Maastricht magazine >
lifestyleinterieur

Alles wat je moet weten over het Perzisch tapijt

Alles wat je moet weten over het Perzisch tapijt

Een tapijt in je woon of leefkamer is een echte aanvulling, maar wat kies je dan en wat voor soort materiaal zou je graag willen hebben? Er zijn talloze mogelijkheden op het gebied van tapijten, maar heb je wel eens gedacht aan het kopen van een Perzisch tapijt? Perzische tapijten zijn erg mooi, alleen zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten als je er eentje wilt aanschaffen. Het gebeurt namelijk wel eens dat men een zogenaamd Perzisch tapijt verkoopt, terwijl het er helemaal geen is. In deze blog vertellen wij je alles wat je moet weten over het Perzisch tapijt, wie weet heb jij er binnenkort ook eentje liggen!

Wat is een Perzisch tapijt?

Een Perzisch tapijt komt, zoals de naam al doet vermoeden uit Perzië. Je herkent een Perzisch tapijt aan de mooie en sierlijke patronen. De tapijten worden helemaal met de hand geknoopt en zijn daardoor vaak ook erg prijzig. Als je aan een Perzisch tapijt denkt dan denk je waarschijnlijk gelijk aan de prachtige rode kleden, maar dit is niet de enige kleur. Ze zijn echt in allerlei kleuren te krijgen waardoor er voor bijna ieder interieur wel een passend kleed is. Wist je dat er verschillende soorten Perzische tapijten zijn? Zo zijn er bijvoorbeeld Bidjar tapijten, dit zijn tapijten die in de Iraanse stad Bijar gemaakt worden. Iedereen wil wel zo een prachtig vloerkleed in de woonkamer toch?

Echt of nep, hoe zie je het?

Om te beginnen is het verschil in het prijskaartje een duidelijk punt van herkenning als het gaat om echt of nep. Zoals eerder benoemd worden de tapijten met de hand gemaakt en dat is dan ook terug te zien in de prijs. Niet gek, want naast veel werk kost het ook ontzettend veel tijd om met de hand een tapijt te maken. Het maken van één tapijt neemt vaak jaren tijd in beslag. Helaas gebeurt het nog regelmatig dat er neppe Perzische tapijten als echt worden verkocht, daarom hebben we nog wat meer informatie voor je op een rijtje gezet.

De asymmetrie

Het is belangrijk te kijken naar de asymmetrie. In een handgeknoopt tapijt is er (hoe klein ook) altijd verschil te zien in de patronen, die verschillen heb je bij een gefabriceerd tapijt niet. Door de minimale afwijkingen is het echter wel lastig te bepalen of het tapijt echt of nep is, iemand die gespecialiseerd is zal dit wel al snel herkennen.

Goed kijken naar de knopen

Als een specialist naar het Perzisch tapijt kijkt zal hij of zij goed kunnen zien of het een handgeknoopt tapijt is of juist een geweven tapijt uit de fabriek. Als je aan de onderkant naar de pool van het tapijt kijkt zou je knopen moeten kunnen zien. Een machine kan geen knopen in het tapijt leggen, dit komt echt enkel voor bij de handgemaakte tapijten. Zie je wel knopen, dan weet je dat het een echte is.

Het materiaal herkennen

Een Perzisch tapijt is niet gemaakt van synthetisch materiaal, hierdoor kun je al vrij snel echt en nep van elkaar onderscheiden. Een Perzisch tapijt wordt altijd gemaakt van wol, zijde en katoen. Met dit laatste in je achterhoofd kun je een echt Perzisch tapijt al snel herkennen.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *