Ben je regelmatig op zakenreis en zijn de hotelbedden altijd een marteling voor jou? Of wil je gewoon genieten van jouw welverdiende vakantie, maar krijg je in het hotel maar geen goede nachtrust? Dan ben je waarschijnlijk een van die mensen die alleen maar goed slapen in hun eigen bed. Deze 5 tips zullen je helpen om vanaf nu ook goed te slapen in een hotel.
1. Een goed matras
Een ideaal matras is stabiel, maar veert voldoende mee om zich aan te passen aan jouw lichaam. Op deze wijze worden jouw ruggengraat en spieren ontlast terwijl je slaapt en ontspant. Als het matras niet aan deze eisen voldoet, kan er een spanning ontstaan die je de hele dag dwars kan zitten.
De gouden tip is dus: controleer de reviews met info over de bedden in het hotel waar jij naartoe wilt. Gelukkig realiseren steeds meer hotels zich hoe belangrijk een hoogwaardig matras is voor hun gasten. De betere hotels rusten hun kamers daarom uit met boxspringbedden of koudschuimmatrassen uit het hogere prijssegment.
2. Kussens
Naast het matras speelt ook het kussen een doorslaggevende rol. Vaak ben je gewend aan jouw eigen kussen van thuis en erger je je als het hotelkussen te plat, te hoog, te zacht of te hard is. De keuze van het kussen hangt grotendeels af van jouw eigen slaapgewoonten. Sommigen hebben er twee nodig, sommigen maar één, sommigen slapen liever op hun rug, anderen slapen liever op hun buik. Om deze reden bieden sommige hotels nu een reeks kussens aan in verschillende uitvoeringen. Als het kussen van het hotelbed niet aan jouw verwachtingen voldoet, is het raadzaam om een ander kussen aan de receptie te vragen.
Tip: Neem een kussensloop van thuis mee. Dit heeft het psychologische effect dat je jezelf een beetje thuis voelt en je automatisch beter kunt slapen, ondanks het ‘vreemde’ kussen.
3. Luidruchtig of een goed geïsoleerde ruimte?
Natuurlijk spelen ook externe factoren een belangrijke rol en beïnvloeden zij jouw slaap. Wie zou zich niet gestoord voelen als de hotelkamer vlak naast een lawaaierige hoofdstraat lag, als de buren gewoonweg niet attent waren of als de geluiden van de lift de hele tijd hoorbaar waren?
Zorg er dus van tevoren voor dat je een hotel boekt waarvan de kamers goed geluiddicht zijn. Het lezen van de hotelbeoordelingen kunnen je hier weer veel bij helpen. Je kunt ook altijd voor de zekerheid bij het boeken aangeven dat je graag een rustige kamer wilt. Krijg je dan alsnog een gehorige kamer, kun je bij de receptie altijd nog even navragen of zij ook nog een rustige kamer beschikbaar hebben.
4. Hotels voor een goede nachtrust
Omdat er veel mensen met slaapproblemen te kampen hebben, zijn er tegenwoordig accommodaties die zich vooral hebben gespecialiseerd in het creëren van een bijzondere slaapatmosfeer. In dit soort hotelkamers hechten we bijvoorbeeld belang aan factoren die we passief in ons onderbewustzijn waarnemen. Zo zouden geurige geuren of speciale bouwmaterialen zoals Zwitsers grenenhout een kalmerend effect hebben en de hartslag verlagen.
Een omgeving met uitzicht op de natuur kan ook helpen om ’s nachts te ontspannen. Of het nu gaat om een eco-hotel in een groene omgeving, een hotel met uitzicht op zee of een exotisch boomhuttenhotel, de sfeer draagt in beslissende mate bij aan het slaapgenot.
5. Probeer alle geluiden uit te schakelen
Overdag ben je afgeleid en zijn er te veel achtergrondgeluiden om ze op te merken. Maar ’s nachts is het stil, als er niet zo’n vervelend gezoem zou zijn… Wie zich ermee bezig blijft houden, kan op een gegeven moment helemaal niet meer slapen. Het continue getik van de klok, maar ook het zoemen van de televisie of andere elektronische apparaten zijn slaapmoordenaars en moeten worden uitgeschakeld. Zelfs elektromagnetische velden kunnen door bijzonder gevoelige mensen worden waargenomen en slaapstoornissen veroorzaken.
Ons advies: Alle apparaten die je ’s nachts niet nodig hebt, moeten volledig worden uitgeschakeld of worden losgekoppeld. Gebruik je jouw smartphone als wekker? Activeer dan ’s nachts de vliegtuigmodus. Op deze manier word je niet wakker door knipperende berichten of vervelende telefoontjes.
De gratis slaapgids ‘Slaap wel!’ geeft je nog meer slaap tips en info. Deze gids bevat onder andere deskundige bijdragen van slaaponderzoekers zoals Dr. Hans Günter Weeß en de interieurontwerpster Eva Brenner.
Reacties (0)