Maastricht magazine >

 
food-drinks-hotelsfood-and-drinks

Food & drinks op Cornelis Schuytstraat

Food & drinks op Cornelis Schuytstraat

De houten speelgoedwinkel is helaas al lang niet meer. En met de komst van winkels als Shoebaloo leek de fijnste boodschappenstraat van Amsterdam even een tweede PC te worden. Het is bijna verwonderlijk dat er niemand à la de red light district tours van Rob van Hulst in de Cornelis Schuytstraat ‘spot een BN-er’ rondleidingen organiseert. For the better, de Cornelis Schuytstraat lijkt erin geslaagd haar oorspronkelijk karakter te borgen. Een straat waar je komt om je boodschappen te doen, voor een jeans, pracht groenwerk van Menno Kroon en voor food & drinks. Deze keer deel ik mijn favoriete ontbijt-, lunch- en diner hang-outs in en om de Cornelis Schuytstraat.

Ontbijten in Oud-Zuid

Mech

Ontbijten doe ik het liefste bij Mech. Op het bankje buiten, terwijl ik de langzaam wakker wordende Cornelis Schuytstraat voorbij zie trekken. Hardlopers en hondenuitlaters die op hun weg van en naar het Vondelpark voorbij komen. Hier proef je de beweging van de stad met de rust van Oud-Zuid. Niet onbelangrijk is de glimlach waarmee jouw te verse boterham wordt gesmeerd. Mijn favoriet? Hmm, lastig kiezen. Misschien de classic Mech vega. Een bruin geroosterde boterham met ei, avocado, citroenmayonaise en zongedroogde tomaat. En dat terwijl ik eigenlijk niet zo dol ben op zongedroogde tomaten. O ja, hoewel de Cornelis Schuytstraat is uitgerust met een DE koffiepunt, is de latte bij Mech toch echt mijn favoriet.

Willemsparkweg 152 – sites.google.com/site/lunchroom1234

Brasserie De Joffers

In 1994 verhuisde ik van Maastricht naar Amsterdam. Nu, twintig jaar later, lijkt Joffers niets veranderd. De tijd heeft stilgestaan en dat siert deze locatie. Gelegen op de hoek van de Cornelis Schuytstraat en de Willemsparkweg is Joffers de koning van de straat. Van ontbijt tot en met diner geopend, vind ik het zelf een fijne locatie voor morning koffie, lunch en borrel. Voor wie Limburg kent, is De Joffers qua publiek te vergelijken met de Comedie op het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht. Mijn favoriet? Latte, jus en een croissant en dat terwijl je hier te fijne Engelse ontbijttaferelen hebt. Een aanrader? Borrel op het verwarmde terras met vegetarische bitterballen.

Willemsparkweg 163 – brasseriedejoffers.nl

Le Pain Quotidien

Hoewel Le Pain Quotidien een eerlijk en authentiek gevoel uistraalt, loop ik zelf liever door naar Mech of Brasserie De Joffers voor ontbijt of lunch. Dat is raar, want meer dan twintig jaar geleden kon ik niet wachten om de Sablon in Brussel te bezoeken om een echte en gezonde boterham met harde korst bij Le Pain Quotidien te eten. Sterker nog, voor wie deze boterhammen niet kent, is Le Pain Quotidien alleen al een reden om Oud-Zuid te bezoeken.

Johannes Verhulstraat 104 – lepainquotiedien.nl

Lunch

Brasserie Van Dam

Sinds dit jaar kent de wereldberoemde traiteur twee locaties op de Cornelis Schuytstraat. De ene gaat door het leven als brasserie, terwijl de ander zich zonder omhaal slagerij noemt. En daarmee is het familiebedrijf terug bij haar roots. Geen slechte zet, want de Franse brasserie zit dag en nacht vol en bij de slagerij staat men in de rij. Mij zul je er echter zelden treffen, want ondanks dat het heus niet enkel beest is dat je bij Brasserie Van Dam op de kaart aantreft, vind ik het als vegetariër toch net iets te vlezig.

Cornelis Schuytstraat 8-10 – vandambrasserie.nl

Valerius

Op de hoek van de Banstraat met de Valeriusstraat vind je Valerius. Al acht jaar lang kun je bij Hans terecht voor ontbijt en lunch, sinds kort ook voor diner. Valerius ontdekte ik pas recent als lunch hang-out en is mijn favoriet. Alleen al omdat de locatie net iets meer uitstraalt dan broodjeszaak. Het gevoel van iets dat een uitbereide lunch kan worden, maar waar je dan bij een glas wijn geniet van een aangeklede boterham met geroosterde groente of een te knapperige Caesar salade. Probeer te reserveren, want ik ben niet de enige die zo enthousiast is.

Banstraat 14 – valeriusetenendrinken.nl

Valerius2

Diner

Ristrorante Bella Vista

Hoewel je bij De Joffers, Van Dam en Valerius ook terecht kunt voor diner, ben ik met regelmaat te vinden bij Bella Vista. Wie niet? Deze Italiaan die bijna oneerbiedig door sommigen ‘pizzeria’ wordt genoemd, verdient een trofee. Vanwege het te lekkere eten en te lieve bediening. Van simpel tot uitgebreid en lunch tot diner. Aanrader? Alles! Zelf bestel ik de melanzane. Eigenlijk het enige restaurant in Nederland waar ze mijn lievelings Italiaanse gerecht op de juiste wijze bereiden. Dank jullie wel!

Johannes Verhulstraat 156

George W.P.A.

Je mag er ook lunchen, maar zelf schuif ik het liefste onverwachts in de zomer op het terras aan voor diner. Bestellen we bubbels? Hier serveren ze immers breakfast tot 23 uur, is op de website te lezen. Een restaurant met meerdere vestigingen dat zichzelf omschrijft als French cuisine, New York style in up-town Amsterdam. Wat neem jij? Egg Benedict, tournedos of artisjok? Love!

Willemsparkweg 74 – cafegeorge.nl

Ron Gastrobar

Hoewel ik vanaf de Cornelis Schuytstraat naar sterrenkok Ron Blauw loop, realiseer ik me dat het voor anderen, in tegenstelling tot Bella Vista, George en Valerius, net iets teveel uit de route ligt. Toch wil ik dit restaurant dat onlangs een Michelinster ontving in het rijtje ontbijt, lunch en diner in Oud-Zuid opnemen. Omdat de bediening me werkelijk iedere keer met hartelijkheid verrast. Wat een feestje hier te eten.

Sophialaan 55 – rongastrobar.nl

Mocht jij per ongeluk een reservering bij Willems (Willemsparkweg 177) of Oud-Zuid (Johannes Verhulsstraat 64) hebben staan? Dat is geen ongeluk! Want hoewel deze in Oud-Zuid gelegen restaurants niet zijn opgenomen in mijn persoonlijke restaurantroute, maken ze zeker blij! Bon appetit!

Ook de Cornelis Schuytstraat en omgeving ontdekken? Download dan hier de plattegrond met alle adressen.

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *