Maastricht magazine >
lifestyletip

5 tips voor het maken van het perfecte geboortekaartje + Made For Moments Ervaring

5 tips voor het maken van het perfecte geboortekaartje + Made For Moments Ervaring
Artikel begint onder de advertentie

Als jullie zoon of dochter geboren is dan wil je dat natuurlijk aan iedereen laten weten. Het geboortekaartje is dan ook een belangrijk onderdeel hierin. Ook al zijn er nu moderne manieren om de wereld te laten weten dat jullie kindje is geboren, veel familie en vrienden kijken uit naar hét kaartje. Op basis van mijn eigen ervaring deel ik deze 5 tips om te zorgen dat je geen stress hebt rondom het geboortekaartje.

1. Maak er geen haastklus van

Het is verstandig om je geboortekaartje op tijd uit te kiezen of te ontwerpen. Als je zo’n 6 maanden zwanger bent is het een goed moment om daar eens even voor te gaan zitten. Je kunt bij een drukker een kaartje uitzoeken, vaak hebben zij boeken met voorbeelden. Een eigen ontwerp is natuurlijk ook een optie. Ook online kun je vaak kiezen uit tientallen ontwerpen die je kunt personaliseren met eigen teksten en als je dat wilt ook foto’s. Ik heb zelfs meerdere keren een geboorkaartje proefdruk besteld om zo verschillende stijlen en enveloppen te proberen. Hieronder een foto van onze proefdrukken voordat wij besloten hebben wat de uiteindelijke kaart werd.

Geboortekaartje proefdruk maken via MadeForMoments review

2. De tekst op het geboortekaartje

Natuurlijk kondigen jullie de geboorte van het kindje aan met een persoonlijke tekst. Het oubollige ‘met grote vreugde geven wij kennis van de geboorte van…’ heeft gelukkig al heel lang afgedaan. Verder moeten op het kaartje de naam van het kindje en eventueel ook het geslacht. Sommige namen kunnen voor zowel een jongen als een meisje. Vergeet ook de contactgegevens niet zodat de ontvangers je een kaartje kunnen sturen of een berichtje via Whatsapp. Laat de tekst altijd even nalezen door iemand anders. Je leest gemakkelijk over je eigen fouten heen en als het kaartje eenmaal is gedrukt zou het jammer zijn als er nog een storende fout in staat. Tegenwoordig zijn gewicht en lengte niet altijd aanwezig op de kaart.

3. Praktische tips voor jouw geboorkaartje

Hier nog wat praktische tips om in je achterhoofd te houden

 1. Wil je online kaartjes laten drukken? Bestel dan een proefversie. Dan zie je hoe het eruit gaat zien. Dat voorkomt mogelijk teleurstellingen. Hierdoor hebben wij het beste lettertype, materiaal en kleuren kunnen samenstellen tot de voor ons perfecte kaart.
 2. Bestel als dat kan de enveloppen alvast vooruit. Dan kun je de namen en adressen alvast schrijven lang voordat de weeën beginnen. Tevens zijn er ook in enveloppen veel opties. Ik had verschillende soorten enveloppen besteld bij de proefdruk met en zonder goudfolie aan de binnenkant om zo de beste keuze te kunnen maken. Uiteindelijk hebben wij gekozen voor een ‘eenvoudige’ mat roze envelop, deze paste het beste bij onze kaart.
 3. Bestel altijd wat extra kaartjes. Er is altijd wel iemand die je vergeet. En een kaartje om te bewaren zodat je kind dit later ook kan zien of voor in het fotoalbum is natuurlijk ook een must.
 4. Wanneer je voor je bevalling aan het ontwerpen bent, zorg dat je de data (zoals de datum, gewicht en lengte) onrealistisch maakt. Zo kan je ervoor zorgen dat je zéker niet vergeet iets aan te passen of in alle drukte over het hoofd ziet. Maak er bijvoorbeeld 32 Maart 2050 van, dat valt wel op.
 5. Let op de levertijd van de drukkerij voordat je gaat ontwerpen. Sluit deze aan bij jouw verwachtingen zodat je alles tijdig binnen hebt. In de meeste gevallen stuur je ze namelijk zelf weer door.
 6. Is het duidelijk welke achternaam jullie kind krijgt? Dan kan je ervoor kiezen om alleen de voornamen op de kaart te zetten. Mocht dit om welke reden dan ook niet expliciet zijn zorg dan dat je dit meeneemt in je ontwerp.
 7. Wel eens gedacht aan een passende postzegel. Deze zijn iets duurder (€12,75 per 10 stuks) maar kunnen dat extra geven waar jullie naar opzoek zijn.
 8. Hebben jullie al nagedacht over bepaalde regels met betrekking tot het bezoek? Wij kozen ervoor om tussen 1 en 3 te rusten, waardoor er sowieso een ochtend en middagblok ontstond voor bezoek. Je kan ervoor kiezen dit alvast te vermelden op de kaart.
 9. Wie gaat de agenda bijhouden in deze drukke periode? Het kan handig zijn dit expliciet te benoemen in de geboortekaart, zodat het contact over afspraken via 1 persoon loopt en altijd overzicht heeft.
 10. Laatste praktische tip: begin op tijd! Je kan altijd dingen aanpassen op een later moment, maar baby’s worden niet geboren wanneer het jou perfect uitkomt. Zorg er daarom voor dat je tijdig begint.
Enveloppen voor een geboortekaartje

4. Wanneer verstuur je het geboortekaartje?

Vroeger was de ontvangst van het geboortekaartje het moment waarop familie en vrienden hoorden van de geboorte van een kindje. Tegenwoordig is dat anders. Iedereen is vaak al op de hoogte via de familie appgroep of sociale media. Het geboortekaartje is meer de bevestiging. Het is dan ook helemaal niet ongebruikelijk om de geboortekaartjes wat later te versturen. Wil je een rustige kraamtijd dan nodig je familie en vrienden die wat verder van je af staan pas uit als de eerste weken voorbij zijn. De kraamdagen kun je dan gebruiken om samen te genieten van jullie baby en hooguit bezoek van de opa’s en oma’s en andere dierbaren die dicht bij je staan. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat de geboortekaart pas enkele dagen of meer dan 1 week na de geboorte verzonden wordt.

5. Zelf rondbrengen of laten bezorgen?

Het laten bezorgen van post wordt steeds duurder. Wil je besparen op de kosten dan kun je ervoor kiezen om de kaartjes voor mensen die in de buurt wonen zelf te bezorgen. Een leuke klus voor de partner van de kraamvrouw. Misschien wil een oom of tante of een neef of nicht die taak wel op zich nemen.

Made For Moments geboortekaart en geboortebord review

Wij hebben onze geboortekaartjes en geboortebord besteld via Made For Moments. In deze blog heb je al enkele foto’s kunnen zien van het proces. Ik ben begonnen om een voorselectie te maken van wat ik mooi vond en dit laten aanvullen door mijn man. Vanuit daar zijn we gezamenlijk naar een selectie van enkele kaarten gegaan die we serieus overwogen. Deze hebben wij via een proefdruk op laten sturen, waarbij elke kaart een andere envelop had. Wat opviel is dat je niet alleen je proefdruk ontvangt. Tevens ontvang je verschillende stukjes papier en een waaier van kleuren om zo de beste keuze te kunnen maken. Daarnaast kan je versiersels bestellen (€1), waarbij wij uiteindelijk gekozen hebben om ook een foto aan de kaart te doen met behulp van een paperclip.

Een handige functionaliteit waardoor ik ook het geboortebord bij Made For Moments heb besteld is dat je jouw kaart in één klik om kan latten zetten naar een bijpassend bord. Zelf heb ik uiteindelijk van onze twee favoriete kaarten één kaart gemaakt, waardoor de kaart nog heel veel is aangepast. Dit ging eenvoudig en snel via het ontwerp programma van Made For Moments.

Wil je een kaart helemaal vanaf blanco ontwerpen en bedrukken dan kost dit veel tijd en geld. Je kunt je veel moeite besparen door te kiezen voor een mooi ontwerp bij een webshop welke je alleen nog wat hoeft aan te passen. Alles bij elkaar ben ik zeer tevreden over Made For Moments. De kwaliteit is goed, de levering snel en de prijzen zijn scherp.

Geboortekaartje MadeForMoments Review

Gerelateerde blogs

  Reacties (0)

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *