Maastricht magazine >
food-and-drinks

Dry January? Doe maar een witte wijn! Auw!

Dry January? Doe maar een witte wijn! Auw!
Artikel begint onder de advertentie

Ik roep mijn gesprekspartner toe dat ik graag een witte wijn wil. Het is immers een verkennende ontmoeting met een informeel zakelijk karakter en bovendien is het al bijna 6 uur. Op het moment dat ik de wijnfles op barhoogte zie verschijnen, corrigeer ik. De blik op de fles is als het signaal: ‘Hé hallo, hier klopt iets niet. Jij drinkt deze maand toch niet?!’ Correct! Want ik zit midden in de droge januarimaand. Dat was ik dus even vergeten. Een wijndrinker ben je nu eenmaal of niet. Dry January doet daar kennelijk weinig aan. Wat doet een maand niet drinken dan wel? Ik neem je mee, terwijl ik aan een non-alco Crodino nip. De 5 zit immers in de klok.

Waarom ik een maand niet drink

Tja, waarom eigenlijk? Ik doe het, geloof ik, uit solidariteit met mijn omgeving. Misschien ook wel omdat ik wil ontdekken wat een alcoholvrije maand met een mens doet. Prettige bijkomstigheid is dat ik meteen het promillage van de maand december wegspoel. Daarbij benieuwd of ik een maand zonder alcohol moeilijk vind. Want eerlijk is eerlijk, we zuipen wat af! Als een problematisch drinker zie ik mezelf niet. Er zijn genoeg dagen in de week dat ik niet drink en daar niet eens bij stilsta. En de laatste keer dat dat mijn vent me vanwege een iets te vrolijke avond over de deurdrempel mocht dragen, is alweer zomers geleden. Treurig ben ik daar niet om, zo romantisch was het ook weer niet.

Ik drink teveel

Ik ben dol op uitdagingen. Op zelf opgelegde projecten, zoals de week op rij. Dry January past uitstekend in het rijtje thuis. Hoewel ik wel weet dat ik volgens de norm teveel drink, wil ik het toch meten. Op drinktest.nl wordt mijn vermoeden bevestigd. Een glas per dag mag, maar dan moet het wel bij dat ene glas blijven. Wie zich daar niet aan houdt, doet er goed aan minimaal 2 dagen in de week niet te drinken. Hier gaat het me nog goed af. Het probleem zit ‘m echter in de andere dagen. De test benadrukt het gevaar van meer dan 6 glazen op een avond of meer dan 15 glazen per week. Ben ik kennelijk niet verslaafd, doe ik mijn gezondheid, als ik alle glazen optel, wel degelijk schade aan.

Lever – uhh leven – op orde

Je lever breekt de giftige stoffen in alcohol af. Wie overmatig drinkt (volgens de test hoor ik daar dus ook bij), overbelast de lever. Er kan dan leververvetting ontstaan. Al na enkele dagen niet drinken, lijkt dit genormaliseerd. Wie langdurig teveel drinkt heeft 2 tot 3 maanden nodig om de lever volledig te laten herstellen. Voor de makkelijkheid schaar ik me maar even bij de enkele dagen groep. Mijn winst van een maand niet drinken zit ‘m niet zo zeer in de lever, maar in mijn leven.

Ik liep meteen 5 glazen mis

De Britse onderzoekers die aan de wieg staan van het fenomeen Dry January, ontdekten dat wie de maand januari niet drinkt ook de 6 daarop volgende maanden aanzienlijk minder drinkt. Bovendien minder moeite heeft om een borrel af te slaan. Is de maand januari niet drinken al goed voor een reductie van bijna 10% op jaarbasis, laten de maanden daarop dit percentage dus in positieve zin oplopen. De afgelopen weken doen mij realiseren hoeveel ongewenste drankjes ik eigenlijk nuttig. Ik begon mijn droge maand op 4 januari. De dag waarop mijn vakantie ten einde liep en de nieuwjaarsborrels een zakelijk karakter begonnen te krijgen. Het begon met een officieel diner gevolgd door nieuwjaarsconcert. Dat was best wennen. De gerechten bij Gio’s op het Vrijthof in Maastricht smaakten niet echt. Toch was ik aan het einde van de avond blij. Ik telde namelijk dat ik waarschijnlijk 5 glazen had misgelopen. Ook op donderdag een zakelijke verplichting. Alweer bleef mijn promillage hangen op 0. Ingewikkeld vond ik het op vrijdag. Niet zo zeer de wijn, maar het moment van de fles openen en een glas inschenken, luidt kennelijk voor mijn lichaam het weekend in. Het maakte dat ik uiteindelijk op zaterdagmiddag pas de relaxmodus bereikte. Mijn lichaam trapte in de placebo: een wijnglas met daarin een dosis cranberry sap. Daarna ging het me makkelijk af. Op 15 januari concludeerde ik dat ik iedere doordeweekse dag zou hebben gedronken vanwege zakelijke aangelegenheden. Ik begon plezier in Dry January te krijgen.

Mijn sociale leven nu ik droog sta

Een vriendin wil afspreken. Ze stelt voor om het een week te verplaatsen. Ze durft de vrijdagmiddag samen niet aan. Heeft nog een diner ’s avonds en weet hoe het ons kan begaan. Wanneer ik meld dat ik een alcoholvrije maand heb, staat ze even later alsnog op de stoep. We drinken thee. Verbaasd constateer ik dat ik haar anders dus niet had gezien. Het werkt echter ook de andere kant uit. Een ander vriendinnetje wil afspreken om te eten. Ze weet ondertussen dat ik in januari niet drink. Of ik volgende week dan niet een uitzondering kan maken en stelt daarna februari voor. Verwonderd vraag ik me af waarom het zo belangrijk is dat ik drink. Alsof ik normaal van mijn stoel rol als ik met haar eet… Het zijn slechts twee voorbeelden van de vele momenten die mij doen stilstaan bij hoe zeer alcohol ons leven raakt. Mijn bewustwording groeit!

Less is more

Ik noemde de zakelijke momenten al waarop ik normaliter min of meer automatisch drink. Het gaat verder. Zo krijg ik op een nieuwjaarsborrel meermaals een glas champagne in mijn handen gedrukt. Voor een foto in de Telegraaf word ik aangemoedigd om dan toch op z’n minst even mijn waterglas te vervangen voor een glas bubbels. Ook het per ongeluk als in de automatische modus een glas wijn bestellen, illustreert hoe zeer we onbewust drinken. Gek word ik op recepties. Door niet te drinken, gaat het gekakel na verloop van tijd niet over in een soort van geroezemoes. Het maakt dat klessebessen me veel energie kost en dat ik net iets eerder dan normaal het feestje verlaat. Toch heeft het een voordeel. Niks in plaats van 2 glazen drinken, maakt al dat ik me ’s ochtends steevast meer herinner. Ik haal dus meer uit minder.

Dat zuipen kost verdomd veel tijd

De verhalen van anderen over zoveel meer energie hebben, herken ik niet helemaal. Wel realiseer ik me dat boodschappen doen op zaterdagochtend opeens veel minder als straf voelt. Ik ben uitgeruster. Waar ik voorheen in vergaderingen weleens dacht dat het oeverloos geratel me stoorde vanwege net dat ene extra glas van de dag tevoren, ontdek ik dat mensen gewoon soms echt teveel praten. Dat het dus niks met die Merlot te maken heeft. Mijn grootste winst zit in het feit dat ik minder lang op borrels blijf hangen. Opeens zit ik met een boek op de bank (eindelijk). En hoe heerlijk de uren kletsen aan de keukentafel ook zijn, zo heerlijk vind ik het om nu gewoon naar bed te gaan. Opeens haal ik die 8 uur slaap. Vaak ook ’s ochtends dat uurtje eerder op. Eigenlijk kost dat zuipen verdomd veel tijd. En daarmee levert Dry January me niet alleen een alcoholreductie op, maar tevens meer uren in de dag!

Hoe lang duurt Dry January dan

Ik heb met mezelf geen afspraak gemaakt over wanneer mijn Dry January eindigt. Bevestigd is wat ik vermoede. Niet drinken gaat me makkelijk af. Het is niet dat ik hunker naar een lunch die uit de hand loopt. Mijn lichaam begrijpt ondertussen dat het weekend ook wordt ingeluid zonder glas wijn. Een Crodino is een prima alternatief. Komend weekend hebben we een etentje bij ons thuis. Misschien is dat een moment waarop ik weer eens mee nip. Het kan ook zomaar zijn dat je me in mei nog steeds met een virgin drankje op een terras aantreft. Ik hoop dat de horecaondernemers zich tegen die tijd hebben laten inspireren. Want op dry gebied kunnen zij nog heel wat leren!

Foto boven geleend van After Hours van Florian Lehmuth. Foto met het glas water in de krant is uit het Stan Huygens Journaal in de Telegraaf.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *