Maastricht magazine >
lifestyletip

Beter met geld omgaan met deze 10 tips

Beter met geld omgaan met deze 10 tips
Artikel begint onder de advertentie

Geld uitgeven is makkelijk, vooral als je niet precies bijhoudt waar het allemaal naartoe gaat. Misschien herken je het dan ook wel: aan het einde van de maand ga jezelf afvragen waar je geld gebleven is. Zo ja; no worries. Gelukkig zijn er manieren om hier snel en eenvoudig verandering in te brengen. Hieronder vind je 10 slimme tips die je helpen om beter met je geld om te gaan.

1. Weet wat er inkomt en uitgaat

Klinkt logisch, toch hebben veel mensen geen helder zicht hierop. Begin dus met het opstellen van een eenvoudig overzicht van je inkomsten en uitgaven. Dit geeft je direct inzicht in je financiële situatie.

2. Stel duidelijke doelen

Wat wil je bereiken? Sparen voor een vakantie, een nieuwe laptop, of gewoon een potje voor ‘just in case’? Door je doelen helder te hebben, wordt sparen een stuk makkelijker.

3. Maak een budget

Maak een budget en houd je eraan. Bepaal hoeveel geld je nodig hebt voor echt noodzakelijke uitgaven en hoeveel je kunt sparen. Vergeet niet een beetje speelruimte over te houden voor leuke dingen, want anders wordt het leven wel een beetje ongezellig.

4. Zeg ongewenste abonnementen op

Loop je abonnementen eens na. Zit je vast aan dingen die je eigenlijk niet gebruikt? Zeg ze op en houd meer geld over. Je kunt ook kiezen voor zelf opwaarderen van eventuele online tegoedkaarten en beltegoed. Zo heb je een vast budget dat je daar opzet, daarna is het op. Je kunt dit bijvoorbeeld doen bij Opwaarderen.nl

5. Weekbudget > maandbudget

Door jezelf een weekbudget te geven, houd je makkelijker overzicht en is de verleiding minder groot om te veel uit te geven. Is het op? Dan is het wachten tot volgende week.

6. Boodschappen doen met een lijstje

Dit helpt impulsaankopen te voorkomen. Ga ook niet met honger naar de supermarkt; je koopt gegarandeerd meer dan nodig.

7. DIY Maaltijden

Zelf koken is niet alleen leuk, maar ook een stuk goedkoper dan afhalen of kant-en-klaarmaaltijden. Bonus: je weet precies wat je eet.

8. Maak bewuste keuzes

Vraag je bij elke uitgave af: heb ik dit echt nodig? Kan ik het misschien goedkoper vinden? Is het antwoord nee, sla het dan over.

9. Voorkom rood staan

Rood staan kost vaak meer dan je denkt. Probeer het te vermijden of werk een plan uit om je roodstand af te bouwen als je er momenteel mee kampt.

10. Spaar automatisch

Stel een automatische overboeking in naar je spaarrekening zodra je salaris binnenkomt. Zo spaar je zonder dat je erover na hoeft te denken.

Succes met sparen!

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *