Maastricht magazine >
lifestyletravel

Alicante reisgids: ontdek de mooiste plekjes

Alicante reisgids: ontdek de mooiste plekjes
Artikel begint onder de advertentie

Alicante is een populaire stad in de Spaanse provincie Valencia. Jaarlijks ontvangt Alicante miljoenen bezoekers. Sommigen bezoeken de stad, maar ook de gelijknamige provincie is erg in trek. Als hoofdstad van Valencia is Alicante één van de bekendere Spaanse steden. Het is de op één na grootste stad in de regio met ruim 330.000 inwoners. Alicante is al sinds halverwege de 19e eeuw per spoor rechtstreeks bereikbaar vanuit de Spaanse hoofdstad Madrid. Vanuit Nederland vlieg je rechtstreeks met Transavia van Amsterdam naar Alicante voor een zonnige vakantie.

Wanneer reis je naar Alicante?

Een vakantie naar Alicante kan eigenlijk het hele jaar door. Als je van de zon houdt dan reis je natuurlijk in de zomer. Houd er wel rekening mee dat de temperatuur flink kan oplopen, ook al ligt de stad Alicante direct aan de Costa Blanca. Als je niet zo van de extreme hitte houdt dan plan je je reis bij voorkeur in het voor- of naseizoen. Ook in de winter is het er goed toeven, want echt koud wordt het niet in dit deel van Europa, zeker niet in vergelijking met Nederland. De vlucht vanuit Nederland naar Alicante duurt ongeveer 2 uur en 3 kwartier.

Cultuur snuiven in Alicante

Je kunt natuurlijk naar Alicante gaan voor een zonvakantie. Je komt aan in je hotel, claimt een strandbedje aan het zwembad of trekt dagelijks naar het strand en je hebt de perfecte zonvakantie. Maar als je naast genieten van het mooie weer ook wat van de stad en de omgeving wilt zien dan is het goed te weten dat deze regio veel te bieden heeft. Het handigst is het om op de luchthaven een auto te huren. Daarmee leg je in minder dan een kwartier de afstand naar de stad Alicante af en kom je snel en comfortabel op je bestemming als je een dagje cultuur en historie wilt snuiven in de regio.

Casco Antiguo

Wanneer je een vakantie in Alicante doorbrengt dan kom je niet uit onder een bezoek aan Casco Antiguo, de Oude Stad. Het oude centrum bevindt zich tussen een heuvel met op de top Kasteel Santa Barbara en de Rambla, een gezellige boulevard die niet onder doet voor zijn beroemde gelijknamige in Barcelona. De wijk Santa Cruz is zeker een bezoek waard. Hier heeft de tijd stil gestaan. Witte huisjes met kleurige bloemen aan de gevels zijn tegen de hellingen van de Monta Benacantil gebouwd. Het wordt dus wel klimmen, want de straten in Santa Cruz bestaan grotendeels uit hellingen en trappen. De Iglesia de San Roque werd gebouwd in 1559 gebouwd en aan het eind van de 19e eeuw, in 1875, herbouwd.

Alicante herbergt ook een kathedraal, de Concatedral de San Nicolás. Uiteraard is er ook een kerk gewijd aan de Heilige Maagd Maria. De Basilica of Santa Maria werd gebouwd op de restanten van een moskee uit de tijd dat Spanje door de islamitische Moren werd overheerst. Dankzij een deels glazen vloer in de kerk zijn de overblijfselen van deze moskee nog steeds te bekijken. In het oude stadscentrum bevindt zich ook de Convento de la Preciosísima Sangre de Cristo (Klooster van het Kostbaarste Bloed van Christus). Dit klooster is gesloten en niet te bezoeken, maar je kunt wel de bijbehorende kerk bezichtigen.

Kasteel Santa Barbara

Alicante heeft een rijke geschiedenis. De regio Valencia was ooit een apart koninkrijk. Het bekendste kasteel is Castillo de Santa Bárbara, gelegen op de Monte Benacantil. Deze heuvel was al strategisch in prehistorische tijden. Er zijn overblijfselen gevonden van de Romeinen, maar ook uit de Bronstijd. Ook de Moren bouwden er een vesting in de periode dat een groot deel van Spanje door dit volk werd overheerst. De oudste delen van de huidige vesting stammen uit de 11e tot 13e eeuw. Tijdens de regeerperiode van de Spaanse koning Filips II, tussen 1562 en 1580 werd Santa Barbara verder uitgebreid. De verbouwingen en uitbreidingen gingen door tot in de 18e eeuw. Hierdoor werd Santa Barbara één van de grootste kasteelcomplexen van Spanje en zelfs van het Middellandse Zeegebied. Je kunt het kasteel bezoeken, evenals het Parque de la Ereta en de rond het kasteel aangelegde tuinen. Er worden regelmatig tentoonstellingen van hedendaagse kunst georganiseerd.

Moderne wijken

Alicante is niet alleen maar oude pracht en praal. De stad heeft ook moderne wijken met gezellige boulevards. Hier vind je winkels en horeca met gezellige terrassen. De boulevards komen samen op de Plaza de los Luceros met een fraaie fontein met sculpturen. In dit deel van de stad bevindt zich ook de Centrale Markt, een twee verdiepingen tellend complex dat is gebouwd op de oude stadsmuren van Alicante. De Plaza de Toros herinnert aan de stierengevechten die hier werden gehouden. Er is een museum dat aan het stierenvechten is gewijd en een bronzen beeldengroep stelt een gaucho met stieren voor.

Musea in Alicante

Als je van musea houdt dan heeft Alicante ook genoeg te bieden. In het Gravinapaleis is het Museum voor Schone Kunsten gevestigd. Hier kun je genieten van schilderkunst uit Alicante vanaf de 15e eeuw tot het heden. Een museum voor moderne kunst is gevestigd in La Asegurada, een gebouw in Valenciaanse barokstijl dat stamt uit de 17e eeuw. Het werd ooit aan de stad Alicante geschonken door de kunstenaar Eusebio Sempere en toont hedendaagse kunst uit de 20e eeuw van onder andere Joan Miró en Pablo Picasso. Het gebouw heeft een rijke geschiedenis, het was onder meer gevangenis en gemeentehuis in het verleden. Een bijzonder museum in de Oude Stad van Alicante is het museum voor kerststallen. Deze traditie bestaat in Spanje al sinds 1300. Toen werden er al voorstellingen gemaakt die het kerstverhaal uitbeelden. In het Volvo Ocean Race museum, gevestigd in de haven van Alicante, kun je alles ontdekken over deze wereldberoemde zeilwedstrijd.

Je verblijf in Alicante

Alicante is ideaal voor een korte stedentrip, maar je kunt er natuurlijk ook een langere vakantie doorbrengen. Er zijn in de stad volop hotels in diverse prijsklassen. Daarnaast kun je er ook op meerdere plaatsen een appartement huren, zowel in de stad als direct aan de kust. De regio Alicante is ook populair bij senioren. Ze hebben er een appartement om de koude winters in Noord-Europa te ontvluchten.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *