Maastricht magazine >
fashiontips

Zo onderhoud je je sneakers

Zo onderhoud je je sneakers
Artikel begint onder de advertentie

Een paar mooie sneakers, daar ben je trots op en die wil je zo lang mogelijk mooi houden. In dit artikel geven we je tips hoe je je sneakers goed schoon kunt maken zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt. Zijn je sneakers smerig geworden, bijvoorbeeld omdat je ermee door het bos hebt gelopen of over het strand? Dan leggen we je graag uit hoe je ze weer als nieuw krijgt.

Van welk materiaal zijn je sneakers?

Ga niet aan de slag met schoonmaken voordat je weet van welk materiaal je sneakers zijn gemaakt. De meeste sneakers zijn van canvas, synthetisch materiaal of leer. Het verschil tussen leer en kunstleer is soms wat lastiger te herkennen. Leer heeft een typische geur en voelt soepeler aan dan kunstleer. Kunstleer ruikt meestal een beetje chemisch, zoals plastic. Als je nog weet wat je voor je sneakers hebt betaald is dat vaak ook wel een goede indicatie, leer is immers duurder dan kunststof. Je sneakers kunnen ook nog van suède zijn. Dat herken je aan de haartjes op de stof.

De voorbereiding

De veters van je sneakers kun je wassen in de wasmachine. Stop ze in een kussensloop of waszakje, dan raken ze niet zoek bij je andere was. Vul je sneakers op met papier, bijvoorbeeld keukenrol, toiletpapier of oud papier van reclamefolders. Gebruik geen kranten, de inkt daarvan kan afgeven en dan ben je nog verder van huis. Verwijder eerst het ergste vuil met een vochtige doek.

Je sneakers schoonmaken

Maak een sopje van lauw water met een mild schoonmaakmiddel zoals groene zeep of afwasmiddel. Als je sneakers heel vuil zijn kun je ze hierin even laten weken. Deze schoonmaaktips gelden overigens ook voor je dames sportschoenen, deze zullen vast ook regelmatig een schoonmaakbeurt gebruiken. Gebruik een borstel om je schoenen schoon te poetsen. Doe dit met beleid, zo beschadig je het materiaal niet. Laat je sneakers nu goed drogen. Geduld is een schone zaak, het kan soms wel een paar dagen duren voor ze goed droog zijn. Leg je sneakers voor het drogen nooit in de volle zon, dan kunnen ze krimpen of verkleuren.

Canvas sneakers schoonmaken

Canvas sneakers kun je eventueel in de wasmachine wassen. De meeste machines hebben een optie om koud te wassen. Dat kies je voor je sneakers of sportschoenen. Stop ze in een kussensloop of waszak en gebruik een mild wasmiddel. Als het wasprogramma klaar is stop je papier in de schoenen (géén kranten in verband met afgeven van de inkt) en laat je ze drogen. Het papier zorgt ervoor dat de sneakers niet vervormen. Natuurlijk kun je canvas sneakers ook met de hand schoonmaken zoals beschreven.

Suède sneakers reinigen

Suède is een teer materiaal en het schoonmaken van sneakers die daarvan zijn gemaakt vraagt dus wat meer aandacht. Je borstelt eerst het ergste vuil van je sneakers. Voor het wegwerken van vlekken kun je een speciale suède gum gebruiken, te koop bij de betere schoenenwinkel of online. Suède sneakers kun je niet in een emmer water stoppen, dan bederf je ze voorgoed. Gebruik voor hardnekkige vlekken een speciale suède reiniger, eventueel met een klein beetje lauw water. Gebruik altijd een zachte borstel. Wrijf de schoenen goed droog met een microvezeldoek.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *