Maastricht magazine >

 
food-drinks-hotelsfood-and-drinks

Homemade granola: gezond en makkelijk

Homemade granola: gezond en makkelijk

Ik hou van een gezonde lifestyle, maar dan wel zonder moeite. Omdat ik niet altijd de juiste mix granola kan vinden en al helemaal niet suikervrij (en vaak behoorlijk aan de prijs), ben ik mijn eigen mix gaan maken op basis van havermout. Dit is mijn makkelijke granola recept. Waarschuwing, verslavend! Niet alleen lekker door de (cocos)yoghurt, maar ook gewoon om een handje te nemen als je langs de pot loopt.

Homemade granola zonder geraffineerde suikers

Ik hou van simpel en eerlijk eten. Liefst biologisch en zoveel mogelijk suikervrij. Met suikervrij bedoel ik zonder geraffineerde suikers. In deze homemade granola zit (biologische) agave siroop van Jacob Hooij als zoetmaker.
De basis bestaat uit havermoutvlokken, noten en zaden. Je kunt eigenlijk alles wat je lekker vindt erdoor heen doen. Dit recept is met cocosvlokken.

Granola recept met je eigen ingrediënten

Als je er nog stukjes gedroogd fruit doorheen wil doen, dan pas aan het einde als het goed afgekoeld. Anders verbrandt het. Ik laat het fruit eruit en voeg verse blauwen bessen (of wat voor fruit ik ook in huis heb) toe bij het ontbijt.

ingredienten granola recept

Ingredienten suikervrije granola

250 gr. havermout vlokken
50 gr. geschaafde amandelen
50 gr. pompoen zaadjes
50 gr. zonnebloempitjes
50 gr. hazelnoten
handje gecrushte walnoten
25 gr. sesamzaad gemixt met 25 gr. lijnzaad
50 gr. cocosvlokken of -schaafsel
60 gr. cocospalm olie
100 ml. agave of maple siroop
1/2 vanille stokje
eetlepel (rauwe) honing
halve eetlepel kaneel
bakpapier

mise en place granola recept

Aan de slag

– Oven voorverwarmen op 175 C.
– In één kom de cocosolie (gesmolten, gaat makkelijk boven kommetje heet water), schraapsel uit half vanille stokje en de honing/syroop mengen. In andere schaal de havermoutvlokken, zaden en (geplette) hazelnoten. De cocosvlokken/schaafsel er nog even niet bij doen.
– Nu kun je kiezen: vieze handen of met een spatel alles mengen. Ik hou wel van een beetje vieze handen.

granola mixen

In de oven

– Vervolgens het mengsel uitspreiden op een bakplaat met een laag bakpapier. 10 minuten bakken in het midden van de oven. Dan de plaat eruit nemen en even alles ‘husselen’ met 2 spatels. Goed verspreiden over de hele plaat is belangrijk. Dan weer bakken voor 5 minuten. Weer de bakplaat uit de oven en dan de cocos erover verspreiden en weer goed verdelen. Terug in de oven voor 10 minuten. Of totdat de granola goudbruin is. Voilà!

granola de oven

Belangrijk! Goed laten afkoelen en dan pas in bijvoorbeeld een glazen weckpot doen. Enige nadeel: je wilt nooit meer anders…

granola afkoelen

Karin Barnhoorn (52) houdt van een gezonde lifestyle maar dan wel zonder moeite. Karin heeft haar eigen lifestyle blog ChapterFifty.com. Vanaf heden is ze zo nu en dan te vinden op LovestoHave.com als guest blogger. Dit is haar eerste blogje. Meer ontdekken over Karin? Zie haar bio.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *