Maastricht magazine >
food-drinks-hotelsfood-and-drinks

Welke minder bekende lekkernijen komen er uit Italië?

Welke minder bekende lekkernijen komen er uit Italië?
Artikel begint onder de advertentie

Wanneer je wel eens op vakantie gaat naar Italië, weet je hoe overheerlijk het eten er is. De Italiaanse keuken behoort tot de meest geroemde keukens ter wereld en dat is niet zonder reden. Verse, lokale producten en liefde voor het koken zorgen samen voor gerechten waar je je vingers bij aflikt. Gerechten als pizza, risotto, lasagne, spaghetti a la carbonara en zoetigheden als tiramisu en panna cotta kennen we natuurlijk allemaal wel. Maar de Italiaanse keuken heeft nog veel meer te bieden dan we denken.

1. Caponata

Caponata is een gerecht dat afkomstig is van het eiland Sicilië. Net als veel andere lekkernijen van dit eiland heeft ook caponata een intense smaak. Aubergine speelt in dit gerecht de hoofdrol. Deze wordt eerst gebakken of gefrituurd en daarna in blokjes gehakt. De aubergine doet men vervolgens in een zoetzure saus, waaraan ook azijn, kappertjes, olijven en pijnboompitten worden toegevoegd. Afhankelijk van de groenten die de kok(kin) in kwestie heeft, kan caponata ook andere groenten bevatten.

2. Arancini

Ook voor de volgende Italiaanse lekkernij reizen we af naar Sicilië. Vooral in hoofdstad Palermo zijn deze rijstballetjes populair. Ze worden niet alleen in restaurants gegeten, maar zijn ook veelvuldig als snack op straat verkrijgbaar. In Zuid-Italië heerst dan ook een ware streetfoodcultuur. Om arancini te maken, bereid je eerst rijst met andere ingrediënten naar keuze: aubergine, zalm, of -het populairst- ragout bijvoorbeeld. Daarna bestrooi je de balletjes met paneermeel en frituur je ze. Zin in een iets lichter rijstgerecht? Kies dan als alternatief voor een risotto recept.

3. Ossobuco

Het gerecht ossobuco vindt zijn oorsprong in modehoofdstad Milaan. Het is kalfsschenkel die met bot in een saus van tomaten, bleekselderij en wortel wordt gestoofd. Dat stoofproces duurt uren en leidt ertoe dat het vlees vanzelf van het bot valt. Het merg bepaalt in belangrijke mate de smaak van het eindresultaat. Traditioneel maakt men het recept af met gremolata, wat een mengsel van peterselie, knoflook en geraspte citroen is.

4. Kip cacciatore

Ook het vierde gerecht in deze lijst van minder bekende Italiaanse lekkernijen is bij uitstek geschikt voor vleesliefhebbers. Of beter gezegd: voor liefhebbers van gevogelte. Kip speelt hierin namelijk de hoofdrol. Net als bij de kalfsschenken van de ossobuco wordt ook voor de kip cacciatore ruim de tijd genomen om deze te stoven. Ook de kip zal bijna vanzelf van het botje vallen. Kip cacciatore is lekker met zowel pasta als aardappelpuree en polenta.

5. Zuppa di lenticchie

De Italiaanse keuken roept bij de meesten een gevoel van passie en romantiek op. Een gevoel dat niet zelden eventjes verdwijnt wanneer men linzen op de kaart ziet staan. Toch is zuppa di lenticchie, oftewel Italiaanse linzensoep, overheerlijk en alles wat je hoopt van een comfort food gerecht als deze. De Italianen voegen de peulvruchten ook aan tal van salades en stoofschotels toe. Kruiden en specerijen als laurier, kruidnagel en komijn zorgen voor warme, intense smaken. Een ideaal Italiaans gerecht voor de koudere wintermaanden!

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *