirts en/of jurkjes met een A-lijn zodat het strak zit om je borst en het daarna wijd uitloopt. Zo zal de aandacht van je buik wegtrekken. Met onder andere een V-hals en mooie sieraden kun je de focus nog meer naar de bovenkant toe richten. Vermijd prints op je buik, de kans is groot dat deze dan juist de aandacht gaat trekken.

Qua broek kun je het beste voor een high waist kiezen. Zorg er in elk geval voor dat de broek niet precies op de heupen valt. Bij een appelfiguur mogen de benen vaak wel gezien worden, dus kun je kiezen voor jurkjes en rokjes die tot de knieën komen.

Peer

Het peerfiguur komt het meeste voor in Nederland. Bij een peerfiguur heb je, net als bij een peer natuurlijk, een smalle bovenkant en een brede onderkant. De buik is wel plat, maar de heupen en bovenbenen zijn breder dan de schouders. De borsten zijn normaal en de billen rond.

De bovenkant is smal en je kunt dus met een gerust hart strakkere bovenkleding dragen. Dit haalt de focus van de brede heupen en benen weg. Draag geen lange jasjes want daarmee leg je de accent juist op je heupen. Voor een slanker effect ga je voor jasjes en vestjes die net boven je heupen stoppen. Jurkjes met een A-lijn zullen je slanker laten lijken.

Bij de benen is het belangrijk om het rustig te houden. Neem je broeken met printjes of strepen in de breedte dan komt de focus weer op het gedeelte waar je het niet wilt hebben. Het beste kun je kiezen voor een rustige, high waist jeans. Een donkergekleurde broek slankt het meeste af.

Omgekeerde driehoek

Bij een omgekeerde driehoek figuur heb je eigenlijk een beetje het tegenovergestelde van een peerfiguur. Waar je bij een peerfiguur een smalle bovenkant en brede onderkant hebt, heb je bij een omgekeerde driehoek juist een brede bovenkant en smalle onderkant. De schouders zijn breed, maar de taille en heupen smal. De borsten zijn vaak een normaal formaat, de billen plat en de benen meestal slank.

Qua bovenkleding moet je proberen om jezelf een beetje in te houden, dus kies voor rustige tops en shirts zonder opvallende prints. Wat voor hals je kiest maakt niet veel uit, zowel een topje met V-hals als een topje met een hele hoge hals zijn goed mogelijk.

Aan de onderkant kun je wat meer uitpakken zodat hier de focus komt te liggen. Kies bijvoorbeeld voor een broek of rok met een opvallende print of een unieke stof. Ook een broek in een ander kleurtje trekt de aandacht naar je slankste gedeelte.

Plank

Hebben je schouders, taille en heupen allemaal ongeveer een gelijke breedte? Dan heb jij waarschijnlijk het plankfiguur. Bij dit figuur ben je meestal heel slank, heb je kleinere borsten, platte billen en lange benen.

Probeer met de bovenkleding je taille te accentueren. Dit kun je doen door het dragen van strakkere bovenkleding en een riem om de taille. Ook een jasje waarbij er een knoop dicht kan rondom je taille doet het goed. De schouders kun je wat meer op laten vallen door te kiezen voor tops met een printje ter hoogte van de sleutelbenen.

Voor onderkleding kun je het beste kiezen voor een jeans met een high waist en het liefst opvallende kontzakken. Hierdoor zullen de platte billen er net wat meer uit springen. Verder kunnen wijde broeken of rokken ook prima bij een plankfiguur.

Zelf moet ik kleding altijd echt even aan zien om te kijken of het wel past bij mijn figuur. Iets waarvan ik denk dit zou mooi kunnen staan voor mijn figuur, kan er echt zo anders uit zien als ik het eenmaal aan heb! Dan blijkt het de focus op de totaal verkeerde dingen te leggen en dat is iets wat je wilt voorkomen. Ik moet dan ook meestal echt naar een winkel toe om de dingen eerst aan te kunnen zien. Al is het online kleding bestellen bij Expresswear.nl bijvoorbeeld tegenwoordig erg makkelijk en kan je het bij de meeste webshops ook gewoon gratis retourneren mocht het toch niet passen. Hierdoor kan je op je gemak thuis kijken naar wat je goed staat, zeker als je wat onzeker bent kan dat heel prettig zijn.

Weten jullie al welk figuur je hebt en welke kleding daar het beste bij past? En shoppen jullie het liefst in de winkel of online?

Gerelateerde blogs

  Reacties (0)

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *