Maastricht magazine >
food-drinks-hotelsfood-and-drinks

Hoe bewaar je koffiebonen?

Hoe bewaar je koffiebonen?
Artikel begint onder de advertentie

Er wordt wereldwijd wat koffie af gedronken, wij Nederlanders dragen daar een groot steentje aan bij. Wij komen na Finland, Noorwegen, IJsland en Denemarken terecht op een vijfde plek met maar liefst 8,4 kilo koffie per persoon per jaar. Koffie wordt hier dan ook goed verkocht, vooral met koffiebonen krijg je de meest verse koffie thuis. Maar weet je eigenlijk ook wel hoe je dit het beste kunt bewaren?

De grootste vijanden van koffiebonen

De meeste mensen kopen een zak gebrande koffiebonen met daarin veel meer dan zij nodig zullen hebben voor de komende dagen. Dit is niet erg, als je maar weet hoe je het moet bewaren zodat de smaak niet verloren gaat. Koop je koffiebonen van Illy dan zit je goed, want deze zitten al verpakt in een speciaal blik zodat je het goed kunt bewaren.

Bewaar je een open zak koffiebonen, dan zijn water en zuurstof de grootste vijand. Er zitten vluchtige oliën in koffie die in water oplosbaar zijn, hierdoor komt de smaak in je kopje terecht. Bewaar je een open zak koffiebonen in een vochtige omgeving dan worden deze oliën aangetast. Stop koffiebonen daarom ook nooit in de koelkast vanwege de condens die dan zal ontstaan.

De andere vijand, zuurstof, die veroorzaakt oxidatie van de vluchtige smaken. Om deze reden is het belangrijk om de koffiebonen pas te malen vlak voor je de koffie gaat zetten. Hoe meer van de boon in aanmerking komt met lucht, zoals bij het malen gaat gebeuren, hoe meer smaak er zal verdwijnen doordat de vluchtige oliën vervliegen.

Hoe koffiebonen het beste bewaren

Koffie absorbeert geuren heel makkelijk, houdt koffiebonen daarom uit de buurt van andere sterk geurende producten. Doe je dit niet dan gaat de smaak verloren. Je kunt koffiebonen het beste bewaren door ze in een luchtdichte bus of bewaarblik te stoppen, zo komt er ook geen water en zuurstof bij. Een vershoudclip die de hele zak goed afsluit kun je ook gebruiken.

Koffiebonen bewaren in de vriezer

Wil je koffiebonen wat langer bewaren dan kun je ze het beste invriezen in een goede luchtdichte plastic zak. Bewaar je gebrande koffiebonen langer dan een week, dan moet je ze zeker in de vriezer bewaren. De koffiebonen hoeven niet te ontdooien voordat je ze gaat gebruiken, je kunt ze vanuit de vriezer direct malen.

Als je koffiebonen eenmaal uit de vriezer hebt gehaald stop deze dan niet meer terug, door de condens die daardoor ontstaat bederft de aroma en de smaak van de koffie. Je kunt daarom het beste de koffiebonen verdelen in kleine hoeveelheden voordat je ze in de vriezer stopt.

Alle tips op een rij

 • Bewaar koffiebonen in een luchtdichte bus of bewaarblik, of maak gebruik van een goede vershoudclip.
 • Houd de koffie uit de buurt van andere sterk geurende producten.
 • Stop koffiebonen nóóit in de koelkast, door condens gaat de smaak verloren.
 • Langer dan een week bewaren? Stop het in een goede luchtdichte plastic zak in de vriezer.
 • Je kunt koffiebonen niet opnieuw invriezen; verdeel het daarom in kleine hoeveelheden.

Gerelateerde blogs

  Reacties (0)

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *