Maastricht magazine >
food-drinks-hotelsfood-and-drinks

Verslaafd aan Klien’s limonade kefir

Verslaafd aan Klien’s limonade kefir

Sinds kort maken we onze eigen kefir limonade. Super gezonde en lekkere limonade. Wie het ook drinkt, kind of volwassen, het enthousiasme is groot. Klien’s kefir… uhhem, niet helemaal. De eer gaat naar een vriendin.

Kefir is gezond

Het zijn de goede bacteriën en gisten (om maar meteen met de deur in huis te vallen) die kefir heilzaam maken. Kefir is een probiotica en een feest voor de darmflora. Ontsmet je darmen van suikers, vetten en alcohol. Zo na de detox waarmee ik de lente begon, te blij met de beginnersset kefir die ik van een vriendin kreeg. Om mijn darmen gezond te houden. Bovendien een hoog gehalte aan vitamine B1, B2, B6, B12 en C, D en H.

Hoe werkt kefir

Er zijn twee soorten kefir. Melkkefir is populair in de Duitsland en ben je vast ook weleens tegengekomen in de koeling bij de biologische winkel. De kefir limonade maak je met waterkefir. Dat is een soort doorzichtig snotachtige substantie die leeft op suiker. Doordat het leeft, groeit het tijdens het proces. En dat maakt kefir limonade drinken net een piramidespel, want de extra portie geef je weg. Zoals ik de kefir van die vrindin kreeg. Een te leuk kadootje waarmee je me deze zomer nog vaak zult tegenkomen. Klien’s kefir it is!

Zelf kefir limonade maken

Er zijn tal van recepten. Voor 2 liter frisse kefir limonade à la die van de genoemde vriendin heb je het volgende nodig:

– weckpot 2 liter

– 200 gram waterkefir

– 160 gram suiker (kristal, rietsuiker is niet lekker)

– 3 gedroogde biologische vijgen (kun je snijden, maar doen wij niet)

– 30 gram verse biologische gember in plakjes

– 1 biologische citroen in partjes

Je doet de ingrediënten in de weckpot en vult deze tot de rand met water (let op: kefir kan niet tegen warm water). Op aanrecht plaatsen in het daglicht. Gedurende de komende 48 uur de pot af en toe schudden (roerenmet eenhouten spatel mag ook) en deksel zo nu en dan openen (i.v.m. de druk). Na 48 uur kun jij jouw limonade oogsten. Laat je ‘m langer staan, neemt het alcoholperecntage toe en is het niet meer geschikt voor kinderen. Oogst je de limonade al eerder, zit er nog veel suiker in en werkt deze laxerend. Hebben wij nog niet uitgeprobeerd, maar ga gerust je gang!

Bij oogsten knijp je de citroenpartjes uit in de limonade. Die gooi je vervolgens met gember en vijgen weg. Je zeeft (liefst met vergiet van plastic) de limonade en schenkt deze met een trechter in glazen flessen met beugeldop. Dop erop en in de ijskast plaatsen. Hoera, je hebt nu 2 liter heerlijk, verfrissende kefir limonade.

Na het oogsten

Na het oogsten spoel je de kefir in het vergiet onder de koude kraan schoon. Wil je niet meteen nieuwe limonade maken, dan kun de kefir in een laagje water in de weckpot in de ijskast circa 3 weken bewaren. Doe er een schepje suiker bij (daar leeft het immers van) en sluit de pot niet af. Kennelijk kun je de kefir ook invriezen, maar ook dat hebben wij niet gedaan. Steeds wanneer wij 200 gram extra kefir hebben, maken we een nieuwe weckpot en geven die samen met het recept en twee flessen voor bij het oogsten aan iemand kado. Klien’s kefir limonade is niet aan te slepen.

Kefir mojito

En ja, er zijn tal van varianten op ons recept. Maar wij hebben geen enkele behoefte te experimenteren met ons drankje op basis van gist en bacteriën. Wie zich zorgen maakt om de gember, niet doen. Tot nu toe zijn we nog niemand tegengekomen die niet om een tweede glas vraagt. En wie zich zorgen maakt om de suiker, ook niet doen. De kefir leeft daarvan, niet jij! En als je dan toch jouw gezonde kefir drankje iets minder gezond wilt maken, mail me gerust voor het mojito recept. 

Op de foto de weckpot van 2 liter met de snotachtige waterkefir substantie en alle overige ingrediënten. De limonade kleurt met de dagen, zoals te zien aan de kefir limonade in de beugelflessen.

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *