Maastricht magazine >
food-drinks-hotelsfood-and-drinks

Italiaans eten in Maastricht

Italiaans eten in Maastricht

Indien ik voor de rest van mijn leven nog maar één buitenlandse keuken mag genieten, is de kans er dat ik Italiaans kies. Thuis een paste al dente met zelfgemaakte pesto of een risotto funghi of anders naar een restaurant. In mijn woonplaats Maastricht zijn er genoeg. Van Italiaanse snackbar tot meesterkok. Van Quattro Stagioni in de Koestraat tot Enoteca Trattoria Senza Nome aan de Hoogbrugstraat.

Vanwege de verscheidenheid vind ik het lastig om een rangorde aan te brengen. En dus deel ik mijn favoriete Italiaanse restaurants in Maastricht in willekeurige volgorde.

Quattro Stagioni in de Koestraat

Een restaurant met eenvoudige, eerlijke, smaakvolle en betaalbare gerechten. Soort van Italiaanse snackbar en dus met een aanstekelijke Italiaanse sfeer. Wel minder geschikt voor een avond lang tafelen. Hoeveel het terras in de zomer wel erg gezellig is, mede vanwege de ligging in de Koestraat naast wijnbar Via Mucca. Mijn favoriete gerecht van Quattro Stagioni de ravioli’s en melanzane. Tevens halen we onze pizza’s hier. Quattro formaggi per favore! O ja, zeg maar dat die blonde mevrouw van die Berner Sennen je heeft gestuurd. 

Il Giardino op het Onze Lieve Vrouweplein

Nog nooit een slecht comment over dit restaurant gehoord. Italiaanse keuken zonder poespas en met alle gerechten die je mag verwachten. Eigenlijk heb je hier de menukaart niet eens nodig. Bestel je jouw gerecht off menu. Tevens vind je bij Il Giardino, net als bij het om de hoek gelegen Quattro Stagioni, pizza’s. De bediending bestaat uit meer dan een dozijn Italiaans geflirt. Mijn favoriete bijgerecht is de spinazie. Bestellen dus!

Gio’s Cucina Casalinga op het Vrijthof

Op de één of andere manier komen (wij) Maastrichtenaren niet vaak op het Vrijthof. Gio’s zorgt voor de uitzondering. Dit Italiaanse restaurant verhuisde alweer zo’n 10 jaar geleden van de Bredestraat naar het Vrijthof en kent een trouwe schare vaste gasten. Toch hoor ik daar niet bij. Ik kies liever zelf wat te eten. Toch is het deze formule waarbij je min of meer eet wat de pot schaft (fruit de mer of ossenhaas) die het restaurant zo succesvol maakt. Een ervaring die je teminste één keer in je leven wilt proeven. Gio’s is overigens niet goedkoop.

Semplice e Buono in het hippe Wyck

In tegenstelling tot basic Quattro Stagioni, altijd goed Il Giardino en de beleving die Gio’s op het Vrijthof biedt, ligt Semplice e Buono aan de oostkant van de Maas. In deze tratorria aan de Rechtstraat maken ze de lekkerste vegetarische gehaktballen met kaas en courgette. Ook drink je er jouw espresso aan een statafel.

Mediterraneo in de Rechtstraat

Eerlijk? Ik kom hier echt nooit. Het is gewoon mijn restaurant niet. De sfeer pakt me niet. Toch vind ik dat Mediterraneo een plekje verdient in deze top van de  Italiaanse restaurants in Maastricht. Al jaren een stabiele speler wanneer het op gastvrij, verfijnd en uitgebreid tafelen aankomt. Genoeg van mijn vrienden die er graag komen. Wie weet vorm ik de uitzondering op de regel.

Enoteca Trattoria Senza Nome aan de Hoogbrugstraat

Dit restaurant is gelegen tegenover Gelateria Luna Rossa, de ijszaak van dezelfde eigenaar als de Enoteca. Een ijszaak met twee vestigingen in Maastricht. Eentje in Wyck en eentje op de hoek van het Onze Lieve Vrouweplein met de Stokstraat. Een ijszaak die zich van mij de beste van Nederland mag noemen. In zijn Enoteca weet Huub Biro al net zo te verrassen als bij Luna Rossa. Gelukkig meestal met zijn eten, soms ook met zijn uitspraken. Hoe dan ook: hier wil je eten! Karakteristiek met een eigen smaak.

Enoteca_Maastricht2 Nicoline_Wisse_Smit_enoteca1

Dineren bij Enoteca Trattoria Senza Nome en een drankje doen in top van Escada en leren legging van SuperTrash.

Ook Italiaans eten in Maastricht? Download dan hier de plattegrond met alle zes adressen.

Gerelateerde blogs

  Reacties (2)

  1. Verouderde info niet up to date
   Senza nome bestaat niet meer, ijszaak luna rossa wel, Italiaanse Trattoria en lunchroom Cubico Caffe aan Stationsplein 15 is niet vermeld evenals espressobar&paninoteca Cubico in de stationshal van Maastricht

   1. Ha Linda, Dank voor je input. We lopen de site regelmatig na. Veranderingen zijn soms niet bij te benen. Het is voorzien dat we voor de zomer weer een ronde doen. Ik zal de bestaande info aanscherpen. Dank!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *